Eladott ház után kell adózni? (tudásbázis)
Figyelj; ha eladtad és nem vettél semmit, van nyereséged, mégpedig az eladott ház ára.
Ha eladtad és attól az ártól olcsóbbat veszel, a különbözet, ami megmaradt, az a nyereséged.
Akkor nem lenne nyereséged, ha eladod és drágábbat veszel.Akkor kellene az illeték, de ez itt nem áll fenn.
Úgy látom, a megörökléstől nem telt el 5 év. Így az 5 millió hozzáadódik a 2014 évi jövedelmedhez, és az után fogsz adózni. :))
Hogy tudnám jobban mint az apehos
Én adóalaprol irtam, ami nem egyenlő az adóval
Mit lehet leirni, mint "adóalap" csökkentő költségeket, nem tudom, nem is nézek utána
Korábban leirtak mindent, de ugyanazt kérdezted mégegyszer, azért szóltam csak bele
Most is azt kérdezed, hogy van-e nyereséged
Maradt , került pénz a zsebedbe amikor eladtátok a házat?
Úgy tűnik igen.
És mégegyet mondok. Még a kérdésre adott irásbeli NAV válasz sem hivatalos , nemhogy a szóbeli
Hagyatkozz az SZJA törvényre.
1995. évi CXVII. törvény
Tudom bonyolult, más támában én is kutakodtam, érdeklődtem eleget korábban
Igen én is az 5 évről tudok!
De most az a kérdéses, hogy hogyan tudom ezt kiszámolni, hogy van nyereségem, vagy nincs!
Én nem vettem belőle semmit!
Ezért nem tudom hogy mennyit kell adóznom!
Ha nem vettél másikat, akkor jövedelemnek minősül, és kell utána adózni.
Ha vettél, és drágábbat, akkor csak az illetéket, azaz a különbözet 4% -ot kell fizetni.
Ha olcsóbbat veszel, akkor nem illetéket, hanem adót kell fizetni.
Bözsi néni írta:
A kapott bevételből le lehet vonni az örökléssel szerzett rész értékét (hagyatéki leltárban v. hagyatéki eljárásban szereplő érték).
Le lehet vonni még az értéknövelő beruházásokat (ha voltak, és számlával igazolhatóak), az értékesítéssel kapcsolatban felmerült, igazolt költségeket, pl. hirdetés, ügyvéd díja, stb
Beszéltem az apeh-al és nem az eladott ház után kell fizetni, hanem a jövedelem után!
Tehát, ha 5 millióra értékelték a házat és 5,5 ért adtam el akkor 500000 ft után adózom!
De ha olcsóbban adtam el akkor nem kell fizetnem!
Most te tudod jobban vagy aki az apeh-ban dolgozik?
Nem olvasol vissza?
Annyi az adóalap eladás esetén amennyit örököltél, az eladott ház rád eső örökölt része
A közjegysző honnan tudná mennyiért adtátok el?
Köszönöm szépen!
Akkor nem baj, ha az adásvételi szerződésnek csak a fénymásolata van meg?
Adóbevalláshoz semmi dokumentumot nem szabad/ kell csatolni, csak meg kell őrizni, ha 5 évig, mert ha behívnak ellenőrzésre akkor fel tudd mutatni mi alapján készült a bevallás.
Adóbevallásban fel kell majd tüntetned azértéket és ott magyarázatot ad, hogy hogyan kell adózni/számolni, de várd meg mígkapható a tasak, vagy míg letölthető a program.
Igen, kell.
A kapott bevételből le lehet vonni az örökléssel szerzett rész értékét (hagyatéki leltárban v. hagyatéki eljárásban szereplő érték).
Le lehet vonni még az értéknövelő beruházásokat (ha voltak, és számlával igazolhatóak), az értékesítéssel kapcsolatban felmerült, igazolt költségeket, pl. hirdetés, ügyvéd díja, stb.
A maradék a jövedelem, ami adóköteles. Mivel nem öt évnél régebben szerezted, ezért mást nem lehet levonni.
A 1453-as bevallásban külön adózó jövedelmek lapon, ingatlan értékesítés soron kell vallani.
Kitöltési útmutató részletesen és sztem elég érthetően írja.
További ajánlott fórumok:
- Ha a családban haláleset történt, miért kérik hogy volt-e életbiztosítása? Adózni kell utána? Ha nem vallom be, akkor mi történik?
- Tudja valaki itt közületek, hogy kamatengedmény után miért kell adózni?
- Ha részvényt veszek és egy idő után eladok, a különbözet után hogy kell adózni ?
- 2016. évben eladott lakás után az adózás hogyan történik? Az adóbevallásban hogyan kell feltüntetni, hogyan kell fizetni?
- 5 éven belül eladott üzleti ingatlan után hány százalékot kell adózni?
- Hogyan kell a Meskán eladott dolgok után adózni?