A borsópörköltet rendkívül finomra lehet főzni, el kell, hogy fője a levét és akkor nem "hempereg a paprikás lében" hanem szaftos és nagyon finom ízű lesz. Egy kávéskanálnyi liszt még ízletesebbé és sűrűbbé teszi a szaftját. A csirke és a gomba elrontja csak!
párolj meg egy nagy fej hagymát,és dobd rá a csirke combokat!Hagyd benne fehéredésig,akkor enged fel vízzel amennyi ellepi!Ha friss gombád van otthon akkor azt az elején ad a csirkéhez,ha nem akkor csak akkor ad hozzá a borsóval,ha már forr a leve!Sózod,borsozod,(bors kicsit intenzívebben)és ha már puha,akkor behabarod,és egy jó nagy csomag petrezselymet raksz bele.Tésztával,vagy rizzsel tálalod.
Létezik borsópörkölt, ezt nokedlival vagy fôtt tésztával körítik. Ehhez még gomba meg hús? Sok... Ennyire nem variálnám. Ahogy a gombapörkölthöz sem tennék nagyon húst, hiszen a gomba már önmagában fehérje.