Ennek miért kell így lennie? (beszélgetés)
Nem jobb volt, csak kiszámíthatóbb, és mindenki számára legálisan nyitva álló kapu.
Ma ilyen nincs. Lehetsz lojális a céghez akár 25 évig, ezt nem értékelik. Szinte csodabogárnak számít, akinek 1, max. 2 munkahelye volt.
Azért az sem olyan nagyon igazságos, mert a korral nem biztos, hogy jobban is dolgozott.
A kor nem érdem, hanem szerencse. Van aki egész életében a könnyebb utat választja, és egy fiatal is megfoghatja a munka nehezét.
Olvastam egy zsidó közösségről, akik úgy élnek, hogy mindenki egyenlően részesül a javakból, a konyhai alkalmazott és az orvos is egyenlően kap a közösből. Nincs igazi tulajdonuk,pl. vannak gépkocsik, de beosztva használhatják, mindenki egy munkafázist végez, pl. van külön mosodai alkalmazott, és az mos az egész közösségre.
Többek kiszeretnének lépni ebből az életüket megszervező monoton életből is.
Tehát, az ember már csak ilyen, mindig mást szeretne, mint ami van. A kivétel meg erősíti a szabályt :)
Igen sajnos ez így van! Tapasztalom. Na meg nálam anyám miatt is van. Ha nem olyan lenne, amilyen szerintem tuti nem tartanék. :S
Általánosságban viszont mondható, hogy a tanuláshoz is pénz kell, tehát ez is nehezíti az ember dolgát.
Hogyne emlékeznék! Minap hallottam, hogy talán bölcsődei gondozóknál kezdő és 25 éve dolgozónál kb. 5000 ( nem pontos) a fizetéskülönbség.
S ami a szomorú, hogy egyiké sem sok.:(
Valószínűleg emlékszel olyanra is, hogy a korral lehetett többet keresni, én szakmámban 3 évente kötelező fizetésemelés volt. Nem sok, de egy céghez hűséges dolgozó nyugdíj előtt azért már szebb fizetést tudott felvenni. Aztán a szabadság is mintha több lett volna?
Mire odaérünk, hogy mi vagyunk "öregek", arra ez megszűnt, most már tök mindegy, hány évesek vagyunk. Sőt... minél idősebbek, annál nemkívánatosabb munkavállalók.
ebből is látszik, már bocsi, hogy a főnökségnek több esze van :))))))
de viccen kívül mindenkinek mindig van lehetősége arra, hogy tovább lépjen, tanuljon, fejlődjön. persze nem egyszerű, és lemondásokkal, sok munkával, idővel jár, de ha valaki nem hajlandó semmit tenni azért, hogy többre vigye, akkor ne csodálkozzon, ha nem viszi. néhány embernek szerencsésen ölébe hullanak a lehetőségek, de a többségnek keményen meg kell dolgoznia érte
Ezt is egyformán látjuk! :)
Állítólag valamelyik ázsiai országban (Kambodzsa?, Laosz?) volt ilyen rendszer, de nem jött be.
Nem tudok erről a könyvről. Megmondanád a szerzőjét és a címét? Ha igen, köszönöm.
Közben gondolkoztam. Lehet az állítás túlzó, de ha a negyede igaz, akkor sem biztos, hogy megérné perelni a szerzőt mert akkor valóban sokak számára ismert lenne, hogy igaz az állítások nagyade, ami, hát ugye, szintén valóban felhábirító. Tehát a per többet ártana indítójának, mint használna. Nem tudom.
Vagyis olyanok mennének mérnöknek, orvosnak akik tényleg motiváltak, nem csak a több pénzt látják.
De vegyünk másik példát: ha egy hr-es elront valamit, vagy egy utcaseprő. Nagy különbség nincs a következményekben.
Az alacsonyabb rendű munkát idézőjelbe tettem, tehát nem degradáltam le. Nem nézem le az utcaseprőt sem, mert az Ő munkájukra is szükség van.
De lássuk be, egy mérnök,orvos mégis többet tett le az asztalra, egy diplomáért nagyon meg kell dolgozni a többségnek.
Azért, ha maradva a példánál, nem sepri fel az utcát tisztességesen, nagy gond nem lesz, de amennyiben a mérnök nem jól tervezi meg az épületet, abból katasztrófa lesz, az orvos félre diagnosztizál az is végzetes lehet.
Ha nem lennének a fizetések között különbségek, akkor sokan azt mondhatnák a francnak tanuljak, elvagyok én a boríték ragasztgatással is, egyforma a munka jutalma.
Nem gondolom, hogy bármilyen aspektusban beszélhetünk alacsonyabb rendű vagy magasabb rendű munkáról. Azt gondolom, hogy m u n k a van, tisztességes munka.
Nem lehet mindenki ügyvéd, jogász, mérnök vagy bármilyen diplomás és ideje lenne sokkal jobban megbecsülni a szakmunkát is. Ha elromlik a csap, befuccsol a tv, beázik a tető vagy éppen kell egy frizura, esetleg precíz kiszolgálás nem a "doktordoktorevics" fogja megoldani a helyzetet, hanem egy szakember!
Azzal sem értek egyet, hogy "kevesebb jár"
Az a helyzet, hogy a segédmunka is rendkívüli módon alul van fizetve.
Az igaz, hogy külföldön is a segédmunka bére is a többi réteghez képest kevesebb, de mégis nagyságrendekkel magasabb, mint nálunk. Nem véletlen, hogy annyi fiatal megy ki és vállal akár konyhai kisegítő munkát, mert még így is sokkal többet keres, mint itthon a végzettségével.
Na, pont akkor kezdődtek a bajok.
Mikor én voltam gimis, főiskolás, nem voltak ilyen nagy különbségek. amik most egyre nagyobbak.:(
További ajánlott fórumok:
- Milyennek kell lennie egy jó elárusitónőnek?
- 2 hós babámnak a karján a születésekor kapott oltás (BCG) nagy gennyes pattanás szerűséggé változott. Normális ez? Milyennek kell lennie?
- A hetes lángos tésztájának milyennek kell lennie?
- Milyen szine van a friss csirkemellnek? Kinézetre milyennek kell lennie?
- A puffasztott rizsnek milyennek kell lennie?
- Házi tehénsajtot vettem, de sütésnél pl. melegszendvicsnél, nem folyik. Ilyennek kell lennie?