Eladható-e a jelzálog alatti földterület? (tudásbázis)
Sehol nincs leírva, hogy jelzálog van azon az ingatlanon, amit meg akar venni.
"...jelzálog alatt lesz hamarosan", azaz, mikor az ő tulajdonába fog kerülni, akkor kerül rá a jelzálog is, mert a vételár egy része hitelből lesz.
"Ahogy írtam az elején: a bank csak akkor fog hozzájárulni az ingatlan eladásához, ha az eladó által kért vételárból először a bejegyzett jelzálog összegét őneki visszafizetik, és attól kezdve vevő-eladó azt csinál, amit akar!"
Ezt így külön: az előbb írtam, hogy az egyik lakásunk eladásánál az ügyvéd nem volt a topon. Ez a lakásunk jelzáloggal volt terhelve, a vétel ár kb. 20%-a.
Valamint az önkormányzat néhány éve bejegyzett egy elővásárlási jogot a saját részére.
Az eladótól kapott foglaló, ami 10%-a volt a vételárnak, nehezen fizettem volna ki jelzálogot, és ugye nekem is kellett a foglaló összege ahhoz, hogy én is tudjak foglalni ingatlan, így a vevőnkkel úgy egyeztünk meg, hogy majd ő fizeti ki, ha megérkezik az ő hitele, azaz ez már benne volt a szerződésünkben és a bank is benne volt.
Tehát, megoldható...
Nem. Bocsánat! Nem tudom, hogy ki érti félre.
Én ezt értem:
A FI vesz egy nagy fölterültet, amin van lakó ingatlan is. Fogalmam sincs, hogy milyen a besorolása és semmit, az eladóról sem tudunk semmit.
FI kifizette az önrészét és hitelt vesz fel, hogy kifizesse a maradék vételár részletet. Ez a hitel be lesz jegyezve az általa megvásárolt ingatlanra.
Tehát, a FI vásárlása folyamatban van, ami saját pénz+hitelből lesz kiegyenlítve.
Közben jött valaki, hogy megvenné az ingatlan földrészt, amire a FI-nek tulajdonképpen nincs is szüksége, de ugye közben már folyamatban van a hiteligénylés a banknál, és FI csak akkor tudja eladni, ha már a tulajdona lesz az ingatlan, de akkor már jelzálog lesz rá bejegyezve.
Én erre a variációra írtam azt, hogy megoldható, bár szerintem elég bonyolult ügy lesz, hiszen csak 1 helyrajziszám szám van, így tulajdonképpen, ha FI eladja az ingatlan 1 részét (legyen az bármekkora is), akkor ennek az ingatlannak nem 1/1-es tulajdonosa lesz, hanem pl. lesz 2 db 1/2-es tulajdonos.
Most, amíg a hiteldöntés folyamatban és amíg FI nincs bejegyezve, mint tulajdonos, addig ő el sem adhatja, de már a régi tulajdonos sem, mivel egy folyamatban lévő tranzakció közepén vagyunk. Azaz meg tudja oldani, hogy új szerződést írjanak alá, amiben ő és az az ember a vevő, aki szeretné a földet, de ez esetben a hitelt is újra kell indítani, mert a bankhoz teljesen más szerződés alapján folyik a hitelbírálat.
Ha pedig megvárja, hogy az ingatlan a tulajdonába kerüljön és ekkor adja el, akkor számolnia kell azzal, hogy adót kell fizetnie, mivel a vásárlás és eladás között nem telt el x év. Ha jól tudom 5 év=x év.
Tehát igen, ha FI még nem írt alá szerződés, hogy csak ő veszi meg és nem adta be a bankba a hiteligénylését, akkor tulajdonképpen, valóban a jelenlegi tulajdonos adja el 2 vevő részére.
FI arról nem ír, hogy jelenleg terhelt e az ingatlan. Egyébként ha az, akkor sincs probléma, mert azt vagy az eladó kifizeti abból a pénzből, amit már megkapott, vagy a FI-nek folyósított összegből a bank rendezi.
Majd FI elmondja pontosan, hogy van, mert addig, amíg nem ismerjük a pontos részleteket, simán lehet, hogy hülyeségeket gondolunk és írunk.
És egyébként is tök mindegy, hogy mi itt mit írunk, mert egy ingatlan adásvételt mindenképp ügyvédnél kell intézni, aki majd elmondja a lehetőségeket, bár én múlt évben pont kifogtam egy olyan ügyvédet az egyik lakásunk eladásakor, akinek fogalma sem volt egy csomó mindenről...
Szerencsére a másik lakás eladása rendben volt, ott az ügyvéd értett hozzá, és a vételünk is teljesen OK volt.
FI nem eladni akarja a jelzáloggal terhelt ingatlanon belüli földet!!!
Ő akar vásárolni egy olyan ingatlant, amelyre jelzálog van bejegyezve! A hozzá tartozó földterületet a jelenlegi! bérlő venné meg.
Ez a kiindulási alap. Felesleges arról beszélni, hogy majd jelzáloggal terhelten nem fogja tudni eladni!
Ahogy írtam az elején: a bank csak akkor fog hozzájárulni az ingatlan eladásához, ha az eladó által kért vételárból először a bejegyzett jelzálog összegét őneki visszafizetik, és attól kezdve vevő-eladó azt csinál, amit akar!
Ezért írtam azt is, hogy oda kell figyelni, a földhivatalnál a tul.lapról legyen törölve a jelzálog!
Egyébként miért ne adhatnád el a felét, harmadát, vagy bármennyi részét?
Persze, most kicsit bezavar, hogy a teljes ingatlanra fogják bejegyezni a jelzálogot, és ugye sokkal bonyolultabb lesz a jelzáloggal terhelt ingatlant eladni, mert a banknak is engedélyeznie kell.
A te tulajdonhányadod elbírja majd a hitelt? Vagy az új tulajdonosnak megfelel az, ha mindenki beleegyezik, hogy az ő része is terhelt lesz?
Egy ügyvéddel beszéljétek át a lehetőségeket és a bankban is érdeklődjétek meg!
"Írja FI, hogy a földet a jelenlegi bérlő megvenné..."
Ez pont nem válasz semmire.
Írja FI, hogy a földet a jelenlegi bérlő megvenné...
Az biztos, hogy ügyvéd nélkül egyetlen lépést sem!
Létezik megoldás, ügyvédet keress meg.
De így előljáróban mondom, hogy nemcsak jelzálog lesz rajta hanem elidegenítési és terhelési tilalom is.
Csak jelzáloggal értékesíthető az ingatlan, más kérdés hogy a kutyának nem fog kelleni.
Elidegenítési és terhelési tilalommal nem értékesíthető az ingatlan.
Bankkal kell egyeztetned, nem tudom hány db az ingatlan, most mi a művelési ága az ingatlannak, de lehet át is kell minősíteni
valószínűleg le is kell szerkeszteni a telekről a földet, stbstb. Szóval nem lesz az egy ripsz-ropsz dolog.
Itt nem igen fogsz választ kapni a kérdésre. Szóval ügyvéd + bank.
A jelzálogot ki jegyeztette be rá?
Az egész részre (ház+bérbeadott rész) vagy csak egy részére?
Általában úgy szokott lenni, hogy a bejegyzett jelzálog összegét a vevő már eleve a hitelezőnek fizeti ki, és a vételár fennmaradó része megy az eredeti tulajdonos számlájára.
Ilyen esetben oda kell figyelni, hogy a jelzálog a tulajdonlapról törlésre kerüljön, vagyis az eladó addig nem kapja kézhez a neki járó összeget, míg a Földhivatal nem törli a bejegyzést.
További ajánlott fórumok:
- Régen volt tanácsi lakás eladható-e?
- Sokan örököltünk egy kis beépítetlen földterületet 440nm, messze van tőlem, az ország másik végén van, mit lehet ilyenkor tenni?
- Honnan tudhatom, mennyit ér egy földterület?
- 11 éve örököltem egy földterületet, lakóingatlan nincs rajta. Kell-e utána adót fizetnem, ha kell, akkor milyen %-ot?
- Jelzálog alatti ingatlan, ha leég?
- Kifüggesztés után mennyi idő még valóban a vevő tulajdona lesz egy földterület?