Hogyan működik az anyajegylevétel TB-re? (tudásbázis)
Oh,hát azért ne gondolj rögtön a legrosszabbra.Ha nem változik akkor nincs gond,de ha változik sem feltétlenül.Nekem egy normál anyajegyből lett 2cm-es,és még itt vagyok :)
Én Nyíregyházán!
Igen, gondoltam a hegekre is, de inkább legyen csúnyább folt rajtam, mint bőrrák, amit kemo stb.. követ. :S
Én Baktalórántázán szeretném a dolgot. A bőrgyógyász Szőke Katalin, a sebész valami Konczili Vendel. Te hol csináltattad?
Én a hátamról vetettem le két kb. fél centi átmérőjű, kidudorodó anyajegyet két éve.
Évente látta bőrgyógyász, de nem volt velük semmi gond. Egyszer megkérdeztem, hogy nem lehetne-e őket leszedetni. Azt mondta, ha zavar akkor le lehet. Elküldött a sebészetre, ahová nagyjából egy hónappal későbbre kaptam időpontot. Ott megnézték, aztán adtak két másik időpontot a levételre. Egyszerre nem ment, az orvos azt mondta azért mert távol voltak egymástól (kb 30 cm).
Úgy működött, hogy kaptam ugye helyi érzéstelenítést (ami a másodiknál nem sokat ért, mert mindent éreztem, az elsőnél jó volt), majd kimetszette a sebész az anyajegyet, végül összevarrta a bőrt, letapasztották a sebet. Ilyenkor a szövetdarabot mindig el is küldik további vizsgálatra. 1 vagy 2 nap múlva kellett menni kötéscserére, egy hét múlva pedig varratszedésre.
Nálam az elsővel nem volt semmi gond, a varratszedés után már nem is éreztem hogy ott megpiszkáltak, a heg is alig látszik. A második levétel viszont fájt is, nehezen gyógyult és a heg is nagyobb lett, mint az anyajegy volt. Gyakorlatilag csúnyább, mintha ott egy anyajegy lenne. Az orvos szerint a különbség abból adódik, hogy az első anyajegy a derekamon volt, ahol vékonyabb a bőr, a második viszont fent a két lapockám között, ahol a legvastagabb. Én ezek után meggondolnék minden ilyen műtétet. Pedig van rajtam egy pár gusztustalan szemölcs is. Ha muszáj persze belemennék, mondjuk ha a bőrgyógyász magától javasolná, de egyelőre azt mondta elég évente megnézetni.
Nem tudom hogy működik, ha magán bőrgyógyász méri fel a helyzetet, erről nincs tapasztalatom, csak gondolom, hogy ő is elküldhet sebészhez, mert miért is ne küldhetne el.
nem vesztesz semmit, ha elmész a nem magánorvoshoz.
maximum ha ismét ellenséges veled, vagy nem vizsgál meg, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy elmenj a magándokihoz.
amúgy szerintem nem kell ezt a dolgot túlizgulni, egyáltalán nem minden anyajegy veszélyes. majd a bőrgyógyász eldönti, hogy van-e olyan amit esetleg érdemes lenne megelőzésképp levetetni, vagy nem kell vele foglalkoznod.
Engem nem azért zavar, mert csúnyák. Már megszoktam őket. Úgy tudom, hogy ha viszket, vagy udvara van, olyankor már áttétes. Pont ezt szeretném elkerülni...
Nálunk nagyon undorító orvos van. Egyszer voltam nála ősszel. Meg sem nézett rendesen és nem mondott semmit, ráadásul az elem is lemerült a dermatoszkópban. Nem tudom, érdemes-e visszamenni hozzá...
Most szeretnék egy magán bőrgyógyászhoz menni, csak hát drága és még az sem digitális dermatoszópos (azt nem is tudnám megfizetni, mert tízezer fölött van jóval). Azt is hallottam, hogy a magánorvosok úgyis találnak valami olyat, amit le kéne szedni, hisz zsebre dolgoznak. Ezért most tanácstalan vagyok. :(
Nem azért, mert esztétikai lett volna?
Szerintem olyat nem tehetnek, hogy nem veszik le, ha egyszer veszélyes is lehet...
Én szabolcsi vagyok és itt helyben szeretném mindezt elintézni TB alapon.
TUdtommal a legnagyobb anyajegyem 9 mm, azt még akkor leszedik sebészeten is?
én pár éve az onkológiai intézetbe mentem (II.kerület), ott helyben megnézte a bőrgyógyász, egyből oda adtak is időpontot levételre (sebészhez). ha nem egy helyen van ez a kettő, akkor gondolom kicsit macerásabb.
adott időpontban sebész levette, egy hét múlva megnézte és kiszedte a varratokat, valamint mondta a szövettani eredményt (azt is megnézik közben).
ennyi.
azt a bőrgyógyásszal kell ledílelni, hogy melyiket írja rá a papírodra, hogy le kell szedni, és melyiket nem a sebésszel már nem lehet egyezkedni.
Sok van rajtam, sok nagy is, de eddig nem foglalkoztam velük. Nme is nagyon kentem magam, napoztam, szoliztam többször. Viszont most olvastam a melanómáról bővebben és nagyon megijedtem. Szeretnék megszabadulni legalább 16 db-tól. Elől 8-tól, hátul is 8-tól. Tudom, hogy ez ne, így működik, ezért lennék kíváncsi a tapasztalatokra. TB-s, szikés eljárásnál, hogy megy ez? Egyszerre mennyit lehet leszedetni?
Ha magán bőrgyógyász méri fel a helyzetet, de TB-re akarom megcsináltatni, akkor ő is elküldhet sebészhez, vagy csak az SZTK-s orvos?
További ajánlott fórumok:
- Családi adókedvezmény, hogyan is működik?
- Kinek mi a tapasztalata: hogyan működik, ha a párjával azonos vallású, vagy egyikőjüknek van, másiknak nincs vallása? (Csak akit érint)
- Hogyan működik az örökbefogadás? Mennyire nehéz pici babát örökbefogadni?
- Pszichoterápia és egyéb pszichológiai könyvek, avagy, hogyan működik a vegetatív idegrendszer és a lélek.
- Hogyan működik a hálapénz?
- Eljegyzés. Hogyan működik ez az egész? Osszátok meg tapasztalataitokat!