Eredeti békebeli fánk receptjét keresem, amit nagymamáink sütöttek egykor! (tudásbázis)
Sziasztok!
Ezt a fánk receptet kipróbálom, jónak tűnik!!!
Én a kelt tésztával mindig hadilábon álltam, diós- és mákoskalácsot (nem bejglit!) próbáltam már sokszor sütni, de valahogy nem sikerült olyan jól sosem.
Tudtok valamilyen "békebeli" jó kis receptet kalácshoz is?
Régen nagymamám nem csak lekvárt adott hozzá,hanem valami krémet.
Mi lehetett ez?
A megkelt tésztát a gyúródeszkán gyengéden át kell gyúrni, utána szaggatni, majd ismét keleszteni egy picit letakarva egy konyharuhával. A legelsőnek kiszaggatottal kezdjük el a sütést, hogy ne keljen túl.
És az olajba a megkelt felével lefelé rajuk bele. Én az első fele megsüléséig fedőt rakok az edényre. Magasabbra jön fel. Akkor veszem le a fedőt, amikor az első páracseppet hallom az olajba esni....:) Megfordítom, utána már fedő nélkül sütöm készre. Így biztosan szalagos lesz.
Úgy hogy nem csak a hozzávalók fontosak. A fánk egy elég kényes tészta.
Nekem Anyutól van, és nagyon bevált recept:
30dkg liszt
3 toj. sárgája
1 1/2 dkg élesztő
4 dkg cukor
4 dkg vaj
2 dl tej
pici só
kávéskanál rum
1/2 citrom reszelt héja
Bevallom, én bedobom a hozzávalókat a gépbe, és "ő" dagasztja ki...
De Anyu úgy tanított, hogy a fakanál hátuljával kidolgozni hólyagosra,kelni hagyni fél órát, majd kinyújtani ujjnyi vastagra. Éles pohárral szaggatni, picit megnyomni az egyik oldalát, ezzel lefelé be a zsírba/ olajba.
Nekem ilyet csinált a nagymamám, bár ez nem az ő receptje:
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 5 db tojás sárgája
- 6 dkg olvasztott vaj
Az alapanyagokat a kelt tészta receptje szerint összedolgozzuk, és 30 percig kelesztjük.
Ezt követően ujjnyi vastagra kinyújtjuk (én vékonyabra szoktam), majd pohárral korongokat szúrunk ki belőle. A fánkocskákat további 30 percig pihentetjük, majd forró olajban kisütjük. Kb 30 db lesz belőle.
További ajánlott fórumok:
- Keresem a legtutibb palacsintatészta receptjét!!
- Ismeri valaki a HERŐKE nevű "süti" receptjét? Segítsetek.
- Mit adtak enni nagymamáink a gyereknek régen?
- Tudja valaki annak a palacsintának a receptjét, amit a strandokon lehet kapni?
- Kelt tésztából készült beigli receptjét tudja valaki?
- Tudja valaki a mirindás süti receptjét?