Hány éves kortól avassuk be és milyen módon a gyereket a temetés és a halál kérdésébe? (beszélgetés)
Nem tudom, hogy hozzam elő a témát, mert arra emlékszik vele kapcsolatban, hogy január végén karácsonyoztunk, ajándékot kaptak, sokat játszottak.
(karásonykor volt műtét és ezért tolódott)
Sajnos nagynéném utolsó stádiumban lévő rákbeteg. Napjai, maximum 1-2 hete van hátra. Nekem is épp elég feldolgozni(nem is lehet, hogy valaki 40 évesen...) :(
Nehéz kimondani, de hamarosan temetésre kerül sor. Én nem igazán szeretném elvinni, de párom igen. ..még azt sem tudja, mi az a halál!
Nénikém másfél éve beteg,Kb 2havonta találkozott vele kisfiam, próbáltunk úgy menni, mikor jobban volt egy kicsit. Ha ott voltunk, mindig jobb kedve volt, erejét megsokszorozták a gyerekek (két gyerekem van 3 és egy évesek). Fiam csak annyit tud, hogy beteg, gyenge nem bír annyit játszani, felemelni őt... Most hogy mondjam meg neki, hogy ha...
Főleg mostanában-mintha csak érezne valamit, egyre többet emlegeti...Mondja, menjünk el hozzájuk (ott lakik a dédi és a kisfia, akit egyedül nevel, ők így hárman egy háztartásban).
A 2,5 éves unokám a nagymamát 4 nappal a halála ekött látta a kórházba ablakon keresztül. Azt mondja a lekecském: papa vigyük innen haza a nagymamit mert itt rossz helyen van, mondom dr itt a doktornénik, meg a doktorbácsik meggyógyítják. Kivette a nyakláncát a nyakából és mérgében földhözvágta és erösködött, hogy de vigyük haza, majd Ő a gyógyitó pusziaival meggyógyítja.
Elmondtuk neki, hogy a nagymami fentről figyel, most léggömbbre akar szálni, hogy megnézze, mert innen allulról Ő nem látja. Eltelt egy félév, szinte naponta mond valamit a nagymamáról, tegnap az ebédnél azt mondja váratlanul: Menjünk ki a temetőbe.
Kérdezem mennyit értett meg a "felhős" dumánkból? Lehet, hogy magában gndolja, hogy mi nem is tudjuk, hogy a nagymami hol van.
A VI emeleten lakunk, számtalanszor megszólal, hogy megjött apa, vagy anya, amelyik nincs itthon és kb annyi idő, hoy a házelöl feljön a lakásba elteltével jön be az ajtón. Perzse, hogy nem az ablakból kilesve látta a hazaérkezést, hanem játék közbe szólal meg.
A beavatás szerintem nem kor kérdése. Bármelyik korban be lehet avatni egy gyermeket a halál fogalmába, de csak a saját szintjéhez mérten, ahogy ő fel tudja fogni. Ezt pedig meg is kell tenni rögtön az első alkalommal, amikor a gyerek találkozik az elmúlással. Lehet az a nagymama, de akár egy háziállat elpusztulása is.
Sose felejtem el, mikor az első kutyám elpusztult. Nekem a szüleim nem mondtak erről semmit, csak elterelték a figyelmem édességgel meg más dolgokkal. Örök életemben féltem a haláltól.
Tabu a halál, és pont ezért fél tőle mindenki. Ha egy gyereket úgy nevelnek, hogy mindent megmagyaráznak neki, úgy mint természetes dolgot, akkor nem fog félni semmitől.
A beavatás szerintem nem kor kérdése. Bármelyik korban be lehet avatni egy gyermeket a halál fogalmába, de csak a saját szintjéhez mérten, ahogy ő fel tudja fogni. Ezt pedig meg is kell tenni rögtön az első alkalommal, amikor a gyerek találkozik az elmúlással. Lehet az a nagymama, de akár egy háziállat elpusztulása is.
Sose felejtem el, mikor az első kutyám elpusztult. Nekem a szüleim nem mondtak erről semmit, csak elterelték a figyelmem édességgel meg más dolgokkal. Örök életemben féltem a haláltól.
Tabu a halál, és pont ezért fél tőle mindenki. Ha egy gyereket úgy nevelnek, hogy mindent megmagyaráznak neki, úgy mint természetes dolgot, akkor nem fog félni semmitől.
Köszönöm a hozzászólásokat. Néhány történetet megkönnyezve olvastam.
A felnőttek felelőtlensége miatt hány kisgyerek halt már meg! A minapokban felháborodtam hogy egy tán négy éves gyerek vesztette életét,mert apuka ittasan vezetet. Még hagyján ha ittasan egyedül elmegy vhova kocsival, az is elég felháborító, hátmég mikor viszi az egész családot.
Ami még nem hagyja nyugodni a lelkem, hogy mondják a híradóban hogy nem lehet még a tavakon korcsolyázni és akkor mutatják a képeket hogy szülők beviszik a gyereket a jégre. Ha beszakad alatta az ő hülyesége/ostobasága, dehogy kockáztassa a gyereke életét...nc.
Te nagyon okos gyerek lehettél, de valószínű neked másképp mondták a dolgokat akkor.
Egyébként nem tudom, hogy van-e gyermeked, de ha igen, akkor tudnod kellene, hogy milyen egy 3-4-5 éves gyerek lelkivilága. Ők még teljesen máshogyan fogják fel a dolgokat.
Én nem akartam már most 3 évesen a nyers valóságot mondani kisfiamnak. Ha rosszul tettem, hát így jártam. Természetesen mindent elmagyarázok neki a korához mérten.
További ajánlott fórumok:
- Miért nem akarok gyereket?
- Mit gondoltok az olyan férfiról, aki választás elé állítja a nőt, hogy ha nem veteti el a gyereket akkor elhagyja?
- Segítenétek nekem elvált szülő láthatási joga kérdésébe?
- Tud valaki nekem segíteni foltos kopaszodás kérdésében?
- Alkotmányellenes elbocsájtás kérdésében tudna valaki segíteni?
- GYED Extra, családi adókedvezmény kérdésében tudna valaki segíteni?