Földeladáskor, ha az eladó mégsem akarja eladni a földjét, kinek milyen joga van? (tudásbázis)
Ez vmilyen szinten megnyugtat akkor :) Köszönöm a válaszod!
Csak ez zavar engem, hogy az ajánlatot "elfogadtuk", vagyis alá lett írva.
Az elővásárlás arra jogosítja őt, hogy amennyiben eladod, elsőként neki kell felajánlanod. Ha nem változott ez ügyben a tv., 14 napja van, hogy reagáljon, amennyiben nem teszi meg - és bizonyíthatóan megkapta az ajánlatodat - automatikusan lemondott róla.
Nem vagy kötelezhető az eladásra, ha lett volna foglaló, annak a dupláját kellene most visszaadnod. Ha nem előszerződést kötöttetek, akkor a popsiját törölheti ki vele, úgy általában.
Ha csak ennyit írtál alá, amit itt mondasz, nem lesz gondod. De sajnos láttam már olyan szerződést, amit aláírt a vevő úgy, hogy nem volt elállási joga, ott kemény tárgyalások voltak, mire kiengedték a szerződésből és belekerült pár milliójába. Szóval ha ennél komolyabbat írtatok alá, iszkiri ügyvédhez, de gyorsan!
Elővásárlási jogok
10. §61 (1)62 Termőföld vagy tanya eladása esetén - ha törvény másként nem rendelkezik - az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:
a) a Magyar Államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint;
b) a helyben lakó haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt;
c) a helyben lakó szomszédot;
d) a helyben lakót;
e) haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt.
(2)63 Az (1) bekezdés c)-d) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következő:
a) a családi gazdálkodó;
b) nyilvántartási számmal rendelkező őstermelő, illetőleg egyéni mezőgazdasági vállalkozó.
(3)64 Az (1) bekezdés szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók [Ptk. 685. § b) pont] közötti adásvétel esetén, a mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld eladása esetén, valamint olyan külterületi földrészlet eladása esetén, amely a törvény hatálybalépéséig zártkertinek minősült.
(3a)65 Az (1) bekezdés b)-e) pontja szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén.
(4) Az (1)-(2) bekezdés szerinti sorrend az elővásárlásra jogosultak egymás közötti viszonyában is irányadó.
(5)66 Az (1) bekezdés b) és e) pontja alapján az elővásárlási jogot akkor lehet gyakorolni, ha a haszonbérleti jogviszony (felesbérlet, részesművelés) legalább három éve fennáll.
(6)67 Termőföld vagy tanya eladása (haszonbérbe adása) esetén, amennyiben e törvény, valamint a Ptk. alapján törvényes elővásárlási (előhaszonbérleti) jog áll fenn, a termőföld, tanya tulajdonosának az ingatlanra vonatkozó, és az általa elfogadott vételi (haszonbérleti) ajánlatot hirdetményi úton kell az elővásárlásra (előhaszonbérletre) jogosulttal közölnie. A Nemzeti Földalapba tartozó termőföldek tekintetében a törvény elővásárlási jogra vonatkozó rendelkezéseit a külön jogszabályban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. A hirdetményi úton történő közléssel összefüggő igazgatási jellegű szolgáltatásért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.
(7)68 A mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld értékesítése esetén a mezőgazdasági termelőtevékenységet folytató vásárló tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzése iránti kérelméhez mellékelni kell a támogatás elnyerését igazoló okiratot is.
itt az egész törvény.
és kérdezz meg egy ügyvédet, mert az sem biztos, hogy az a szerződés, amit írtatok, jogszerű. sztem. de én nem vagyok ügyvéd, csak elolvastam a törvényt, viszont nem tudok egy csomó dolgot, ami kell hozzá, hogy érdemben lehessen válaszolni.
Köszönöm a válaszod.
Holnap fogunk utánajárni ügyvédnél...
Jó lenne valami törvény, vagy akármi amire hivatkozni tudunk, hogy nem vagyunk kötelesek eladni...csak hogy ne legyen már annyira lenéző velünk, amiért nekünk nincs "rengeteg pénzünk".
Xy vételi ajánlatot tesz, a vételi ajánlat tárgya (helyrajziszámok, hektárok, aranykoronák felsorolva), ki a tulajdonos, mennyi a vételár.
És ezt a mondatot: "Kijelentjük, hogy mint tulajdonostársak a Ptk. alapján elővásárlásra vagyunk jogosultak" (Itt ők aláírták)
"A vételi ajánlatot elfogadjuk, kijelentjük, hogy ... tv. alapján más elővásárlási jogosultság nem áll fenn" (Itt mi írtuk alá)
Én a vételi ajánlatot úgy értelmezem, hogy gyakorlatilag abban az esetben, ha eladjátok a földet, akkor ő venné meg, ez az ajánlat őt kötelezi.
Pénz nem forgott...ha annyira van neki, és annyira meg akarja venni, miért nem foglalózta le?
Egy ilyen ajánlat benneteket nem kötelez semmire, mert nem ti köteleztétek magatokat arra, hogy eladjátok nekik, hanem ő ajánlkozott, hogy megvenné.
Ami nem eladó, azt nem lehet megvenni.
Ez azt tartalmazta, hogy összegért megvennék?
Itt nincs az, hogy a hallgatás, beleegyezés!
Ügyvéd kell mindenképpen, ez igaz, de gondoltam előtte érdeklődöm egy kicsit.
Amúgy köszönöm a válaszokat mindenkinek! :)
Innen senki nem látta a szerződést, de ha ingatlan adás-vételről volt szó, akkor gondolom, egy ügyvédnek csak van köze a dologhoz, akiben bízol, nem?
Ő biztos tud mindent pontosan.
További ajánlott fórumok:
- Van itt olyan, akinek nincs megkeresztelve a gyereke és nem is akarja? Miért döntöttél így?
- Mit szólsz ahhoz, hogy a kormány szigorítani akarja az abortuszt?
- Mégsem minden pasi "csak azt" akarja? Vagy mégis?
- Cserepes virág földjét felhasználhatom másik növényhez?
- Mit csináljak ha a leanderem földjét ellepték a hangyák?
- Milyen számú nyomtatványt kell földeladásnál beadni a NAV felé?