Ha januárban szülök, milyen mértékben befolyásolja a tgyás, gyed összegét, ha novemberben és decemberben táppénzen vagyok? (tudásbázis)
Köszönöm a válaszokat.
Egyébként azért érdekel ez a dolog,mert mivel kórházban dolgozom,nem szívesen megyek be már nagy hassal esetleg egy influenzás időben a kórházba.Nem szeretnék táppénzen lenni,de valószínű,hogy szükségem lesz rá.Csak szerettem volna tisztán látni az ügyben.
Ja ertem. Ezt, latod, nem tudtam.
Itt akkor mesz terhesen tappenzre, ha a nogyogyasz szakorvos szerint raszorulsz. "Jogosult" meg a 9. honap elejetol vagy ra, hogy otthon legy.
Ahany haz, annyi szokas.
Patyoma!
Úgy látom, de értesz ehhez a témához. Én tavaly nyáron, illetve télen összességében kb. 10-12 hét táppénzen voltam műtét miatt. Most novemberre várom a babát, akkor nekem a táppénzes heteim nem lesznek elszámolva? Vagy mit is jelent ez pontosan ? Köszönöm előre is !
Moncsa! Én úgy tudom, hogy terhesség esetén lehet kérni a dokitól papírt a házidoki felé, hogy táppénzre jogosult.
Én még csak 16. hetes leszek holnap, de 1-2 héten belül én is táppénzre jövök.
sziasztok
én is 2012 jan-ban szültem
és nov 20-tól 3hét szabin voltam, dec közepétől végül is 36.héttől táppénzem volt szülésig, de ami hosszabb volt hogy 12.hétig voltam táppénzen
semmit nem befolályásol, tgyás-gyed összegében
ugyanis a táppénzes jövedelem nem lehet alapja a TGYÁS, GYED-nek
lényeg hogy legyen 180 nap ledolgozott napod a szülést megelőző évben, és annak a napi béréből számítják
logikus, hogy a béred 50-60%-a a tp, abból nem vehetik a még 70% tgyás, gyed-et... mi maradna..
nekem így jó volt, mivel a 2011-es bérem jobb volt mint a 2010-es, de ha esetleg neked fordítva lenne, akkor érdemes dec-től kérned, egy hóval szülés előtt indítai a tgyást esetleg
Eloszoris, nem itelkeztem, hanem feltettem egy racionalis kerdest.
Masodszor meg, tudtommal a tappenz az orvos dontese, nem a paciense. Vagy tevednek? Magyarorszagon a beteg donti el, mikor munkakepes, es mikor nem?
Mielőtt valaki belekötne, tisztába vagyok vele, hogy ettől még több biztosított napnak kell lennie, de nem ez volt a kérdés.
Minden világosan le van írva az egészségbiztosítási törvényben:
40§ környéke
HA nem lesz veszélyeztetett terhes, akkor is engedtessék már meg neki, hogy a 7. hónapban ne dolgozzon. Nem értem miért ítélkezel rögtön, ahelyett, hogy a kérdésre válaszolnál.
A kérdezőnek:
Pont annyit fogsz kapni mint ha dolgoztál volna végig, mivel ha a szülést megelőző évben több mint 180 napon át kaptál jövedelmet, akkor a szülést megelőző évet veszik figyelembe. Az ellátás összegének kiszámításakor csak a jövedelmezett napjaidat veszik figyelembe ilyenkor a táppénzen töltött napjaidat nem, mert nem lehet egy tb ellátás a másik tb ellátás alapja.
privit írj ha még érdekel valami mert nem nézek vissza minden fórumot
szia
én pont így jártam, 2012 janban szültem, és az előző évet (2011) vették alapul, de én aug-tól táppénzen voltam
míg ha 2011 dec-ben szültem volna akkor a 2010eset veszik alapul, anyagilag jobban jártam volna, igaz az csaka 36. hét lett volna