Gócos, gyulladt mandulák, műtét. Van/volt valakinek hasonló problémája? (tudásbázis)
Sziasztok!
Nekem idén márciusban vették ki a mandulámat, mert gócos és gyulladt volt...Már előtte 8hónappal kezdődtek a gondok,majd egyre gyakrabban gyulladt be...Végül arra jutottunk a háziorvosommal,h minél előbb megszabadulok tőle,annál jobb.
Nem vészes...Csak arra kell ügyelni,h rengeteg folyadék kerüljön a szervezetbe,első nap még nem lehet hajolgatni...A fejet nem nagyon kell előre/lefele hajtani...
Amúgy túl lehet élni;)
Szijasztok!
Hát nem tudom , nekem elég érdekes tüneteket produkált a krónikusan begyulladt mandulám. Szinte az összes szervem kilett vizsgáltatva, pajzsmirigytöl kezdve nem sorolnám. Egyedül a mandulám volt volt kegyetlenül begyulladva. Panaszaim a következtök voltak : fáradékonyság,állandó kéz és hátfájás , látászavar, nyelni alig birtam, rossz kedv stb stb. Múlt hét szerdán kivették , azóta kicsit kezd javulni a helyzet bár méág messze van a tökéletestöl.Pl. hátfájásom elmúlt és talán kicsit több energiám van. Ast nekem 1770es volt, Aso vagy mi 450 fele. Bizok abba idövel ahogy kimegy a gyulladás a szervezetemböl az összes zavaró tünetem elmúlik. Mert igazából másra nem lehet ezt fogni. Volt más is akinek ilyen sok panaszt okozott volna a gyulladt mandulája?
Szijasztok
Sziasztok!
Én azt tudom mondani,hogy egy jó fül-orr-gégész eltudja dönteni,hogy érdemes-e kivetetni vagy sem. Nekem tavaly 4szer durrant be,mind a 4szer gennyes volt,és behegesedtek a mandulák. A doktornő azt mondta,hogy lehet húzni,ecsetelgetni, de utánna muszáj. Anyu nővére is ezt csinálta,kezeltette,húzta az időt, míg végül kapott egy szövődményt,és ráment a szivére,izületeire. Én azt mondom,hogy akinek gyakran begyullad, inkább vetesse ki. Nekem a Fortis Solutab, és az Amoxicillin-B segített, amikor már nyelni sem tudtam, ajánlani tudom. A műtét meg nem nagy kaland. Érzéstelenitéssel vették ki, miután hatott a lidocain,semmi fájdalmat nem éreztem, 10 perc alatt meg is volt. Utánna volt kellemetlen,de a fagyi tökéletes megoldás volt arra,hogy ne őrüljek bele a műtét utánni fájdalomba,amúgyis kibirható. Remélem valakinek tudtam segíteni. Üdv!
Igen, pont ma derült ki. Az AST szint 0! De azt hiszem megnézetem mégegyszer, mert ezt az immunológián nézték, nem a laborban.
Nem is értem, lehetséges ilyen? Pedig még mindig vannak panaszaim. De mandulaműtét valószínűleg nem lesz ha az AST ennyi.
Sziasztok!
Vannak újabb fejlemények az ügyben. AST vizsgálatot fognak végezni. Tudja valaki mi fán terem? Állítólag ez dönti majd el kiveszik-e a vagy sem a mandulámat mert a doki nem akarja kivenni ha még menthető.
Nálunk sem kell beutaló, csak azért szerettem volna mert időpont viszont kell és nem kaptam csak 10 nap múlva. Gondoltam beutalóval előbb fogadnának, de tárgytalan. Lehetséges, hogy nekem nem csak a mandulám a ludas, hanem mondjuk orrmellék vagy arcüreggyulladás. Voltam egyszer természetgyógyásznál, ő ezeket említette persze mérget nem vennék rá. Egyszer voltam röntgenen, ott is csúnyák voltak ezek az üregek, e nem kezeltek semmivel. Gondoltam akkor nagy gond nem lehet..
Elegem van, hogy mindent csak ímmel-ámmal csinálnak vagy sehogy. A megoldásig soha nem jutok el sehol :(
Ne haragudj, de ha tisztában vagy az egészségi állapotoddal és nem teszel semmit a gyógyulásod érdekében, akkor nem sok eszed lehet!
A műtéttől nem kell félni, kibírható! Vagy rámenjen az egészséged, csak mert félsz?
Én nem félek tőle. A papírt hogy szerezted ha megkérdezhetem? És mit csinálsz ha begyullad? Én olyankor se beszélni, se enni inni nem tudok. A nyelés is fáj. LEgutóbb a gyógyszer helyrerakta. Ma megint voltam dokinál, és kitalálta, hogy influenzás vagyok! Piros az egész torkom duzzadtak a mandulák de megint azt mondta minden rendben velük.
Elegem van belőle, kértem hogy adjon beutalót a fül orr gégére, mert akkor nem kéne két hetet várnom egy időpontra. Azt mondta nem ír mert nem látja indokoltnak. MOndtam, hogy akkor is elmegyek mire ő:menjek csak de a leletre ő is kiváncsi. Ja mondom...szépen vagyunk. Teljesen kiakasztott, azt hittem sírva fakadok..
Mivel szerinte vírus így antibiotikumot sem kapok.
"A torokmandula az orrmandulával kapcsolt nyirokcsomóként működik, ami azt jelenti, hogy átveszi a hiányzó orrmandula szerepét. Fordított esetben viszont, ha a torokmandulát kell kivenni, célszerű az orrmandula kivétele is, mert a szűrőfunkció átvétele következtében az orrmandula annyira megduzzad, hogy orrlégzési zavarokhoz vezet.
A torokmandula a felnőttkor határán egyfajta hegesedésen megy keresztül, a szervezet szinte lehatárolja saját magától, ezért ekkor már csak nagyon ritkán okoz panaszt."
Megtaláltam az orrmandula elsorvadásáról szóló részt.
-Igaz az, hogy ez a szervünk az idő múlásával elsorvad?
-Igen, pubertáskorban az egész fej elkezd egy kicsit felfelé nyúlni, ezáltal az orrmandula a garat tetejére kerül, a váladék pedig anélkül, hogy irritálná, alatta folyik el. Nincs tehát többé funkciója, így fokozatosan elsorvad. Ha esetleg mégis, még felnőttkorban is megmaradna, és erre egy vizsgálat során fény derül, javasolt az eltávolítása, mert daganatos elváltozásokhoz vezethet. Akkor is kivesszük az egyébként problémát nem okozó orrmandulát, ha a betegnek komoly műtéten, például szívműtéten kell átesnie. Ilyenkor ugyanis szükséges a szervezet góctalanítása.
Egy ügyes doki talán el tudná távolítaná végleg és akkor nem lenne vele több probléma. Szerintem ez már kisebb beavatkozás, igy talán a kockázat is kisebb. Bár ez csak az én véleményem.
Nekem bőven van rossz fogom igy elvileg elképzelhető, azt az egyet tudom, hogy tutira nyaktól felfelé kell lennie valaminek mert ha méshol lenne akkor egy másik regionális nycs lenne nagy. De ezt is én silabizáltam ki igy ez sem 100%. Sajnos nem vagyok orvos, én csak ápolónőnek tanulok annak is az elején tartok.
A tesztoszterontól szőrösödnél is. Ez tapasztalat az én értékem is volt a plafonban úgy néztem ki mint egy jeti. Épp hogy szakállam nem volt..
További ajánlott fórumok:
- Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában?
- Nektek is az életetek legnagyobb problémája, hogy ki van nyitva a bejárati ajtó, amikor otthon vagyok?
- Hogy győzzem meg a férjem, hogy alkohol problémájával forduljon szakemberhez?
- Én meghallgatom bárki problémáját, de az enyém senkit nem érdekel, miért?
- Orrmandula megnagyobbodás. Van olyan, akinek a gyermekének ilyen problémája volt (van)?
- Van itt valaki akinek szintén problémája van a barátnőivel? (barátságra értem)