Hogyan kell megtanítani ujjakon számolni egy alsós gyermeket? (tudásbázis)
Köszi csajok! Igen az este 8 óra kicsit rosszul sült el...de ebben a világba, mikor dolgozol, háztartást vezetsz, stb...nehéz! Ezért szeretem hétvégére kitolni! Viszont most volt Rá lehetőségem, mert most láttam a munkáját...
Köszi mindenkinek, mindent! Hálás vagyok! Cupppp
Kicsit azért hamarabb matekozz egy ennyi idős gyerekkel. Már a te agyad sem úgy forog este 8-kor!
:))
Mi ezt tavaly úgy oldottuk meg,hogy mondtam neki,hogy a 10már meg van,kezdjünk felfelé számolni addig míg elérjük a 15öt
közbe nyitottuk ki az ujjakat11,12...mire elértük a 15öt már meg is volt az 5nyotott ujjacska
20ig pont ugyanigy,mindig kezdjen el felfelé számolni és nyissa ki a beszoritott ökölből az ujjakat
kivonásnál visszafelé számolt
Én mindenképpen eszközökkel tanítanám, vagy mérőszalagon lépegetnék vele, amíg meg nem érti a feladatot.
Ha kézen számol, akkor is a tízes után is számolhat az ujján úgy, hogy tudja, hogy a tízest már leszámolta.
Rosszat írtam:!!!! Turrkati a tanítónő!!!!!
Lentebb van, nézd meg!!!
tízhez mennyit adunk, hogy 15 legyen..?
válasz: 5öt.
kérdés: miért?
mert 5+10 az egyenlő 15
Kieg.: jó, ha megtanul a kezén számolni, mert nem kötődik majd tárgyakhoz: mérőszalag, babszem stb. Viszont a keze, mindig kéznél lesz:D
Aztán később már elég lesz elképzelnie az ujjait, hogy mennyit nyitna vagy csukna be és mennyi van a fejében...stb.
Láttam a képeit, nagyon aranyos, értelmes tekintetű!:)
Ha nekem kellene a gyerekemnek magyarázni, akkor elővenném a korongokat, vagy babszemeket (mit lényegtelen) és három csészét , vagy csupán kartonlapot, ez még jobb is, mert gyufaszálból ki lehet tenni a műveleti jeleket is közé.
Aztán az utolsó lapra rátenném a tizenöt valamit, középre a 10 , üres maradna ugye az első, és így próbálnám rávezetni a megoldásra.
Én mondjuk először 10 alatt kezdeném, hogy belemelegedjen, amikor az már flottul megy akkor mennék 10 fölé.
Van a neten a www.okosito.hu találsz metematikát is, talán ötleteket is tudsz venni. A BBC-nek is vannak játékos feladatai a YouTube oldalon lehet találni, főleg a szorzáshoz nagyon ötletes feladatok vannak, ehhez még nyelvismeret sem kell. Játszva tanul a gyerek.
Én a számokat tárgyakkal helyettesítem. Mivel általában a konyhában ügyködünk ezért a legtöbbször ez valamilyen gyümölcs szokott lenni. Ezt a feladatot úgy oldanám meg, hogy leraknék egy kupacba 10 körtét, mellé raknék egy fehér papírlapot, majd a papír másik oldalára raknám a 15 körtét. Aztán megkérném a gyereket, hogy rakjon annyi körtét a papírra, hogy kijöjjön a 15 db körte.
Igaz, hogy az én fiam még csak ovis, de nagyon érdekli a matek, ezért mi ilyeneket is szoktunk játszani. Könnyebb így megérteni, mint hogyha számokban gondolkodik.
Eszembe jutott: abakusznak hívták a szerkezetet:)
Nekem szeptembertől lesz elsős a kisfiam,úgyhogy én is "ülök " az iskolapadba:-D
Azt gondolom úgy mondják a gyereknek, hogy: melyik az a szám, amihez ha 10-et adok, akkor 15-öt kapok?
Ilyenkor mindig a tíz fölötti értéket mutatja a kezén. Tehát adott egy szám, amit nem ismerünk, ehhez adok 10-et, (ezt mutatja mind a 10 ujjával) és 15-öt kapok. Ezt úgy mutatja, hogy tíz ujja kinyitva leteszi az asztalra, majd még öt, ezt úgy mutatja, hogy a fejemben a tíz és mutat egy kezén öt kinyújtott ujjat. Így lesz 15. A kiszámítás pedig úgy megy, hogy ugye a fejemben a 10 és mutat a kezén 5-öt. Ha elveszem azt a 10-et, ami a fejemben van, ugye ezt adtuk hozzá az ismeretlen számhoz, akkor máris tudja mutatni a kezén, hogy az 5! Tehát 5+10=15
Persze, ha csináljátok, miközben olvassátok, mindez egyszerűbb!:)
Remélem tudtam segíteni.
Egyébként ez a tízes átlépés nem könnyű. De ha úgy magyarázod a gyerkőcnek, hogy a tíz a fejemben van és azt mutatom csak ami tíz fölött van, meg fogja érteni.:)
Jobb, ha megyünk a sarokba!
És még meg is szólalunk, pedig mikor megláttuk, fogalmunk se volt,miről van szó. :))
Nyugi, a legnehezebb megtanulni a pótlást, pláne tízesátlépéssel :)
Néhány hét és belejön.
Fordítsd meg!
10+valamennyi=15
Magyarázd így: tegyél a zsebedbe 10-et, most számolj az ujjadon annyit, hogy 15 legyen!
Hány ujjad van nyitva?
5
Akkor mennyit kell a 10-hez hozzáadni, hogy 15 legyen?
5-öt :))))
Ha visszafelé számoltatom 15-5= valamennyi, akkor már megint nem érti merre van arccal...
megőrülök!!!
Magas ez nekünk, úgy látom.
:))
További ajánlott fórumok:
- Nevel valaki halmozottan sérült gyermeket?
- Pajzsmirigy alulműködéssel lehet-e gyermeket vállalni?
- SpermaJOGOK, avagy a férfiak is dönthessenek, akarnak e gyermeket!
- A világ változott vagy a szülők nevelnek "lazán" gyermeket?!!
- Hány éves korig lehet gyermeket vállalni?
- Ha megtehetnétek, ti fogadnátok örökbe gyermeket?