Hallottátok hogy mérgező, rákkeltő anyagot találtak a habtapiban? De miért csak most? (beszélgetés)
Azt sem tudtam mi a habtapi.
Miért lehet nálunk mindent eladni? Szerintem:
Sokan nem tudatosan vásárolnak, mutatós, az én gyerekemnek is legyen!
Anno léterítettek két plédet, ott játszottak a gyerekek. Napokban a jófogáson rengeteg alighasznált gyerekruhákat láttam. Mert túlvásárolták magukat...
Minden háztartásban vannak rakosgatott felesleges dolgok, műanyagok amik praktikusak de károsak.
Nézzétek vissza a ma reggeli Mokka habbal adást.Sajnos lemaradtam egy-két mondatról és nem értettem mindent de vendég volt egy gyermekorvos és a fogyasztóvédelemtől vki.A doki azt mondta,hogy nagyobb a füstje mint a lángja az ügynek.És mintha azt mondták volnahogy az a termék amiről kiderült,hogy mérgező nincs is forgalomban itthon.
Már megint össze-vissza hírek megy az ügyről.
Vissza kell nézni az adást.
Sziasztok!
Van valakinek híre puzzleszőnyeg-ügyben? Konkretizálták már, hogy melyik(ek) mérgező(ek), és minek a hatására oldódik ki a mérgező anyag?
Mi most is azon játszunk.
Közben az is eszembe jutott, hogy a médiákok csináltak már olyat nemegyszer, hogy elővettek és felfújtakb egy kb. egy-másfél éves sztorit.
És emlékeim szerint egy jó ideig nem lehetett kapni ezt a terméket.
Jó lenne tudni a TV2-s hír forrását végre!!!
Sziasztok!
Ígértem hogy elmondom mit intéztem a tacskóba...
Hát ott még véletlenül sem tudnak ilyesmiről hogy ezeket a termékeket visszahívták volna. Kitöltöttek egy jkv-t és mondták hogy értesítenek ha tudnak valamit. Ha úgy van hogy valóban visszahívták, akkor ki is fogják fizetni...
Na asszem várhatom, hogy szóljanak!!!
:)))
Adtam a szarnak egy pofont...
De most mit tegyek? Fektessem rá a gyerekemet vagy sem?
Sok igazság van a szavaidban!!!
A kőolajszármazékról azért annyit még megjegyeznék, hogy az azért nem mindegy, hogy van benne, vagy az az alapja. Márpedig régen csak volt benne, ma meg az az alap, a többi meg csak kiegészítés.
Nézd csak meg! Készült: aqua, paraffinum liquidum, ... Jobb esetben ez a sorrend. Rosszabb esetben fordítva. Ami jelentheti azt is, hogy a termék 40%a kőolaj!
A par.liqu. egyébként nem más, mint a benzingyártás hulladéka...
szerintem mindenben van káros anyag, ha reálisan bele gondolunk, de nem kéne így megijedni, mert még az utcán sétálni is veszélyes több okból is. A szőnyegből meg jó néhány táblát meg kellene ennie egy felnőttnek, hogy rákos legyen, ami a kis részek leszakadását illeti, én megpróbáltam letépni egy darabot, nem sikerült.
De mi a biztonságos játék?ami fa:szálkásodhat, ami festve, netán lakkozva van, arról ne is beszéljünk. Műanyag: mind eltörhető!!!papír(könyvek, lapozgatók)letép egy darabot, észre se vesszük és megette (fulladhat, meg a festék is káros)textil:nincs olyan textil anyag, amiből egy kis rágcsálással nem lehetne néhány szálat kiszedni, ráadásul állítólag nem is ürül. Szabadtéri játékok: tényleg nem kóborolt arra macska, vagy beteg madár, ami egy ici-pici fertőző szennyeződést ejtett akármelyik játékon? Hányszor is nyúl egy gyerek a szeméhez, szájához?
Tehát: tartsuk a gyereket egy robbanásbiztos búra alatt, hogy semmilyen káros hatás ne érje, mert így nem kell velük játszani, figyelni rájuk. Hiszen mi is búrák alatt nőttünk fel, sosem ért káros hatás minket, mivel a kőolaj-származékos kozmetikumokkal is körbekentek mindannyiunkat, amit ráadásul csóri kisállatokon teszteltek, mielőtt a bőrünkhöz ért volna...
Kedves Szülőtársak!!!Féltsük őket, de ésszel! Szüleink is így csinálták - kivéve akivel nem. Legyünk, játszunk velük, tanítsuk meg őket arra, mi jó, mi nem, mi árt, mi használ. Neveljük őket úgy, hogy értékes, egészséges emberek, társas lények legyenek, és így megtalálják majd a saját boldogságukat.
Tudja esetleg valaki, hogy melyik fogyvédelmis oldalon és hol vannak fent a betiltott termékek?
Fogyvéd oldalból találtam vagy 5félét, de ilyen menüt egyikben sem. Csak meg kéne nézni pontosan, melyik gyártó/forgalmazó termékéről van szó, vagy hogy tényleg mindről?
Amúgy az éjjel jót röhögtünk Felemmel - kínunkban. Megtaláltam a szőnyeg csomagját. Rá volt írva a forgalamzó, származási országnak meg: PRC. Gondolkodtam egy ideig, melyik ország lehet ez? Már azt hittem, visszanyal a kettes ált.isk-i földrajzjegyem, pedig ez a része mindig is ment... Végül a gugli adta meg a választ: People's Republic of China. :S
Tény, hogy rengeteg káros anyag van az élelmiszerekben és a kozmetikumokban is ahogyan írtátok, és a levegőben a földben a lakóépületekben, holnapig lehetne sorolni, de ez most komolyan mentesít minket az alól, hogy csökkentsük a szervezetünk terhelését?
Egy csomó minden van, amiről nem is tudunk, így nem tehetünk ellene semmit, de tájékozódom és ha megtudom valamiről, hogy káros, azt nem tűröm meg a környezetemben, a magaméban sem, nem még a gyerekében.
Én a kinyomtatott E-s listával járok vásárolni, és a kozmetikumok között is figyelni fogok most már a Szilvi által említett sodium laureth/lauril sulfat-ra.
És ha valamiről megtudom, hogy egy parányi esélye van, hogy a kislányomnak baja lesz tőle, nem most, lehet, hogy csak 40 év múlva, akkor nekem kötelességem megóvni attól.
Legalábbis én így gondolom. és inkább bukjam azt a 2000 ft-ot egy vaklárma miatt, mint komoly gond legyen belőle.
Érdekesen lett összeollózva ez a lista...
Egyik helyen:
Fokozottan rákkeltő E 330 legveszélyesebb !!! (tengeri rák húsában talál-ható, BONBEL sajtban, dobozos gombában, dobozos paradicsomban
fél méterrel lejjebb meg az van, hogy ártalmatlan...
Jah, amúgy szerencsétlen citromsavról már nagyon sok helyen olvastam, hogy rákkeltő, meg egyéb baromságokat.
Az E lista bámulás ugyanolyan hülyeség, mint a lúgosítás és a méregtelenítés. Csak az elsőt a nép betojatására találták ki, a másik kettő meg üzlet.
Ami azt illeti, az élelmiszer polcokon kell az üzletekben keresni a legkárosabb anyagokat, nem játékokban... Onnan 1000x gyorsabban visszük be a szervezetünkbe a káros anyagokat, mint ilyesmikkel...
Tessék: lehet tanulmányozni...
Étel kiegészítők
Dűsseldorfi Orvosi Egyetem gyermekklinikának megállapításai:
1. Semlegesek:
E 100,101,103,104,105,111,121,122,126,130,132,140,151,152,160,162,163,170
E 174,180,181,200,201,236,237,238,260,261,262,263,270,280,281,282,290,300
E 301,305,306,307,308,309,322,325,326,327,331,332,333,334,335,336,337,382
E 400,401,402,403,404,405,406,408,410,411,413,414,420,421,422,440,471,472
E 473,474,475,480
2. Gyanúsak:
E 125,141,150,153,171,172,173,240,241,477
3. Veszélyesek:
E 102,110,120,124
4. Egészségünkre károsak
Bél károsodás E 220,221,222,223,224
Emésztési zavarok E 338,339,340,341,450,451,483,485,486
Eiscreme E 107
Kožní onemocnění E 230,231,232,233
B12 vitamin semlegesítő E 200
Koleszterin E 320,321
Idegtúlérzékenység E 311,312
Fokozottan rákkeltő E 330 legveszélyesebb !!! (tengeri rák húsában talál-ható, BONBEL sajtban, dobozos gombában, dobozos paradicsomban
5. Rákkeltők
E 131,142,210,211,213,214,215,216,217,239
Vigyázat!
E 123 erőssen rákkeltő !!!
USA-ban és Oroszországban tiltott a használata !
Vigyázat a következő összetevőkre és élelmiszerekre:
Mamba E 123/E 110 !
Zselés cukorkák, Harribo – zselé, tejszínhabos puding Zotti, fagyasztott Iglo halfilé, Kraft tejföl, Kraft szalámis tejfölös sajt, vaníliás puding E 102/E 110,
Minden féle készen kapható mártások, szószok.
Az amaranth (E123) (más néven FD&C Red No. 2, C.I. Food Red 9, Acid Red 27, Azorubin S, or C.I. 16185) egy sötétvörös vagy lila adalékanyag, melyet élelmiszerek és kozmetikumok színezésére használtak, de valószínűsíthető rákkeltő hatása miatt az USA-ban 1976-ban az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (Food and Drug Administration – FDA) betiltotta.[1] Nem sokkal később Európában is tiltólistára került. Általában trinátrium-sóként kerül forgalomba. Régebben az egyik legősibb kultúrnövényből, az amarántból állították elő, manapság kőszénkátrányból szintetizálják.
E-betűs lista
• E-betűs lista
Az adalékanyagok az 1970-es évek végén jelentek meg tömegével az élelmiszeriparban. Már nem csupán a tartósítás volt a cél, hanem az élelmiszer állagának, színének, illatának a javítása, hogy az a fogyasztók fogára való legyen. Az 1970-es években végül is az adalékanyagokat megvizsgálták, és számos, az emberi egészségre már akkor ártalmasnak tartott anyagot betiltottak.
Ekkor kezdték el alkalmazni az E-jelzést, amely minden esetben egy E betűből és 3 jegyű számsorból áll. A hozzáértők ebből tudják, hogy az adott anyag milyen csoportba (színezőanyag, tartósítószer, antioxidáns, állományjavító stb.) tartozik.
Teljesen kivédeni nem tudjuk az adalékanyagok fogyasztását, de azért figyeljünk oda a címkékre!
Az adalékanyagok kódjai
E100 - E199: Élelmiszerfestékek. Helyettesítik, kiegészítik vagy kiemelik az élelmiszerek színét.
E200 - E299: Tartósítószerek. Az élelmiszerek tartósságának meghosszabbítására használják.
E300 - E321: Antioxidánsok. Általában pozitív hatással vannak az emberi szervezetre, de főzéssel vagy sütéssel toxikus anyagok keletkezhetnek belőlük.
E322 - E495: Emulgátorok, stabilizátorok, zselésítő anyagok. Bebiztosítják az élelmiszerek megfelelő konzisztenciáját hosszabb időre.
E500 - E619: Savak, bázisok, savanyúságot szabályozó anyagok
E620 - E637: Íz-javítók.
E900 - E925: Egyéb adalékanyagok.
Egy nem teljes E-betűs lista:
I. Színezőanyagok
E-102 (tartrazin): Szintetikus anyag. Egyike az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagoknak. Használatát Németországban az elmúlt években korlátozták, de az EU engedélyével különböző termékekben ismét megjelent. Ausztriában és Svájcban azonban betiltották a számos allergiás, asztmás megbetegedések miatt.
E-104 (kinolin-sárga): Szintetikus színezőanyag. A patkányokra és az egerekre nézve ártalmatlannak bizonyult. Egy EU szakértői bizottság kutyákon végzett rövid idejű vizsgálata szerint nem mutatható ki egyértelmű toxikus hatás. Ugyanakkor nem kizárt, hogy allergiát okoz. Az USA-ban élelmiszerszínezőként tilos használni.
E-110 (narancssárga-S): Szintetikus, narancssárga anyag, amely feltehetően allergiát okozhat
E-120 (kárminsav): Bár természetes anyag, egyes kutatások szerint hosszú távon allergiát okozhat.
E-122 (azorubin): Szintetikus anyag, amely allergiát okozhat. Az Amerikai Egyesült Államokban nem használják
E-123 (amarant): Szintetikus anyag, amely kísérletek szerint rákkeltő lehet. Az USA-ban betiltották.
E-124 (neukokcin vagy ponszó 4R): Szintetikus, vörös anyag, amely allergiát okozhat
E-127 (eritrozin): Szintetikus anyag, amely – az elvégzett állatkísérletekben - az idegrendszer normális működését gátolja. Egyes vélemények szerint a hiperaktív gyerekeknél fokozott viselkedési zavarokat válthat ki. Az állatkísérletek során erős gyanú merült fel, hogy befolyásolja a pajzsmirigy hormon működését (amit részben rákra utaló elváltozások is jeleztek).
E-129 (alluravörös AC): Szintetikus anyag, amely allergiát okozhat. Állatkísérletek szerint hiperaktivitást is okozhat.
E-131 (patentkék V): Szintetikus, kék anyag, amely allergiára hajlamosít
E-132 (indigókármin): Szintetikus, kék anyag, amely allergiára hajlamosít
E-133 (brillantkék FCF): Szintetikus, kék anyag, amely allergiára hajlamosít
E-150 (karamell) – természetes színezék
E-150c - ammóniás karamell
E-153 (aktív szén): Növényi eredetű
E-160d (likopin): Természetes eredetű. És a sok allergén anyag után végre egy anyag, aminek állítólag tumor-növekedést gátló hatása van. A paradicsom sok likopint tartalmaz.
E-161 (xantofillok): Természetes narancsszínű színezőanyag, amely a rákokban fordul elő.
E-161a (filavoxantin): Szintetikus anyag
E-161b (lutein): Szintetikus anyag
E-161c (kriptoxantin): Szintetikus anyag
E-161d (rubixantin): Szintetikus anyag
E-161e (violaxantin): Szintetikus anyag
E-161f (rhodoxantin): Szintetikus anyag
E-161g (kantaxantin): Szintetikus anyag, amely szem- és májkárosodást okoz Narancsszínű élelmiszerfesték-változatát szintetikus úton állítják elő. Az E161g bár a haleledelben tiltott, a pisztrángok „átszínezéséhez” mégis ezt használják. Kiegészítő anyagként bekeverik a baromfitápszerbe is (a tojássárgája „természetes” színének beállításához ill. a csirke bőrének pigmentálásához). A szépségipar a barnítószer tablettában alkalmazta, de használatát szembántalmakat okozó hatása miatt meg kellett tiltani. Az egészségügyi világszervezet (WHO) álláspontja szerint májkárosodást okoz.
E-162 (céklavörös, vagy betanin): A céklából vonják ki, természetes színezőanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan. Érdekesség, hogy a gyümölcsjoghurtokban (pl. meggy) gyakran használják.
E-163 (antocián): A kék szőlőből vonják ki, természetes színezőanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan.
E-170 (kalcium-karbonátok): Fehér színű ásványi anyag, Gyakorlatilag mész vagy kréta.
E-171 (titán-dioxid): Fehér színű ásványi pigment, gyártása savasodást idéz elő az élővizekben Elsősorban cukorkák, drazsék fehérre festéséhez használják.
E-173 (alumínium): Ezüst-szürke anyag, amely állítólag felelős Alzheimer-kór kialakulásáért, bár ez nem bizonyított.
E-174 (ezüst): Ezüst színű anyag, amely állatoknál számos enzim működését gátolta. Édességek színezőanyagaként ismeretes, de használják az ivóvíz-fertőtlenítésre is.
E180 (Litolrubin) Vörös azofesték. Hosszútávú kísérletek patkányoknál és egereknél fokozott halandóságot jeleztek. A legkülönbözőbb mellékhatást fejti ki a vesére, pajzsmirigyre, lépre és az immunrendszerre. Jelenleg csak sajtbevonatként való felhasználása engedélyezett.
II. Tartósítószerek
E-200 (szorbinsav és vegyületei): A vörös áfonyában található, s bár természetes anyag, allergiát okozhat.
E-201 (nátrium-szorbát)
E-202 (kálium-szorbát)
E-203 (kalcium-szorbát)
E-210 (benzoesav és vegyületei): Allergiás csalánkiütéseket, asztmát okozhatnak, szintetikus festékanyagokkal együtt fogyasztva.
E-211 (nátrium-benzoát)
E-212 (kálium-benzoát)
E-213 (kalcium-benzoát) A benzoesav nyomokban számos élelmiszerben mint természetes alkotóelem van jelen (pl. a tejtermékekben, a gyümölcsökben, vagy a mézben). Tartósítószerként adagolva azonban ennek ellenére mellékhatások jelentkezhetnek. A benzoesav és sóinak használatát a kutya- és macskaeledelekben betiltották. A macskáknak már 5 ezreléknyi is halálos lehet. Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát (asztmát, csalánkiütést). Az L-Aszkorbinsav (E300) jelenlétében a benzoesavból benzol képződik. Fenáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél - különösen az aszpirin-allergiásoknál - allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak.
E-214-219 (p-hidroxi-benzoesav és észterei): Allergiát okozhatnak
E-220 (kén-dioxid és vegyületei): Fejfájást és hányingert okozhatnak, irritálják az emésztõcsatornát, allergiát, asztma-rohamokat válthatnak ki
E-221 (nátrium-szulfit): Bontja a B-vitamint
E-222 (nátrium-hidrogénszulfit): Bontja a B1-vitamint
E-223 (nátrium-metabiszulfit): Bontja a B1-vitamint
E-224 (kálium-metabiszulfit): Bontja a B1-vitamint
E-226 (kalcium-szulfit): Bontja a B1-vitamint
E-227 (kalcium-hidrogénszulfit): Bontja a B1-vitamint
E-228 (kálium-hidrogénszulfit): Bontja a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is. Főleg a fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításához használják.
E-230 (bifenil): Citromfélék felületkezelője penészedés ellen, főként a gyümölcs héjában raktározódik el. Allergiát okozhat. Az állatkísérletek szerint elősegítik a hólyagrák kialakulását (főleg az E232 és az E233 kombináció). Az E230 adalék már a gyártó üzemekben is több halálesetet okozott. Vigyázat! A hámozáskor az adalékanyag egy részét ujjunkkal rávihetjük a gyümölcs húsára. Mivel esetenként a narancs, citrom stb. csomagolópapírját is ezekkel az anyagokkal impregnálják, inkább ne engedjük a gyereket a csomagolópapírral játszani!
E-233 (tiabendazol): A banán penészgomba elleni védőanyaga. Ezen kívül orvosság is, amelyet kiegészítőleg is felhasználnak. Az egerekkel folytatott kísérletek veseártalmat és fejlődési rendellenességet jeleztek.
E-234 (nizin): Antibiotikum
E-235 (natamicin): Antibiotikum és tartósítószer. Bevált, a szervezet számára könnyen kezelhető szer. Ezidáig csak recept ellenében, vagy a bolti sajtféleségekkel lehetett beszerezni. A tervek szerint az EU-ban szárazkolbász- és szalámiféleségek tartósítószereként is engedélyezik. Kiterjedt élelmiszeripari alkalmazása esetén félő, hogy nő a kórokozók vele szembeni ellenállósága, ami csökkenti a natacimin gyógyszerként való alkalmazási lehetőségeit. A szer nemibetegségek, lábgomba és szájpenész elleni antinikotikum (gombaölő szer).
E-236 (hangyasav és sói, a formiátok): Hangyában, csalánban találhatóak, a testben kis mennyiségük lebomlik. Nagy mennyiségben azonban mérgezőek. A hangyasav sóit Angliában betiltották
E239 (Hexametilén-tetramin) Univerzális felhasználású szer, melyet orvosságként köszvény és a húgyúti fertőzések esetén is alkalmaznak. Tartósítószerként való használata eddig kizárólag a Provolone-fajtájú sajtok esetében engedélyezett.
E-242 (dimetil-dikarbonát): Üdítőitalok, dobozos jeges teák fertőtlenítője
E-249 (kálium-nitrit): Önmagukban nem veszélyesek. De a baktériumok mérgező nitritekké alakíthatják őket a hús tárolása, vagy az emésztés során. Fehérjékkel reagálva mutagén és rákkeltő nitrózaminokká alakulnak
E-250 (nátrium-nitrit): Bár véd a botulizmus (egyfajta halálos ételmérgezés) ellen, de a szervezetben fehérjékkel reagálva rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle;
E-251 (nátrium-nitrát): A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak, ez utóbbi pedig a gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez elősegítheti a rákkeltő nitrózaminok kialakulását.
E-252 (kálium-nitrát): A nitrátok és nitritek súlyos környezeti-egészségi veszélyei (a trágyázással kapcsolatosan) naponta kerülnek terítékre. Ennek ellenére pl. a sonka pácolásához használt sós lé megengedett nitráttartalma tízszerese az ivóvízben engedélyezett maximumnak. A nitritet a húskészítmények (töltelékáruk) színezésére használják, emellett a kolbász- és szalámifélék eltarthatóságának növelésére is. A nitrátokat (E251, E252) ezenkívül a kemény (szeletelhető) sajtok tartósításához és speciális halkészítmények érleléséhez is alkalmazzák. A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak, ez utóbbi pedig a gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez elősegítheti a rákkeltő nitrózaminok kialakulását. A nitrátok különösen kisgyerekek számára jelentenek állandó veszélyt. Meggátolhatják a vörösvérsejtek oxigénfelvételét, ami cianózist ("kékbetegséget") válthat ki.
E-260 (ecetsav és sói): átlagos fogyasztásuk nem káros
E-270 (tejsav): Savanyú káposztában, aludttejben található meg; természetes, ártalmatlan
E-280 (propionsav és sói): A szervezetben zsírsavként lebomlanak. Állatkísérletek kérdésessé teszik veszélytelenségét
E-281 (nátrium-propionát)
E-282 (kalcium-propionát)
E-283 (kálium-propionát)
E-284 (bórsav): A kaviár tartósítószere
E-285 (nátrium-tetráborát, bórax): A szervezetben felhalmozódik, erősen mérgező, amelynek ellenszere nincs.
E-290 (szén-dioxid): Ez bizony a szénsavas.
E-296 (D, L-almasav): Természetben előforduló sav, de mesterségesen is előállítják
E-297 (fumársav)
III. Antioxidánsok
Az antioxidánsok úgy növelik az eltarthatóságot, hogy késleltetik az élelmiszerek kémiai - oxidáció okozta - romlását (pl. a zsírok avasodását, a gyümölcsök megbarnulását). Ezek az adalékok tehát kiegészítik a mikroorganizmusok okozta romlást gátló tartósítószerek hatását. Felhasználási területük: zacskós levesek, rágcsálnivalók, margarinok, majonéz, rágógumi, olajok, pékáruk, fagylalt, marcipán, stb.
E-300 (L-aszkorbinsav): C-vitamin
E-301 (nátrium-L-aszkorbát) Az aszkorbinsav (a mesterséges C-vitamin=E300) sója, de a természetes C-vitaminnal ellentétben a kísérleteknél hólyagrákot okozott. Az állatkísérletek a fiatal egyedeknél fejlődési rendellenességeket is jeleztek.
E-302 (kalcium-L-aszkorbát)
E-304 (6-palmitoil, L-aszkorbinsav): Szintetikus anyag
E-306 (tokoferol): Természetes erdetû, E-vitamin
E-307 (alfa-tokoferol): Szintetikus anyag
E-308 (gamma-tokoferol): Szintetikus anyag
E-309 (delta-tokoferol): Szintetikus anyag
E-312 (dodecilgallát): Természetes anyag, de szintetikusan is előállítják. Allergiát okozhat, asztmás és aszpirin-érzékeny embereknek gyakran panaszokat okoznak. A propil-gallát a csecsemőknél életveszélyes cianózist (kékbetegség) válthat ki. A csecsemőtételek készítésénél ugyan nem szabad felhasználni, de engedélyezett olyan tipikus gyermek-élelmiszereknél mint a marcipán, a nugát, a rágcsálnivalók, vagy zacskós levesek. Az állatkísérletek során csökkentette a szervezet kórokozókkal szembeni ellenálló képességét. Az Egyesült Államokban mindhárom fajta gallátot betiltották.
E-320 (BHA, tercier-butil-4-hidroxianizol):Szintetikus anyag, amely allergiát okozhat. A marcipán, nugát és máktöltelék antioxidánsa. A pék- és cukrászárukon az anyag összetételének feltüntetése nem kötelező. Az EU a következő termékeknél tervezi az engedélyezést: levesek, halkonzervek, reggeliző-gabonafélék (müzli, dió és mogyorófélék, valamint fűszerek. Felhalmozódik az emberi zsírszövetben és a magzatba is bekerülhet.
E-321 (BHT, 3,5-di-tercier-butil hidroxi-toluol): Szintetikus anyag, csak a rágóguminál engedélyezett. A rágcsálóknál részben rákkeltő, részben a rák kialakulását gátló hatást figyeltek meg. Az állatkísérletek során elváltozások jelentkeztek az immunrendszernél, a pajzsmirigyben és a májban. Felhalmozódik az emberi zsírszövetben és a magzatba is bekerülhet. Allergiát kiváltó anyagként ismertek.
IV.Emulgátorok, stabilizátorok, zselésítő anyagok.
E-322 (lecitinek): Állati és növényi eredetű anyag, főleg szójából és napraforgóból nyerik. Átlagos fogyasztása ártalmatlan.
E-325 (nátrium-laktát): A tejsav sói, nem károsak
E-326 (kálium-laktát): A tejsav sói, nem károsak
E-327 (kalcium-laktát): A tejsav sói, nem károsak
E-330 (citromsav és sói): Fogyasztásuk ártalmatlan
E-331 (nátrium-citrát)
E-332 (kálium-citrát)
E-333 (kalcium-citrát)
E-334 (L-borkõsav és sói): Természetes anyagok, amelyek állatkísérletekben vesekövet okoztak.
E-338 (ortofoszforsav és sói): Előregyártott húskészítményekhez (párizsi, virsli) adagolják, mert sok vizet kötnek meg. (Vagyis fogyókúrázók vigyázzanak vele)
E-350 (nátrium-malát): Természetes só
E-363 (borostyánkõsav): Gyümölcssav, amelyet szintetikusan állítják elő
E-380 (triammónium-citrát)
E-385 (kálium-dinátrium-etiléndiamin-tetraacetát): Szintetikus anyag
V. Sűrítőanyagok
E-400 (alginsav és sói): A barna algákból nyerik, káros hatásuk nem ismert
E-401 (nátrium-alginát)
E-402 (kálium-alginát)
E-403 (ammónium-alginát)
E-404 (kalcium-alginát)
E-405 (propilénglikol-alginát)
E-406 (agar-agar): Tengeri algákból nyerik
E-407 (karragén): Vörös algákból nyerik; állatkísérletekben bélgyulladást okozott
E-410 (szentjánoskenyérmag-liszt): Növényi termék, fogyasztása ártalmatlan
E-412 (guárgumi): A mérgező guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tiszításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guar-gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kísérőanyagait is. Allergiát okozó anyag.
E-413 (tragant-mézga): Trópusi növény gyantájából nyerik, allergiát okozhat. A tragantmézga egy Astralagus nevű ázsiai növény gumiváladéka. Az első kísérletek alapján feltételezett májkárosító hatások később nem igazolódtak, de a WHO véleménye szerint a tragantmézga olyan allergiát kiváltó anyag, mely képes szélsőségesen erős reakciók kiváltására.
E-414 (gumiarábikum): Trópusi fák gyantájából nyerik, káros hatása nem ismert
E-415 (xantán): Növények cukortartamú oldatából készül, mikroorganizmusok termelik
E-416 (karaya gumi): természetes poliszaharidok (összetett cukrok)
E-417 (taramag-liszt): Természetes poliszaharidok, azaz összetett cukrok
E-418 (gellán gumi): Természetes poliszaharidok, azaz összetett cukrok
E-420 (szorbit): Édesítőszer, amely nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat
E-421 (mannit): Ártalmatlan édesítőszer
E-422 (glicerin): Nedvesítő és lágyító anyag, nem veszélyes, de nagy mennyiségben fejfájást okoz
E-431 (polioxietilén-[40]-sztearát): Szintetikus anyag
E-432: Szintetikus anyag
E-433: Szintetikus anyag
VI. Aromák és ízfokozók
Ha a számsor 6-sal kezdődik, akkor az ízfokozót jelent. Ezek az anyagok az élelmiszereknek ízt és szagot kölcsönöznek, elnyomják az ízbéli hibákat és állandósítják az élelmiszer ízét. Növelhetik az élvezeti értékét, és akár túlfogyasztásra is ingerelhetnek. Ezek az adalékanyagok főleg olyan termékek eladhatóságát segítik, amelyek ízét, aromáját kedvezőtlenül befolyásoló (rossz) nyersanyagból vagy technológiával készítettek. Sok készételnél az aromák és ízfokozók használata gyakorlatilag elengedhetetlen. Mivel az aromákat a könnyebb kezelhetőség kedvéért általában oldószerekkel és hordozóanyagokkal kell vegyíteni, így azok még számos egyéb anyagot is juttatnak az élelmiszerekbe.
VII. Édesítőszerek
Gondolom, ezek sokunknak ismerősek, hiszen cukor helyett gyakran használjuk, vagy olyan terméket keresünk, amelyeket „light” jelzéssel láttak el. Az átalánosan elfogadott nézet, hogy megkönnyíti a fogyókúrát. Egy amerikai felmérés azonban erre rácáfol: Elsősorban a egy 8O.OOO nőn végzett nagyszabású felmérés arra az eredményre jutott, hogy az édesítőszer használóknál átlagban nagyobb mértékű volt a súlygyarapodás, mint a cukrot fogyasztóknál. Ezt a szerek étvágybefolyásoló hatásával magyarázzák. S ebben lehet is valami, mert az édesítőszereket disznók takarmányaiban. az étványnövelési céllal alkalmazzák.
E950 (Aceszulfám K) Mesterséges édesítőszer. Az előállító (Hoechst AG) adatai szerint teljességgel ártalmatlan. A WHO is leginkább - nyilvánosságra soha nem hozott - Hoechst vizsgálati eredményére hivatkozik. Független vizsgálatok híján az állítólagos ártalmatlanság objetív felülvizsgálata jelenleg nem lehetséges.
E951 (Aszpartám) Két, szintetikus úton előállított aminosavból álló édesítőszer. Elsősorban a fenilketonúriában (veleszületett anyagcsere betegség) szenvedőknél problémás. Érzékeny embereknél fejfájást, kábultságot, emlékezetkiesést, látászavarokat, rendkívüli aktivitást, rosszullétet és allergiás reakciókat figyeltek meg. A fenilketonúriával kapcsolatos veszélyeket az osztrák irodalom is megerősíti. Az aszpartammal édesített élelmiszereknél ezért kötelező feltünteni, hogy fenilalanint tartalmaz!
E952 (Ciklamát) Mesterséges édesítőszer, az USA-ban tiltott. Szacharinnal keverve van forgalomban. A ciklamát bekerülhet a méhlepénybe és az anyatejbe. A bélflóra ciklohexil-aminná alakítja át, ami - az állatkísérletek szerint - károsítja a herét és a spermiumokat. Az állatkísérletek - nagy adagokban történő alkalmazás esetén- hólyagdaganatot jeleztek.
E954 (Szacharin) Mesterséges édesítőszer. Az állatkísérletek során hólyagrákot idézett elő. Hólyagúti megmegbetegedés vagy rendszeres gyógyszerfogyasztás esetén elővigyázatosság szükséges. A szacharin bizonyos gyógyszerekkel illetve környezetkárosító anyaggal kapcsolatba kerülve károsíthatja a hólyag nyálkahártyáját. A disznók takarmányába keverve engedélyezett étvágygerjesztőszer.
• E100 kurkumin (színanyag)
• E101 riboflavin (B2-vitamin), régi neve laktoflavin (G-vitamin) (színanyag) [LGM]
• E101a riboflavin-5'-foszfát (színanyag) [LGM]
• E102 tartrazin (színanyag) [LAR]
• E103 krizoin (színanyag)
• E104 kinolinsárga (színanyag) [LAR]
• E105 fast yellow ab (színanyag)
• E106 riboflavin-5-nátriumfoszfát (színanyag)
• E107 yellow 2g (színanyag) [LAR]
• E110 sunset yellow fcf, orange yellow s, fd&c yellow 6 (színanyag) [LAR]
• E111 orange ggn (színanyag)
• E120 kárminvörös, kárminsav, carmines, natural red 4 (színanyag) [LAR] [ÁE]
• E121 orcein, orchil (színanyag)
• E122 carmoizin, azorubine (színanyag) [LAR]
• E123 amaranth, fd&c red 2 (színanyag) [LAR]
Az amaranth (E123) (más néven FD&C Red No. 2, C.I. Food Red 9, Acid Red 27, Azorubin S, or C.I. 16185) egy sötétvörös vagy lila adalékanyag, melyet élelmiszerek és kozmetikumok színezésére használtak, de valószínűsíthető rákkeltő hatása miatt az USA-ban 1976-ban az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (Food and Drug Administration – FDA) betiltotta.[1] Nem sokkal később Európában is tiltólistára került. Általában trinátrium-sóként kerül forgalomba. Régebben az egyik legősibb kultúrnövényből, az amarántból állították elő, manapság kőszénkátrányból szintetizálják.
• E124 ponceau 4r, cochineal red a, brilliant scarlet 4r (színanyag) [LAR]
• E125 scarlet gn (színanyag)
• E126 ponceau 6r (színanyag)
• E127 eritrozin, fd&c red 3 (színanyag) [LAR]
• E128 vörös 2g (színanyag) [LAR]
• E129 allura red ac, fd&c red 40 (színanyag) [LAR]
• E130 indantrénkék (színanyag)
• E131 patentkék v (színanyag) [LAR]
• E132 indigó-kármin, indigó, FD&C Blue 2 (színanyag) [LAR]
• E133 brillantkék fcf, fd&c blue 1 (színanyag) [LAR]
• E140 klorofillek és klorofillinek (színanyag)
• E141 Klorofill-rézkomplexek, Klorofillin-rézkomplexek (színanyag)
• E142 greens s (színanyag) [LAR]
• E143 fast green fcf, fd&c green 3 (színanyag)
• E150a karamell – natúr (színanyag) [LGM]
• E150b karamell – szulfitos (színanyag) [LGM]
• E150c karamell – ammóniás (színanyag) [LGM]
• E150d karamell – ammónium-szulfitos (színanyag) [LGM]
• E151 fekete pn, brillantfekete bn (színanyag) [LAR]
• E152 fekete 7984 (színanyag) [LAR]
• E153 szén, Növényi szén (színanyag) [LGM] [ÁE lehetséges]
• E154 brown fk, kipper brown (színanyag) [LAR]
• E155 csokoládébarna ht (színanyag) [LAR]
• E160a alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin (színanyag)
• E160b annatto, bixin, norbixin (színanyag) [LAR]
• E160c kapszantin, kapszorubin, paprika kivonat (színanyag)
• E160d likopin (színanyag) [GM lehetséges]
• E160e béta-apo-8'-karotenal (C 30) (színanyag)
• E160f béta-apo-8'-karoténsav-etil észter (C 30) (színanyag)
• E161a flavoxantin (színanyag)
• E161b lutein (színanyag)
• E161c kriptoxantin (színanyag) [LGM]
• E161d rubixantin (színanyag)
• E161e violaxantin (színanyag)
• E161f rhodoxantin (színanyag)
• E161g kantaxantin (színanyag) [ÁE lehetséges]
• E162 céklavörös, betanin (színanyag)
• E163 antocián (színanyag)
• E170 kalcium-karbonát, mészkő (színanyag)
• E171 titán-dioxid (színanyag)
• E172 vasoxidok és hidroxidok (színanyag)
• E173 alumínium (színanyag)
• E174 ezüst (színanyag)
• E175 arany (színanyag)
• E180 rubin pigment, litol rubin bk (színanyag)
• E181 tannin (színanyag)
E200–E299 [szerkesztés]
• E200 szorbinsav (tartósítószer)
• E201 nátrium-szorbát (tartósítószer)
• E202 kálium-szorbát (tartósítószer)
• E203 kalcium-szorbát (tartósítószer)
• E210 benzoesav (tartósítószer) [LAR]
• E211 nátrium-benzoát (tartósítószer) [LAR]
• E212 kálium-benzoát (tartósítószer) [LAR]
• E213 kalcium-benzoát (tartósítószer) [LAR]
• E214 etil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
• E215 nátrium-etil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
• E216 propil-para-hidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
• E217 nátrium-propil-para-hidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
• E218 metil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
• E219 nátrium-metil-parahidroxibenzoát (tartósítószer) [LAR]
• E220 kén-dioxid (tartósítószer) [LAR]
• E221 nátrium-szulfit (tartósítószer) [LAR]
• E222 nátrium-hidrogénszulfit (tartósítószer) [LAR]
• E223 nátrium-metabiszulfit (tartósítószer) [LAR]
• E224 kálium-metabiszulfit (tartósítószer) [LAR]
• E225 kálium-szulfit (tartósítószer) [LAR]
• E226 kalcium-szulfit (tartósítószer) [LAR]
• E227 kalcium-hidrogénszulfit (tartósítószer) [Szilárdító anyag] [LAR]
• E228 kálium-hidrogénszulfit (tartósítószer) [LAR]
• E230 bifenil, difenil (tartósítószer)
• E231 ortofenil-fenol (tartósítószer)
• E232 nátrium-ortofenil-fenol (tartósítószer)
• E233 tiabendazol (tartósítószer)
• E234 nizin (tartósítószer)
• E235 natamycin, pimaracin (tartósítószer)
• E236 hangyasav (tartósítószer)
• E237 nátrium-formiát (tartósítószer)
• E238 kalcium-formiát (tartósítószer)
• E239 hexamin (tartósítószer)
• E240 formaldehid (tartósítószer)
• E242 dimetil-dikarbonát (tartósítószer)
• E249 kálium-nitrit (tartósítószer)
• E250 nátrium-nitrit (tartósítószer)
• E251 nátrium-nitrát (tartósítószer)
• E252 kálium-nitrát (salétrom) (tartósítószer) [ÁE lehetséges]
• E260 ecetsav (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
• E261 kálium-acetát (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
• E262 nátrium-acetát, nátrium-hidrogén-acetát (Nátrium-diacetát) (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
• E263 kalcium-acetát (tartósítószer) (savanyúságot szabályozó anyag)
• E264 ammónium-acetát (tartósítószer)
• E270 tejsav (tartósítószer) [Étkezési sav] (antioxidáns) [ÁE lehetséges]
• E280 propionsav (tartósítószer)
• E281 nátrium-propionát (tartósítószer)
• E282 kalcium-propionát (tartósítószer) [LAR]
• E283 kálium-propionát (tartósítószer)
• E284 bórsav (tartósítószer)
• E285 nátrium-tetraborát (bórax) (tartósítószer)
• E290 szén-dioxid (savanyúságot szabályozó anyag)
• E296 almasav [Étkezési sav] (savanyúságot szabályozó anyag)
• E297 fumársav (savanyúságot szabályozó anyag)
E300–E399 [szerkesztés]
• E300 aszkorbinsav (C-vitamin) (antioxidáns)
• E301 nátrium-aszkorbát (antioxidáns)
• E302 kalcium-aszkorbát (antioxidáns)
• E303 kálium-aszkorbát (antioxidáns)
• E304 Aszkorbinsav zsírsav észterei (i) aszkorbil-palmitát (ii) aszkorbil-sztearát (antioxidáns)
• E306 tokoferol-dús kivonat (természetes) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
• E307 alfa-tokoferol (szintetikus) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
• E308 gamma-tokoferol (szintetikus) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
• E309 delta-tokoferol (szintetikus) (E-vitamin) (antioxidáns) [GM lehetséges]
• E310 propil-gallát (antioxidáns) [LAR]
• E311 oktil-gallát (antioxidáns) [LAR]
• E312 dodecil-gallát (antioxidáns) [LAR]
• E315 eritroaszkorbinsav (izo-aszkorbinsav) (antioxidáns)
• E316 nátrium-eritroaszkorbát (nátrium-izo-aszkorbát) (antioxidáns)
• E319 butil-hidrokinon (antioxidáns)
• E320 butil-hidroxi-anizol (BHA) (antioxidáns)
• E321 butil-hidroxi-toluol (BHT) (antioxidáns) [LAR]
• E322 lecitin (emulgeálószer)[LGM] [ÁE lehetséges]
• E325 nátrium-laktát (antioxidáns) [ÁE lehetséges]
• E326 kálium-laktát (antioxidáns) (savanyúságot szabályozó anyag) [ÁE lehetséges]
• E327 kalcium-laktát (antioxidáns) [ÁE lehetséges]
• E329 magnézium-laktát (antioxidáns)
• E330 citromsav (antioxidáns)
• E331 nátrium-citrátok (i) mononátrium-citrát (ii) dinátrium-citrát (iii) trinátrium-citrát (antioxidáns)
• E332 kálium-citrátok (i) monokálium-citrát (ii) trikálium-citrát (antioxidáns)
• E333 kalcium-citrátok (i) monokalcium-citrát (ii) dikalcium-citrát (iii) trikalcium-citrát (savanyúságot szabályozó anyag) [Szilárdító anyag]
• E334 borkősav (L(+)-) [Étkezési sav] (antioxidáns)
• E335 nátrium-tartarátok (i) mononátrium-tartarát (ii) dinátrium-tartarát (antioxidáns)
• E336 kálium-tartarátok (i) monokálium-tartarát (tisztított borkő) (ii) dikálium-tartarát (antioxidáns)
• E337 nátrium-kálium-tartarát (antioxidáns)
• E338 foszforsav (antioxidáns)
• E339 nátrium-foszfátok (i) mononátrium-foszfát (ii) dinátrium-foszfát (iii) trinátrium-foszfát (antioxidáns)
• E340 kálium-foszfátok (i) kálium-foszfát (ii) dikálium-foszfát (iii) trikálium-foszfát (antioxidáns)
• E341 kalcium-foszfátok (i) monokalcium-foszfát (ii) dikalcium-foszfát (iii) trikalcium-foszfát (csomósodást gátló anyag) [Szilárdító anyag]
• E343 magnézium-foszfátok (i) monomagnézium-foszfát (ii) dimagnézium-foszfát (iii) trimagnézium-foszfát (csomósodást gátló anyag)
• E350 nátrium-malátok (i) nátrium-malát (ii) nátrium-hidrogén-malát (savanyúságot szabályozó anyag)
• E351 kálium-malát (savanyúságot szabályozó anyag)
• E352 kalcium-malátok (i) kalcium-malát (ii) kalcium-hidrogén-malát (savanyúságot szabályozó anyag)
• E353 metaborkősav (emulgeálószer)
• E354 kalcium-tartarát (emulgeálószer)
• E355 adipinsav (savanyúságot szabályozó anyag)
• E356 nátrium-adipát (savanyúságot szabályozó anyag)
• E357 kálium-adipát (savanyúságot szabályozó anyag)
• E363 borostyánkősav (savanyúságot szabályozó anyag)
• E365 nátrium-fumarát (savanyúságot szabályozó anyag)
• E366 kálium-fumarát (savanyúságot szabályozó anyag)
• E367 kalcium-fumarát (savanyúságot szabályozó anyag)
• E370 1,4-heptonolakton (savanyúságot szabályozó anyag)
• E375 nikotinsav, niacin, nikotinamid (B3-vitamin) [Szín tartósító anyag] [LAR]
• E380 ammónium-citrát (savanyúságot szabályozó anyag)
• E381 ammonium-ferrocitrát (savanyúságot szabályozó anyag)
• E385 kalcium-dinátrium-(etilén-diamin)-tetraacetát (kalcium-dinátrium edta)
E400–E499 [szerkesztés]
• E400 alginsav (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
• E401 nátrium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
• E402 kálium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
• E403 ammónium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer)
• E404 kalcium-alginát (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
• E405 propán-1,2-diol-alginát (propilén-glikol-alginát) (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer)
• E406 agaragar (sűrítőanyag) (zselésítő anyag) (stabilizálószer)
• E407 karragén (gyöngyzuzmó) (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer) [LAR]
• E407a feldolgozott euchemamoszat (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
• E410 szentjánoskenyér-liszt (Carob gum) (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (zselésítő anyag) (emulgeálószer)
• E412 guargumi, guargyanta (sűrítőanyag) (stabilizálószer)
• E413 tragantmézga (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer) [LAR]
• E414 gumiarábikum (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer) [LAR]
• E415 xantángumi, xantángyanta (sűrítőanyag) (stabilizálószer) [GM lehetséges]
• E416 karaya-gumi (Karagumi)(sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer) [LAR]
• E417 taramag liszt (sűrítőanyag) (stabilizálószer)
• E418 gellángumi (sűrítőanyag) (stabilizálószer) (emulgeálószer)
• E420 szorbit (i) Szorbit (ii) Szorbit szirup (emulgeálószer) (édesítőszer) [Humectant]
• E421 mannit (csomósodást gátló anyag) (édesítőszer)
• E422 glicerin (emulgeálószer) (édesítőszer) [ÁE lehetséges]
• E425 konjak (i) konjak-gumi (ii) konjak-glükomannán (emulgeálószer)
• E430 polioxietilén(8)-sztearát (emulgeálószer) (stabilizálószer) [LAR] [ÁE lehetséges]
• E431 polioxietilén(40)-sztearát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E432 polioxietilén(20)-szorbitán-laurát (poliszorbát 20) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E433 polioxietilén(20)-szorbitán-oleát (poliszorbát 80) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E434 polioxietilén(20)-szorbitán-palmitát (poliszorbát 40) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E435 polioxietilén(20)-szorbitán-sztearát (poliszorbát 60) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E436 polioxietilén(20)-szorbitán-trisztearát (poliszorbát 65) (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E440 pektinek (i) pektin (ii) amidált pektin (emulgeálószer)
• E441 zselatin (emulgeálószer) (zselésítő anyag) [ÁE]
• E442 ammónium-foszfatidok (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E444 szacharóz-acetát-izobutirát (emulgeálószer)
• E445 fagyanták glicerin-észterei (emulgeálószer)
• E450 difoszfátok (i) dinátrium-difoszfát (ii) trinátrium-difoszfát (iii) tetranátrium-difoszfát (iv) dikálium-difoszfát (v) tetrakálium-difoszfát (vi) kalcium-dihidrogén-difoszfát (emulgeálószer)
• E451 trifoszfátok (i) pentanátrium-trifoszfát (ii) pentakálium-trifoszfát (emulgeálószer)
• E452 polifoszfátok (i) nátrium-polifoszfátok (ii) kálium-polifoszfátok (iii) nátrium-kalcium-polifoszfátok (iv) kalcium-polifoszfát (v) ammónium-polifoszfát (emulgeálószer)
• E459 béta-ciklodextrin (emulgeálószer)
• E460 cellulóz (i) mikrokristályos cellulóz (ii) porított cellulóz (emulgeálószer)
• E461 metilcellulóz (emulgeálószer)
• E462 etilcellulóz (emulgeálószer)
• E463 hidroxipropil-cellulóz (emulgeálószer)
• E464 hidroxipropil-metilcellulóz (emulgeálószer)
• E465 etil-metil-cellulóz (emulgeálószer)
• E466 karboximetil-cellulóz, nátrium-karboximetil-cellulóz (emulgeálószer)
• E468 keresztkötött nátriumkarboximetil-cellulóz(emulgeálószer)
• E469 enzim által hidrolizált karboximetilcellulóz(emulgeálószer)
• E470a zsírsavak nátrium, kálium és kalcium sói (emulgeálószer) (csomósodást gátló anyag) [ÁE lehetséges]
• E470b zsírsavak magnézium sói (emulgeálószer) (csomósodást gátló anyag) [ÁE lehetséges]
• E471 zsírsavak mono- és digliceridjei (gliceryl-monosztearát, gliceryl-disztearát) (emulgeálószer) [LGM] [ÁE lehetséges]
• E472a zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
• E472b zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E472c zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsav-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E472d zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősav-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E472e zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav észterei(emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E472f zsírsavak mono- és digliceridjeinek kevert ecet- és borkősav-észterei(emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E473 zsírsavak szacharóz-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
• E474 szacharogliceridek (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E475 zsírsavak poliglicerin-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
• E476 poliglicerin-poliricinoleát (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
• E477 zsírsavak propán-1, 2-diol és propilén-glikol-észterei (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
• E478 tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E479b hőoxidált szójababolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva (emulgeálószer) [LGM] [ÁE lehetséges]
• E481 nátrium-sztearoil-2-laktilát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E482 kalcium-sztearoil-2-laktilát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E483 sztearil-tartarát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E491 szorbitán-sztearát (emulgeálószer) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
• E492 szorbitán-trisztearát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E493 szorbitán-laurát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E494 szorbitán-oleát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
• E495 szorbitán-palmitát (emulgeálószer) [ÁE lehetséges]
E500–E599 [szerkesztés]
• E500 nátrium-karbonátok (i) nátrium-karbonát (ii) nátrium-hidrogénkarbonát (iii) nátrium-szeszkvikarbonát (i és ii keveréke) (savanyúságot szabályozó anyag) [Raising Agent]
• E501 kálium-karbonátok (i) kálium-karbonát (ii) kálium-hidrogénkarbonát (savanyúságot szabályozó anyag)
• E503 ammónium-karbonátok (i) ammónium-karbonát (ii) ammónium-bikarbonát (ammónium-hidrogén-karbonát) (savanyúságot szabályozó anyag)
• E504 magnézium-karbonátok (i) magnézium-karbonát (ii) magnézium-bikarbonát (magnézium-hidrogén-karbonát) (savanyúságot szabályozó anyag) (csomósodást gátló anyag)
• E507 sósav (hidrogén-klorid) [Étkezési sav]
• E508 kálium-klorid (zselésítő anyag) [Seasoning]
• E509 kalcium-klorid [Sequestrant] [Szilárdító anyag]
• E510 ammónium-klorid, ammónia oldat (savanyúságot szabályozó anyag) [Improving agent]
• E511 magnézium-klorid [Szilárdító anyag]
• E512 ónklorid (antioxidáns)
• E513 kénsav [Étkezési sav]
• E514 nátrium-szulfátok (i) nátrium-szulfát (ii) nátrium-biszulfát (nátrium-hidrogén-szulfát) (savanyúságot szabályozó anyag)
• E515 kálium-szulfátok (i) kálium-szulfát (ii) kálium-biszulfát (kálium-hidrogén-szulfát) [Seasoning]
• E516 kalcium-szulfát [Sequestrant] [Improving agent] [Szilárdító anyag]
• E517 ammónium-szulfát [Improving agent]
• E518 magnézium-szulfát (epsom sók) (savanyúságot szabályozó anyag) [Szilárdító anyag]
• E519 réz(II)-szulfát (tartósítószer)
• E520 alumínium-szulfát [Szilárdító anyag]
• E521 alumínium-nátrium-szulfát [Szilárdító anyag]
• E522 alumínium-kálium-szulfát (savanyúságot szabályozó anyag)
• E523 alumínium-ammónium-szulfát (savanyúságot szabályozó anyag)
• E524 nátrium-hidroxid (savanyúságot szabályozó anyag)
• E525 kálium-hidroxid (savanyúságot szabályozó anyag)
• E526 kalcium-hidroxid (savanyúságot szabályozó anyag) [Szilárdító anyag]
• E527 ammónium-hidroxid (savanyúságot szabályozó anyag)
• E528 magnézium-hidroxid (savanyúságot szabályozó anyag)
• E529 kalcium-oxid (savanyúságot szabályozó anyag) [Improving agent]
• E530 magnézium-oxid (savanyúságot szabályozó anyag) (csomósodást gátló anyag)
• E535 nátrium-ferrocianid (savanyúságot szabályozó anyag) (csomósodást gátló anyag)
• E536 kálium-ferrocianid (csomósodást gátló anyag)
• E538 kalcium-ferrocianid (csomósodást gátló anyag)
• E540 dikalcium-difoszfát (savanyúságot szabályozó anyag) (emulgeálószer)
• E541 nátrium-alumínium-foszfát, savas (emulgeálószer)
• E542 csontfoszfát (csomósodást gátló anyag) [ÁE]
• E543 kalcium-nátrium-polifoszfát
• E544 kalcium-polifoszfát (emulgeálószer)
• E545 ammónium-polifoszfát (emulgeálószer)
• E550 nátrium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
• E551 szilícium-dioxid (Silica) (emulgeálószer) (csomósodást gátló anyag)
• E552 kalcium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
• E553a (i) magnézium-szilikát (ii) magnézium-triszilikát (csomósodást gátló anyag)
• E553b talkum (csomósodást gátló anyag) [LAR]
• E554 nátrium-alumínium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
• E555 kálium-alumínium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
• E556 kalcium-alumínium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
• E558 bentonit (csomósodást gátló anyag)
• E559 alumínium-szilikát (Kaolin) (csomósodást gátló anyag)
• E560 kálium-szilikát (csomósodást gátló anyag)
• E570 sztearinsav (Fatty acid) (csomósodást gátló anyag) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
• E572 magnézium-sztearát, kalcium-sztearát (emulgeálószer) (csomósodást gátló anyag) [GM lehetséges] [ÁE lehetséges]
• E574 glukoninsav (savanyúságot szabályozó anyag)
• E575 glukono-delta-lakton (savanyúságot szabályozó anyag) [Sequestrant]
• E576 nátrium-glukonát [Sequestrant]
• E577 kálium-glukonát [Sequestrant]
• E578 kalcium-glukonát [Szilárdító anyag]
• E579 vas-glukonát (színanyag)
• E585 vas-laktát (színanyag) [ÁE lehetséges]
E600–E699 [szerkesztés]
• E620 glutaminsav (ízfokozó) [possible reaction] [GM lehetséges]
• E621 nátrium-glutamát (MSG) (ízfokozó) [possible reaction] [LGM]
• E622 kálium-glutamát (ízfokozó) [possible reaction] [GM lehetséges]
• E623 kalcium-diglutamát (ízfokozó) [possible reaction] [GM lehetséges]
• E624 ammónium-glutamát (ízfokozó) [possible reaction] [GM lehetséges]
• E625 magnézium-diglutamát (ízfokozó) [possible reaction] [GM lehetséges]
• E626 guanilsav (ízfokozó)
• E627 dinátrium-guanilát, nátrium-guanilát (ízfokozó) [ÁE lehetséges]
• E628 dikálium-guanilát (ízfokozó)
• E629 kalcium-guanilát (ízfokozó)
• E630 inozinsav (ízfokozó)
• E631 dinátrium-inozinát (ízfokozó) [ÁE lehetséges]
• E632 dikálium-inozinát (ízfokozó)
• E633 kalcium-inozinát (ízfokozó)
• E634 kalcium-5'-ribonukleotidok (ízfokozó)
• E635 dinátrium-5'-ribonukleotidok (ízfokozó) [ÁE lehetséges]
• E636 maltol (ízfokozó)
• E637 etil-maltol (ízfokozó)
• E640 glicin és nátrium-sója (ízfokozó) [ÁE lehetséges]
E900–E999 [szerkesztés]
• E900 dimetil-polisziloxán (csomósodást gátló anyag)
• E901 méhviasz, sárga és fehér (fényezőanyag) [ÁE]
• E902 kandelilla viasz (fényezőanyag) [LAR]
• E903 karnauba viasz (fényezőanyag) [LAR]
• E904 sellak (fényezőanyag) [ÁE]
• E905 paraffin (fényezőanyag)
• E905a ásványi olaj (csomósodást gátló anyag)
• E905b petrolátum (vazelin)
• E905c mikrokristályos viasz (fényezőanyag)
• E906 benzoe viasz
• E907 kristályos viasz (fényezőanyag)
• E908 arrosviasz
• E910 L-cisztein [ÁE]
• E912 montánsav észterek
• E913 lanolin, birkagyapjú zsír (fényezőanyag) [ÁE]
• E914 oxidált polietilénviasz (fényezőanyag)
• E915 kolofán-észter (fényezőanyag)
• E916 kalcium-jodát
• E917 kálium-jodát
• E920 L-cisztein [térfogatnövelő] [ÁE]
• E921 L-cisztein nátrium- és káliumsói, hidrokloridjai [térfogatnövelő] [ÁE]
• E922 kálium-perszulfát
• E923 ammónium-perszulfát
• E924 kálium-bromid [Improving agent]
• E925 klór (tartósítószer)
• E926 klórdioxid (tartósítószer)
• E927 azo-formamid
• E927b karbamid [térfogatnövelő]
• E928 benzoil-peroxid [Improving agent]
• E930 kalcium-peroxid
• E938 argon (csomagológáz)
• E939 hélium (csomagológáz)
• E940 diklór-difluor-metán (Freon-12) (csomagológáz) (ritkán használt)
• E941 nitrogén (csomagológáz)
• E942 dinitrogén-oxid (csomagológáz)
• E943a bután (hajtóanyag)
• E943b izobután (hajtóanyag)
• E944 propán (hajtóanyag)
• E948 oxigén (csomagológáz)
• E949 hidrogén
• E950 aceszulfám K (édesítőszer)
• E951 aszpartám (édesítőszer)
• E952 ciklaminsav és ciklamátok (nátrium- és kalciumsó)
• E953 izomalt [Édesítőszer]
• E954 szacharin valamint nátrium-, kálium- és kalciumsói (édesítőszer)
• E955 szukralóz (Splenda, Altern)
• E957 taumatin (édesítőszer) (ízfokozó)
• E959 neoheszperidin dc (édesítőszer) (ízfokozó)
• E965 maltit és maltitszirup (édesítőszer) (stabilizálószer)
• E966 laktit (édesítőszer) [ÁE]
• E967 xilit (édesítőszer)
• E999 quillaja kivonat
E1000–E1999 [szerkesztés]
• E1103 invertáz (stabilizálószer)
• E1105 lizozim (tartósítószer)
• E1200 polidextróz (stabilizálószer) [Thickening agent] [Humectant] [Carrier]
• E1201 polivinilpirrolidon (stabilizálószer)
• E1202 polivinilpolipirrolidon [Carrier] (stabilizálószer)
• E1400 dextrin (stabilizálószer) [Thickening agent]
• E1401 módosított keményítő (stabilizálószer) [Thickening agent]
• E1402 bázikusan módosított keményítő (stabilizálószer) [Thickening agent]
• E1403 fehéritett keményítő (stabilizálószer) [Thickening agent]
• E1404 oxidált keményítő (emulgeálószer) [Thickening agent]
• E1410 monokeményítő-foszfát (stabilizálószer) [Thickening agent]
• E1412 dikeményítő-foszfát (stabilizálószer) [Thickening agent]
• E1413 foszfatált dikeményítő-foszfát (stabilizálószer) [Thickening agent]
• E1414 acetilált dikeményítő-foszfát (emulgeálószer) [Thickening agent]
• E1420 acetilált keményítő, mono keményítő acetát (stabilizálószer) [Thickening agent]
• E1421 acetilált keményítő, mono keményítő acetát (stabilizálószer) [Thickening agent]
• E1422 acetilált dikeményítő adipát (stabilizálószer) [Thickening agent]
• E1430 dikeményítő-glicerin (stabilizálószer) [Thickening agent]
• E1440 hidroxi-propil-keményítő (emulgeálószer) [Thickening agent]
• E1441 hidroxi-propil-dikeményítő-glicerin (stabilizálószer) [Thickening agent]
• E1442 hidroxi-propil-dikeményítő-foszfát (stabilizálószer) [Thickening agent]
• E1450 keményítő-nátriumoctenil-szukcinát (emulgeálószer) (stabilizálószer) [Thickening agent]
• E1451 acetilált oxidált keményítő (emulgeálószer) [Thickening agent]
• E1505 trietil-citrát [Foam Stabilizálószer]
• E1510 etanon
• E1518 gliceril-triacetát vagy triacetin [Humectant]
• E1520 propilén-glikol [Humectant]
Rövidítések [szerkesztés]
• LAR – Lehetséges allergiás reakció
• GM – Genetikailag módosított
• ÁE – Állati eredet
Számintervallumok szerinti csoportosítás [szerkesztés]
100-199
Színezékek 100-109 – sárga
110-119 – narancsszínű
120-129 – piros
130-139 – kék és lila
140-149 – zöld
150-159 – barna és fekete
160-199 – egyéb
200-299
Tartósítószerek 200-209 – szorbátok
210-219 – benzoátok
220-229 – szulfitok
230-239 – fenilek, fenolok és formiátok (metanoátok)
240-259 – nitrátok
260-269 – acetátok (etanoátok)
270-279 – laktátok
280-289 – propionátok (propanoátok)
290-299 – egyebek
300-399
Antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok 300-309 – aszkorbinsav (C-vitamin) és aszkorbátok
310-319 – gallátok és eritroaszkorbátok
320-329 – laktátok
330-339 – citrátok és tartarátok
340-349 – foszfátok
350-359 – malátok és adipátok
360-369 – szukcinátok és fumarátok
370-399 – egyebek
400-499
Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek 400-409 – alginátok
410-419 – természetes mézgák
420-429 – egyéb természetes szerek
430-439 – poli-oxietilén vegyületek
440-449 – természetes emulgálószerek
450-459 – foszfátok
460-469 – cellulóz vegyületek
470-489 – zsírsavak és vegyületeik
490-499 – egyebek
500-599
Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok 500-509 – ásványi savak és lúgok
510-519 – kloridok és szulfátok
520-529 – szulfátok és hidroxidok
530-549 – alkálifém-vegyületek
550-559 – szilikátok
570-579 – sztearátok és glukonátok
580-599 – egyebek
600-699
Ízfokozók 620-629 – glutamátok
630-639 – inozinátok
640-649 – egyebek
900-999
Egyéb 900-909 – viaszok
910-919 – szintetikus mázak
920-929 – vegyes adalékok
930-949 – gázok
950-969 – édesítők
990-999 – habosító anyagok
1100-1599
Kiegészítő anyagok újfajta adalékanyagok, melyek nem sorolhatók egyik szabványos osztályba sem
Összefoglalás az E-számok káros hatásairól:
alzheimer kór: E173
allergia: E102 E132 E210 E223 E224 E320 E223
angioedema: E123
asztma: E102
aszpirin érzékenység esetén kerülendő: E210
terhesség esetén kerülendő: E951
agydaganat: E137
hörgőgörcs: E110 E124 E137
állatokban rákkeltő: E121 E407
patkányban rákkeltő: E132 E133 E236 E240 E466
rákkeltő: E143 E330
mellkasi nyomás: E124
mellkasi fájdalom: E621
kromoszómakárosodás: E127 E133
ájulás: E121 E508 E121 E284 E508
bőrgyulladás: E104 E131
depresszió: E621
hasmenés: E284
tájékozódási zavar: E951
emésztési zavarok: E338 E339 E340 E341 E450
szem irritáció: E297 E315
bélpanaszok: E121 E385 E472 E508
vérvizelés: E385
fejfájás: E621 E951
gyors szívverés: E621
irritáció: E220 E224 E280 E297 E315 E510 E926 E1201
vesekárosodás: E320 E385
veseirritáció: E1201
vesedaganat: E110
májkárosodás: E320
lymphoma: E129
mutagén: E240
eszméletvesztés: E942
idegrendszert károsító: E143
fehérje a vizeletben: E236
légúti irritáció: E297 E315 E926 E1201
bőrkiszáradás: E422
bőrirritáció: E224 E280 E315 E331 E332 E333 E510 E926
gyomorirritáció: E500
pajzsmirigydaganat: E102 E127
daganat: E102 E110 E127 E129 E137
vizeletsavanyító: E510
csalánkiütés: E110 E123
További ajánlott fórumok:
- Bérbe adnám a párom! Hallottatok már ilyenről?
- Használ valaki mosódiót? Mit hallottatok róla?
- Pco-sok Ti hallottatok róla?
- Töröcsik Mari milyen beteg hallottátok?
- Nem eszik a gyerekem! Hallottatok már étkezéssel foglalkozó orvosról?
- Www.gas.hu-gázárcsökkentési lehetőség. Hallottatok már erről az új lehetőségről? Tapasztalatok? Vélemények.