Ajándékozási illetékkel és lakásvásárlára kirótt illetékkel kapcsolatban tud valaki segíteni? (tudásbázis)
A haszonélvezetből neked adott pénz után fizettél adót,mert az jövedelem volt.
Sajnos ez így van,nem tudsz ellene tenni,az illetéket jól számolták ki.
Szerintem ott a "bibi" hogy előbb eladtátok az ingatlant és csak utána a pénzt ajándékozta el. Ha előbb mondott volna le a haszonélvezetről akkor csak te adtad volna el a lakást és nem 2-en. Te illetéket a pénzért fizettél.
Mi "kölcsönkaptuk" apától a pénzt, így nincs illeték.
Ha valaki tud kérem segítsen, hogy megértsem a következőt:
Apuval közös volt a lakásunk, neki haszonélvezete volt az én részem felett.
Mikor eladtuk, akkor ingyen lemondott, vagyis úgymond nekem ajándékozta a haszonélvezetből származó pénzét.
Erre kaptam egy ajándékozási illeték csekket az APEH-tól, amit ki is fizettem.
Vettem egy másik ingatlant.
Arra kivetettek egy vásárlásból származó illetéket.
Kértem, hogy vegyék figyelembe, hogy 1 éven belül ingatlant adtam el. Megtették, de meglepve látom a számításnál, hogy csak a haszonélvezeti jog értékének összegével csökkentett eladási árat veszik figyelembe.
Ez az én esetembe 1, 5 milliós összeget jelent, amit nem vehetek igénybe a kedvezménynél, holott kifizettem az arra járó illetéket, úgy gondolom, hogy megváltottam a jogot arra, hogy a teljes összegre nézve kérjem a kedvezmény megállapítását.
Hogy van ez?Egy olyan választ már kaptam, hogy, hát ezt nekik így kell csinálni, de nem értem, hogy miért.
További ajánlott fórumok:
- Milyen tapasztalatok vannak a Clostilbegyt nevű tablettával kapcsolatban?
- Kérdések és válaszok a 90 napossal kapcsolatban
- ÉGVILÁG... minden, ami csillagászattal kapcsolatos
- Egy kis pitbullt ajándékoztam a tizenegy éves kislányomnak, kinek mi a véleménye ezzel kapcsolatosan?
- Reptéri illetékkel kapcsolatos kérdések
- Tudnátok segíteni nekem ajándékozzással kapcsolatban? A legjobb barátunk születésnapjára kellene valami.