Iskolai takarítóként mennyi alapbér illet meg? (tudásbázis)
Az idén sajnos már nem mindenhol vették figyelembe a szakmát. A bértábla meg nagyon összecsúszott, például ugyanannyit keres egy B1-es mint egy B10-es.
A szabadságnál jelentenek valamit az évek.
Ezelőtt pár évvel én is voltam iskolai takarító.Bérem alapból több volt,mint a többi takarítóé,mert volt szakmám,plusz adókedvezmény.
Itt közalkalmazotti bértábla szerint van a fizu.
Nincs olyan, hogy garantált minimálbér.
Van a minimálbér, ami jelenleg 127 ezer Ft,
és van a garantált bérminimum, ami 161 ezer Ft.
A bátyád fia tényleg nem nagyon figyelt semmire.
Az iskolákban mindenről van papír, besorolás, szerződés, minden. Valószínűleg örült, hogy felvették oda és mikor felvették lehet, hogy mondták is neki. hogy csak abban a munkakörben van státusz, de nem azt kell neki csinálni, ki tudja. Mehetett volna udvari kisegítőnek is, az jobb lett volna?
Virágkötő OKJ 31 215 02
Óvodai dajka OKJ 32 140 01
Ezek a képzések mind alapfokú végzettségre (8 általános!) épülnek, tehát neked nincs középfokú végzettséged/érettségid.
Ha teheted, próbálj meg versenyszférába átmenni. Ott talán többet kapsz 127.000Ft-nál.
Sajnos a közszférában a bértábla szerint vannak a kategória/fizetési besorolások.
És igen... az előttem szólókhoz csatlakozva: soha ne nézd, hogy a többi kollégád mennyit keres. Nem tudhatod, hogy kinek van pl. családi adókedvezménye, amit érvényesíteni tud és ezért magasabb a bére, vagy lehet még számtalan oka annak, hogy eltérés van.
Szia!
Feltételezem, hogy közalkalmazott vagy (azt írtad, hogy iskolában dolgozol).
Én egy ~2500főt foglalkoztató közalkalmazotti TB kifizető helyen dolgozok, ahol közel 160! takarítónőt alkalmazunk.
A takarítónői munkakör betöltéséhez elvégzett 8 általános iskolai osztály elegendő. Szintén vannak udvari dolgozóink, akik a besorolásuk alapján szintén szakképzettséget nem igénylő, azaz minimálbéres kategóriába vannak sorolva.
Lehet neked érettségid, 10 közép szintű szakmád... HA az adott munkakör betöltéséhez elég a 8 osztály, akkor nincs figyelembe véve a többi végzettséged, így a te béred bruttó 127.000ft. Ha műszakozol, akkor erre jöhet még esetleg műszakpótlék... vagy adható - de nem kötelező - illetménykiegészítés.
Aki a 163.000ft-os bruttót mondta neked, az félretájékoztatott!
Amikor aláírtad a kinevezésed(szerződés), azon szerepelt a bruttó havi illetményed (béred). Akkor kellett volna jelezned, hogy valami nem stimmel, és nem akkor, amikor már aláírtad és a fizetési papíron bukik ki.
Persze ha neked ez nem elég - nyilván ez nagyon kevés a megélhetéshez - próbaidő alatt indoklás nélkül felmondhatsz.
Most lepődtem meg, hogy lehet érettségi nélkül is.
Én kettőt végeztem, mindkettő 2 éves volt, és minimum érettségi volt az alap.
A munkaköröd sem igényel középfokú végzettséget.
De amit korábban is javasoltak, írd le és személyesen is kérdezz rá annál, aki a 161 ezret ígérte.
Soha ne a más fizetésével foglalkozz, azt sehol sem szeretik.
De írd le, hogy x összegről volt szó, és most viszont írásban mást kaptál meg.
Valószínű, ezt az utóbbi bért fogod megkapni, de próba-szerencse.
Ha ezek egyikét sem középfokú szakképzésben végezted, akkor nem tudsz garantált bérminimumot (161 ezer)kapni. Ahhoz kell a középfokú végzettség.
Így csak minimálbért (127 ezer) adnak.
További ajánlott fórumok:
- Te lenézed a takaritókat?
- 3 szakmám van, mégis takarítok. Jelenleg ez van. 🤷♀️
- Óvodai illetve iskolai támogatás, kinek jár ki jogosult?
- Éjjeli takarítók
- Milyen áruházban dolgozni takarítóként?
- 2015 Vállalkozói igazolvány és adózás. Hogyan váltható ki, iskolai végzettséghez kötve vannak-e, illetve hogyan kell adózni és mennyit?