Ápolási díj 10 éves autista fiú mellett. (beszélgetés)
Sziasztok! Látom ezer éve nem járt erre senki, de hátha olvassátok :) Nekem májusban lesz a perem alanyi jogon járó alap ápolási díj elutasítása miatt, szeretnék infókat kapni, hogy aki megkapja annak, hogy zajlott a folyamat, illetve mennyi idő alatt kaptatok határozatot?
Köszike minden válasz, még ha nem sok esély van rá akkor is :)
Sziasztok!
ha valaki segítségemre tud lenni a téban szívesen venném.
Előre is köszönöm!
Az 5éves kisfiam autista,emelt összegű családit és GYES.-t kapok rá.A kérdésem az lenne hogy a/GYES/A gyermekgondozási segély folyósítása alatt lehet-e ápolási díjat is megállapítani?Mert én ezt a szövegezést találtam egy oldalon
"Amennyiben a tartósan beteg gyermek után a szülő gyermekgondozási segélyben részesül, annak folyósítása alatt egyidejűleg kérheti az ápolási díj megállapítását, ha a tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos a gyermek állapota szerint fokozott ápolást igényel. Ebben az esetben a gyermekgondozási segély összegét kiegészítik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-ig."Én ezt úgy értelmezem,bár lehet hogy rosszul?hogy egyszerre kérelmezhető GYES.-el az ápolási díj.
Ha valaki tudna nekem ebben segíteni.
Köszönöm!
Na látod...:)
Egy szót se szóljunk. Még hogy nem emelkednek a szociális ellátások:DDD
Nem csak felnőtt esetében lehet.
Az én lányom 8 éves, és több, mint egy éve kapom.
Ismerek olyan szülőt, aki a 4 éves autista fia után kapja.
10 éves korig Gyes jár + kérhető a Gyes és az emelt ápolási különbözete az önkormányzattól.
Most mindenhol nettó összegekről beszélek.
Te meg a bruttó Gyes-t írtad:)
Igen, az ápolásiból leveszi az önkormányzat a tb-t.
A sima ápolási díj 25.550 Ft. Egyezik a GYES és a min. nyugdíj összegével.
A fokozott ápolás díja 34.315 vagy 34.415 Ft. Most nem tudom pontosan.
A sulis papír így jó, ahogy van, Azzal ne foglalkozz tovább.
Fokozott ápolás esetében..
Sima ápolásinál meg kb. 9 ezer Ft-tal kevesebb a díj.
Valamelyik hsz.-edben olvastam, hogy azt írtad, áploási mellett lehet 4 órában dolgozni.
Nem lehet. Annyi ápolási díjat kapsz, amennyi a jövedelmed és az ápolási díj különbözete.
Tehát ha 4 órás minimálbéres vagy, akkor nem jár ápolási. A két összeg kb. egyezik.
Ez így a legtökéletesebb:) Mármint a papír szempontjából... Így biztos megkapjátok.
Az orvosi igazolást kitöltetted már az ápolásihoz?
Nem jár alanyi jogon a gyermekvédelmi támogatás.
Ha meghaladod az összeghatárt, akkor nem jár.
Orvosi igazolás alapján ingyenes a tankönyv, és féláron van az étkezés is.
További ajánlott fórumok:
- Olvastatok Nick Vujicic-ról, a kezek és lábak nélkül született 31 éves férfiról? Eltörpül-e a problémánk az övé mellett?
- 21 éves egyetemista vagyok, 1 évem van vissza a suliból. Véedekezés mellett becsúszott a baba. Fogalmam sincs mit tegyek! :(
- Nagymamámmal szeretnék menni ápolásira.Ha ez sikerült akkor én mellette el tudok végezni egy levelezős főiskolát? Engedi az állam?
- Ápolási segély mellett lehet dolgozni?
- Ápolási mellett hány órában lehet bejelentett munkahelyem?
- Aki emelt díjas ápolási segélyen van, az is elmehet dolgozni mellette 2-4 órába?