Étteremvezetők/Szakácsok/szakácsnők, vagy hasonló munkakörű fórumozók véleményét kérem (beszélgetés)
sziasztok! En nekem is egy szakacs tanacsara lenne szuksegem (de nem akartam errol uj temat nyitni)
A kerdesem az lenne, hogy ha a foetel szekelykaposzta, milyen eloetel illene hozza?
Elore is koszonom a tanacsokat!
Ha már diétásan főztök van dietetikus is aki ezt felügylei?
hogyna vedd rá a dolgozód, ohgy ne sózzon agyon? Vagy használjon több féle fűszert? Vagy,hogy ne legyen lisztes a natúr szelet?
A legegyszerűbb és legnehezebb ott állni mellette. A kiszabatokat módosítsd ezeknek az elvárásoknak megfelelően. Nem adsz ki több sót lisztet mint ami ki van írva .Adsz viszont több fűszert amit kóstoláskor kíván az étel. S ne csak a szakács kóstoljon Te is MINDENT. Ha ezt így csinálod sokára de eléred a kívánt hatást. Ezt csinálom mióta átvettem a dolgozói konyhát én is. Nem fogadják el és utlénak érte,mert fiatal vagyok és sok másban tapasztalatlan. De ezt követelem meg és csinálják,mert a főnök én vagyok.
Egy dietetikus étteremvezető.
Nem, nem én, a férjem vezeti az éttermet. Neki van is gyakorlata benne, mert vendéglős.
Igen, diétás ételeket is csinálunk azoknak az öregeknek, akik szükségük van rá, a gond csak az, hogy nem értik meg, hogy ők miért nem ehetnek olyat, mint a többi normál étrendű. Szóval a cukrosok ezért elégedetlenkednek.
Hétvégenként mi szállítjuk az Idősek Otthonának, hétközben jönnek érte. Ha kell, házhoz is szállítjuk, van néhány ilyen vendégünk.
Jó lenne még egy intézményt megnyerni a célnak.
A szakácsnő - aki a menüt főzi - mondhatni egész életében ezt csinálja. Felvettünk mellé egy ügyes, lendültes fiatalasszonyt is. Az idősebb szakácsnő nagyon régimódiasan főz - szerintem és nem igazán bírja az új munkaerőt.
Sajnos, úgy érzem, ízletesebben is főzhetnék a menüt, hogy ne emlékeztessen a régi kollégiumi menzai kajákra...
Havi szinten tartunk torkos csütörtököket, azoknak elég nagy keletje van. Főleg a csülöknek :)
Szombatonként bevezettük a Szerencse szombatot, ennek az a lényege, hogy kajálás után dobókockával dobhatnak a vendégek, s ha 6-ost dob, akkor nem kell fizetnie. Nos, nem igazán tódulnak rá.
Vannak Gyermelyis tésztanapok is, ezeken változó a létszám.
Az a'la cartokkal nincs baj, azok rendszerint ízletesek. Nem vagyunk drágák, de valahogy rá kellene venni az alkalmazottainkat, hogy ízletesebben főzzék meg a napi menüt.
Egyetértek.
Mikor kollegista voltam, a menzán csak azért ettünk, hogy ne haljunk éhen, borzalmasak voltak azok a kaják.
Ezért sem szeretnék hasonló hibába esni.
Az időseknek főzés azért sem egyszerű, mert ahány betegség, annyiféle kaja...nehéz összehozni.
Anyukám pl. cukros, de úgy gondolják a diétáját, hogy neki mindenből fele adagot adtak....kivertem a balhét, hogy ugyan, nézzenek már utána, hogy milyen a cukrosok diétája....és jéééé, azóta rendes mennyiséget kap, csak a szénhidrátot csökkentik neki. Ezekhez azért muszáj érteni egy ilyen helyen!!
Nem tudom milyen célból kell, Te szeretnél éttermet nyitni a nyugdíjasokat megcélozva, vagy idősek otthonában fogsz dolgozni...de én a finom ízek mellett a koruk miatt a diétára is figyelmet fektetnék. Nagyon sokan szenvednek, cukorbetegségben,epe-vese,koleszterin problémákkal. Tehát az igényes emberek ezt is figyelembe veszik, ha már fizetnek valamiért.
Azért, ha itt kell feltenni a kérdést még némi tanulni való lesz:) Sok sikert hozzá!
Érzék és gyakorlat. Tapasztalat és a főzés szenvedélyes szeretete. Na és a fűszerek.
Nálam sosem volt különbség a kis és nagy mennyiségben főzött étel elkészítése között.
Heti akciók, fél adagok, havonta vagy akár hetente valami jóóó kis kajából nagyzabálás...pölö pékné csülök módra
Na meg egy olyan plusz amit csak ti tudtok...pölö 8 tojásos rántotta 4 áráért
Ha csak kóstolod, attól nem lesz jobb ízű.....fűszerezni is kell. Sajnos a menzákon mindig elfelejtkeznek a fűszerezésről...nem tudom, miért!
Pedig a nagy mennyiségben főzött ételnek sokkal ízletesebbnek kéne lennie....de arányosan több fűszer is kell hozzá!!
Ha van köztetek napi menüket (nagy tömegre) főző szakács/szakácsnő, kérlek, adjatok tanácsot, hogyan oldjátok meg, hogy az a nagy mennyiségű étel ízletes is legyen, ne íztelen?
Kóstolni-kóstolni-kóstolni folyamatosan?
Hogyan fogadtatnátok el egy Öregek Otthonával az új ízeket, hogyan csábítanátok be egy étterembe még több vendéget? Tud valaki tanácsot adni?