Jár-e valakinek adókedvezmény a családban, ha súlyosan fogyatékos (örökre) családtagot nevelünk? (tudásbázis)
Erre csak bemásolással tudok válaszolni:
"Fogyatékos személyek adókedvezménye
A súlyosan fogyatékos személynél a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától az állapot fennállásáig havi 2.000,- Ft - az erről szóló igazolás alapján.
A fogyatékos eltartottak utáni családi adókedvezmény
A családi kedvezmény az eltartottak számától függően
egy eltartott esetén 3.000,- Ft vonható le jogosultsági hónaponként
két eltartott esetén 4.000,- Ft vonható le jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként
három és minden további eltartott esetében eltartottanként 10.000,- Ft csökkenti a számított adót.
Kedvezményezett eltartott az
akire tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékot folyósítanak, ideértve azt is, aki a családi pótlékra saját jogán jogosult,
a magzat (ikermagzat) a várandósság időszakában (fogantatásának 91. napjától megszületéséig) és a
rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.
(Forrás: A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 40. §)"
Hú, látom jól tettem hogy feltettem ezt a kérdést, remélem tényleg tudtok segíteni. Hogy értsétek: nagybátyám 100%-ban fogyatékos születése óta, szüleim nevelik, egy háztartásban élünk mindannyian. Szüleim nem kértek utána adókedvezményt (anyukám ápolási díjon van vele itthon). Utána magasabb családi pótlék jár, illetve magasabb (rokkantsági) nyugdíjat kap maga a gondozott. Én tavaly kezdtem el dolgozni, két helyen is dolgozom, jó lenne ha esetleg én kaphatnék utána adókedvezményt. Szerintetek? mi ennek a módja? Vagy csak a gyám kérheti? A gyám lánya nem?
Előre is köszönöm válaszotokat
Tudod ezt én is tudom. Csak azért kérdeztem, hogy
az életkornak megfelelően tudjak válaszolni.
Nem szeretem az ilyen lekezelő válaszokat.
Itt a egymás segítése a cél.
Szia !
Mennyi idős a súlyosan fogyatékos családtag?
További ajánlott fórumok:
- Jó-e a 3 gyerek egy családban a mai világban?
- Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezményt ki vehet igénybe?
- Magas vérnyomás esetén, jár a fogyatékossági adókedvezmény?
- Tartósan beteg gyerek van a családban. Nincs ez esetben valami adókedvezmény?
- Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény érvényesítése 2010-ben
- Értelmi fogyatékos gyerek a családban