Bodza szörp (beszélgetés)
Köszönöm mindenkinek a recepteket, ebből már lehet válogatni.
Kicsit kevesebb cukorral szeretném, és tartositószer nélkül, majd legfeljebb hamar megisszuk:)
Most olvastam, hogy a szalicil méreg!!
gyerekkoromban édesanyám mindig azt tett a befőttekre lekvárokra!
Háát nem tom, az édesitőszerről is irnak minden hülyeséget!
Cukrot ne együnk, a z édesitő méreg, akkor mit használon az ember?
Ki tudja megfizetni a xilit és stevia menőbb édesitős formákat.
Azt is olvastam egy bodza szörp receptnél, hogy 3 kg mézet tegyek bele!! uffff...kinek van erre pénze??
Az én receptem szerint:
40 bodzavirág fej, a száráról letépkedve
4 l víz
4 kg cukor
1 liter citromlé
4 db citrom leve, majd a citrom héjastól felkarikázva
igény szerint 4 doboz citrompótló v. 12 dkg citromsav
1 evőkanál szalicil (gyógyszertár!)
Mindezeket egy nagy edényben összeönteni, 3 napig érlelni, közben naponta többször elkeverni, majd üvegekbe szűrni. Legalább ötszörös hígításban fogyasztható, egész évben eláll. Felesleges cukorszirupot forralgatni... Évek óta rakunk el, legalább két adagot. Felbontás után is hűtés nélkül eláll akár hónapokig.
Én hosszú évek óta ezt csinálom és nem volt gond vele.
3 liter víz 3 kg cukor összeforralva bele 5dkg borkősav kávéskanál nátriumbenzoát,vagy szalicil(különben penészedik idő után)citromkarikák sok-sok bodza állni hagyni 3 napig.Üvegekbe szűrni.
Hűvös helyen tartósító nélkül is elláll sokáig
Én 5 liter vízben felforraltam 70 deka cukrot és egy fél doboz citrompótlót, majd hagytam kihűlni.
Ez alatt a virágokat leöblítettem, beletettem 5 literes üvegbe (10 virágernyőről van szó), és felkarikáztam 2 citromot.
Végül a kihűlt szirupot ráöntöttem, és 3 napig hagytam állni.
Végül több mint 4 liter lett belőle, ami nagyon sűrű, szóval felesben hígítva isszuk.
Szia!
Én is leírom neked, hogy én hogyan szoktam készíteni!
3 liter hideg vízben 25-28 db bodzavirág és 2db citrom héjastól felkarikázva.
24 órán keresztül állni hagyjuk, majd leszűrjük.
2 kg kristálycukor, 5 dkg citromsav és 2 késhegy nátriumbenzonát (én el szoktam hagyni, mert hamar elfogy nálunk :-) )
Addig kavarjuk amíg a cukor elolvad!
Csak hogy még nagyobb legyen a választék!Én ezt szoktam csinálni,hosszú évek óta!
* Bodzavirág szörp
*
* 40 db bodzavirág ernyő
* 2 kg cukor
* 2,5 l víz
* 5 db citrom leve és héja
* 10 dkg citromsav
* nátrium benzoat (ha hosszú időre tartósítani akarjuk, máskülönben elhagyható)
* Készítsünk elő egy nagyobb edényt és öntsük bele a vizet és cukrot, főzzünk belőle sűrű szirupot. Nem kell felforralni, csak addig kell főzni, amíg a cukor elolvad. Hűtsük le, majd adjuk hozzá a citromok kicsavart levét, a megmosott, csíkokra vágott citromhéjat s a citromsavat, a megmosott bodzavirágokat, valamint a nátrium benzoátot. 5 napig állni hagyjuk és minden nap jól átkeverjük. Az utolsó napon leszűrjük, a virágokat jól átnyomkodjuk. A szörpöt sűrű szitán átszűrve üvegekbe töltjük.
az hülyeség!:) én ízre tettem bele, azt hiszem két literhez egy vagy két teáskanálnyit, kóstold meg nyugodtan
én úgy csinálnám, hogy amit elfogyasztotok rögtön abba nem tennék tartósítószert, a többibe meg tennék egy kicsit, a biztonság kedvéért
Mi ezt csináltuk meg, jelenleg is isszuk, valami Istenike :):)
Bodzavirág ital hozzávalói 10 l bodza üdítő készítéséhez: 15 - 20 bodzavirág, 2 db citrom, 1 kg kristálycukor, 3dkg citrompótló, 10 l tiszta csapvíz
Köszönm mindenkinek a receptet, ötletet, még mindig nem tudom, melyiket válasszam?:(
Tabula, amit te küldtél, azt már néztem, 10 dkg citrompótlót ir.
az 4 doboz!!:(
ez létezik?
Én ezt készítettem el, és azóta már más is, és mindenkinek nagyon bevált (gyors, nem pepecselős)
Annyit szeretnék hozzátenni, hogy háromszor futottam neki, az elsőt szétosztogattam, a második adagot figyelem árgus szemekkel (abba sem tettem tartósítótszert), a harmadik adaghoz viszont a haas-nak szörptartósítóját tettem (előírás szerint jártam el), megkóstoltam, de nem érződik a tartósítás a szörpön.
Az első adaghoz tettem áztatáskor mentát, így az zöldebb lett, az utolsóhoz pedig nádcukrot, így annak a színe szép aranybarna lett. Ízre mindegyik nagyon finom, és üdítő lett.
Én bodza italt szoktam csinálni.
5literes üveghez:
6-8bodzavirág
4liter viz
2 nagy citrom szeletelve
5kanál méz vagy 2kanál édesitő izlés szerint DE A CUKROT MELLÖZÖM
6-8szegfüszeg
2-3darabra fahéj
Hüvös hejen 3-4 napot érlrlni,leszürni,hüttőben egy hétig is elál.
Keresd meg Pné Veronika hoxás társunk főzős naplóját, abban biztosan találsz, Ő nagy sütő+főző mester!!
Sok sikert!!
Segitsetek!
Tegnap szedtem 30-35 nem tul nagy bodzavirágot, a gyerekeim szeretnék, ha készitenék belőle szörpöt.
Végig néztem a recepteket, háát teljes a káosz.
Nincs két egyforma!!
Összevissza vannak az arányok!
Már fogalmam sincs mennyi vizet és cukrot tegyekbele.
És tartósitót sem szeretnék bele tenni, nem tudom hogyan készitsem, hogy elálljon egy darabig!