Hány évig élnek a macsekok átlagban? Hány éves kortól van náluk öregkor? (tudásbázis)
Én is jól tartom a cicáimat, bent alszanak, amikor már szobatiszták, vagy van egy kis helységünk, amit nem használunk, ott aludtak a kicsik már ősszel.Ettől még elkaphatják más kinti macskáktól a betegségeket.
A macskanátha ellen fejenként 2×6000.- ft az oltás.Akkor nem tudják elkapni soha többet.Bármennyire is imádom őket, nem volt pénzem ennyi macskát beoltatni.Elég volt a féregírtó és a bolha elleni csepp.
Én még csak arról tudok konkrétan, hogy a nem kezelt macskanátha vakságot okozott.Viszont az állatorvos szerint a macskaaids még veszélyesebb dolog.És itt erre felénk veszettség ellen is kell oltani, a szomszéd kertekben télen vaddisznó, róka jár.
Ha rögtön kölyökkorában beoltatod ellene akkor egész életre tartó védettség alakul ki, ha már felnőttként vagy már náthából kigyógyultan (mert ki lehet gyógyulni példa rá az öreg cicám) akkor évente kell beadatni a védőoltást; de van még egy csomó olyan cica nyavalya, ami ellen már kölyökkorban be kell oltani pl a vírusos hasnyálmirigy gyulladás (FIP); FIV (macska AIDS-más mint az embereké) és a macska-leukózis (FeLV) mind halálos betegségek.
Sajnos a cica népesség nagy része már fertőzött csak amíg erős az immunrendszerük nem jön elő :( Ezért egy lelkiismeretes állatorvos (amilyen a miénk is) csak egy teljeskörű vérvizsgálat után oltja be ezek ellen az állatkát; mert egy már fertőzött cicának a végét is okozhatja az oltás, annál már csak az immunrendszer erősítése segíthet ideig-óráig. De tény hogy elég költséges; nekem legutoljára (1,5 éves a legfiatalabb cicám) vérvizsgálat és minden szuri 25ezerbe került; de tudom, hogy ezzel élete végéig megóvóm ezektől a sok szenvedéssel járó halálos betegségektől
Szerintem ezt nem lehet így általánosítani, jól kell tartani őket. A mieink soha nem voltak betegek.
Jól vannak tartva, télen bejönnek mert hideg van, nyáron utálnak bent, kullancs-bolha ellen védve vannak, kiskorban kaptak pár oltást, tápot esznek (főleg).
:DDDD
Azt elhiszem!
A legidősebb macska Angliában élt Devonban. Puss-nak hívták. A 36-odik szülinapja után halt meg.
Az ausztrál Kataleena Lady 25 évesen halt meg.
Olyan benti cicáknál, amik olyan fajtájúak, amik már sok ezer éve kreált fajok, vagyis nem betegesek, megfelelő mozgásmennyiséget biztosítva számukra és jó minőségű kajcsikkal etetve sokáig élhetnek. :)
A benti cicák átlag életkora 21 év vagy akár több. A kinti cicák átlag életkora 12-15 év.
Forrás: cats.about.com
Érdekes, nálunk inkább a kandúrok a bujósak.Tavaly is szinte belebetegedtem, mikor eltűnt Bömbikém.Egy napon tűnt el Turpival,furcsa módon 2 hónap múlva Turpi hazajött.Tiszta volt a bundája, biztos, hogy lakásban tartották addig.De ő nem egy kedveskedő cica, csak velem és a kisfiammal haverkodik, senki mással.De Bömbit nem engedték el, mert nagyon kedves, barátságos kis cica.Nem is tudom, milyen emberek képesek ilyesmire.
Nekem egy naplóm is van róluk,sokat fotóztam idén is a kicsiket.:))
2 fiú, hmmm
Én inkább két lányt javaslok, és ivartalaníttatva. Az ivartalanítás szerintem mindenképp fontos!
Egyrészt nem lesz újabb kóbor cica szaporulat, másrészt ha fiú- akkor nem megy el verekedni, és sokkal-sokkal egészségesebbek , hosszabb életűek az ivartalanított kutyák cicák.
Nálunk 15, 16 éves kutyák-cicák vannak, semmi bajuk!
2 lánycica pedig nagyon bújos, kedves, aranyos jó barátnő lesz :)
Ha jó körülmények között ( többnyire a lakásban van, éjjelre be van zárva , hogy a sötétben el ne üsse valamil, akkor szvsz 15-18 évet is megérnek. ) Édesanyám macskája 1998-ban született, 2000-ben lvartalanitották, most 13-14 éves, most kezd egy picit lassulni, de még mindig nagyon szép, gondozott és még mindig játékos. Édesanyám tavasszal meghalt, azóta egyedül él a Cicu a lakásban, mi etetjük, gondoskodunk róla,de a lakásunkra nem akarjuk elhozni, mert van 4 macskánk, ők 3-6 évesek, és nem akarom a fiatalabb macskák közé keverni, mert más az életritmusuk. Nagy udvaros, kertes házban lakunk, de éjjelre mindig bezárjuk a macskákat.20 éve lakunk itt, de ezidő alatt sok szép macskáinkat ellopták, amelyik az adatlapomon van, azt is , majd a szives szakadt meg érte.
A kérdésre visszatérve szerintem 13 éve kortól kezdenek öregedni. ( ez jobb mint az embernél, ha beszorozzátok 7-tel, az 91 évnek felel meg.
Te volt nekem egy fekete cicám, Bagira.
Valaki bedobta az udvarra. Kicsi volt, sovány, hosszúlábú, befogadtuk.
Na, az egy arisztokrata cica volt. Fekete hercegnek nevezte a zuram, és igaza volt. A legjellemzőbb tulajdonsága az volt, hogy udvarias volt. Röhej ezt így leírni egy macskáról, de ez volt a valóság. Nem barátkozott senkivel, ha felvetted az öledbe, udvariasan ott ült vagy 3 percet, aztán kecsesen leugrott. Nem játszott, nem dörgölőzött, nem dorombolt.
Viszont a legokosabb cicc volt, akivel valaha találkoztam. És voltak neki ilyen érthetetlen megnyílvánulásai. Reggel aludt a fotelen, amikor elmentem és bezártam az ajtót, délben, mikor hazamentem, kint tollászkodott az udvaron.
Hiába na, fekete macska volt.:)
További ajánlott fórumok:
- Nem hízik rendesen a kisbabám! Átlagban 120-140 ml eszik egy kajáláskor! Most 3 hónapos, és 3 hetes. Mit csináljak?
- Mennyi a havi nettó fizetés 6 órában átlagban?
- Mennyit keres átlagban egy irodai dolgozó, nyelvtudás nélkül, érettségivel, 10 év gyakorlattal Pest megyében, napi 8 órában?
- Mi történik a macsekokkal ivartalanítás után?
- Hány éves korig nőnek átlagban a lányok?
- Egy fodrász egy műszak alatt (8 óra) hány vendéget tud átlagban fogadni?