Adhatok tehéntejet a 3 hónapos kislányomnak? Mi a véleményetek? (tudásbázis)
Szia!
Teljesen egyetértek Banocska hozzászólásával.NEM kell az anyósnak magyarázkodni. A TE gyerekedről van szó.Ne adj neki tehéntejet.Én sem tudok szoptatni,és tápot adok a két hónapos kisfiamnak. A nagyobbik fiam is tápon élt.Anyósom meg is jegyezte,miért nem adok neki nokedlit. Ekkor lehetett olyan 4 hónapos....
Jézus,nehogy adjál Neki!
Nem szabad egy éves korig!
Az Én kicsim elmúlt már egy éves,de Én még mindig nem adok és nem is fogok ameddig csak lehet huzzuk.
Igazad van Ágica, mi is kaptunk tejet, lisztlevest, tejbedarát már pár hónaposan. DE, az allergia 20-30-40 évvel ezelőtt még nagyon ritka volt. Én nem emlékszem hogy lett volna az oviban olyan gyerek aki valamilyen ételre allergiás volt. Azóta viszont generációról generációra egyre nő az allergiás, vagy arra hajlamos gyermekek száma, valószínűleg a káros környezeti hatások miatt. Ha ezt elkerülhetjük a saját gyerekünknél egy kis odafigyeléssel, akkor igenis tartsuk be a szabályokat.
Én is hallok olyanokat mostanában amit túlzásnak tartok, de azért az szerintem egyértelmű hogy ha az előírások szerint mondjuk 1 éves korig nem lehet adni X ételt a gyereknek, akkor azt nem fogom már 3 hónaposan adni neki.
Három felnőtt lányom van 37,30,22 évesek, mindegyiknek adtam én is a tehéntejet, de soha többé nem tenném! Hasfájás, emésztési zavar, allergia, stb. Vigyázat, lehet, hogy később jön ki a
Nem kívánatos hatás, és egy életen át tarthat. Én a felnőtteknek se javasolnám a tejet, én nem is iszom.
Senkit se akarok ijesztgetni, de gondolkodjatok el azon, hogy az emberen kívül ismertek e olyan felnőtt állatot, aki tejet iszik.
na valaki még nálam is sokkal sokkal többet tud róla :)
ha ezek után anyósod nem hiszi, ill nem fogadja ezt el, én a helyedbe a közelébe sem vinném a gyereket.
Bár az anyatejes táplálás a legtökéletesebb és leginkább követendő, annak hiányában tilos a tehéntej adása 1 éves kor alatti kisbabáknak, helyette inkább a modern tápszerek használatát tartja a gyermekek egészségének szempontjából jónak a Magyar Gyermekorvosok Társasága.
Ha az édesanyának nincs elég teje, akkor a lehető legrosszabb megoldás a tehén- vagy kecsketej adása, mivel ezekben a tejekben az anyatejnél háromszor több fehérje, háromszor-ötször több só, négyszer több ásványi anyag van, ezek pedig súlyosan megterhelik a gyermek veséjét és emésztőrendszerét, növelik a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek előfordulását!!!!!!
A hígítás azért nem megoldás, mert a tehén- és kecsketej kalóriatartalma ugyanannyi, mint az anyatejé, így ha kétszeresére vagy háromszorosára hígítjuk, akkor a gyermek nem jut elegendő kalóriához, nem fog megfelelően fejlődni, minőségileg éhezik.
- A tehén- és kecsketejben ugyanakkor sokkal kevesebb a vas, ez vérszegénységet okozhat és rontja a gyermek értelmi képességeit is. Ráadásul az anyatejjel ellentétben az állati tejben nincs úgynevezett élelmi rost sem, amire a bélrendszer egészséges baktériumflórájának kialakulásához lenne szükség.
A még fejletlen emésztő- és bélrendszer működését megzavarja az állati tej, így a gyermek később is hajlamos lehet betegségekre, allergiára.
Szia!
saját tapasztalatból mondom, meg kell mondani az anyósnak, anyukának, mindegy milyen rokon, hogy nem és pont, Nem kell magyarázkodni, "bizonyítékot" nyújtani neki arra hogy te mit miért akarsz csinálni a SAJÁT gyerekeddel.
Tudom hogy ez sajnos nem ilyen egyszerű, de ha egy ilyen helyzetben nem lépsz fel erélyesen, akkor addig fog kóstolgatni és utasítgatni amíg nem szégyelli.
Az én anyóson ugyan ilyen volt, és az segített a mi helyzetünkön, hogy egyszer leültem vele, és megmondtam neki rendes, tisztelettudo hangnemben, hogy vagy tartja magát ahhoz ahogy én szeretném nevelni a gyerekemet, vagy egész egyszerűen azt fogja elérni hogy nem hagyon magára vele egy percre sem. Ne félj, ha fonots neki az unoka, olyan lesz mint a kisangyal.
De ha nem állsz a sarkadra, így fog ez menni örökre.
a tehéntejről csak azt tudom mondani mint az előttem szólók: lehet hogy most per pillanat látszólag nem okoz gondot (mennyiségtől, minőségtől és gyerek adottságoktól függ), az ellenben bizonyított hogy hosszű távon komoly allergiás tüneteket okozhat.
ez nem elsősorban a laktóznál (tejcukor) mérvadó, hanem a tejfehérjénél, az első allergiát ugyanis többé kevésbé enyhíthetek latkózmentes tejjel, a második verziónál azonban nincs "orvosság", semmilyen tejterméket nem ehet majd, és bár külsérelmi tüneteket nem látsz majd rajta, a szervezetében az allergiai reakció hatására kicsapódott fehérjék rárakódnak a vesére, májra, mirigyekre stb,ez szépen lassan meggátolja a rendes működésüket, a máj nem dolgozza fel az ásványi anyagokat, nyomelemeket (innen a sok vas , magnézium és calciumban szegény ember) és 30-40 éves korára lesz egy teljesen beteges, ásványhiányos, immungyenge "gyereked".
Honnan vagyok ilyen jólinformált? A bátyám van ebben a helyzetben, megjegyzem úgy, hogy neki fél éves kora alatt semmilyen tejterméket nem adtak, csak utána , bár akkor még a tápszerek minősége sem volt olyan mint a maiak.
és akkor még a pillanatnyi hasfájásról "fehérjetúladagolásról", emésztési problémákról még nem is beszéltünk.
Egyébként úgy tudom hamár mindenképp állati eredetű tejet kell adni a gyereknek, a kecsketej (felforralt, tisztított verzióban persze) még mindig sokkal közelebb áll az anyatejhez mint a tehéntej. Az a lehető legrosszabb.
tényleg vigyázz rá mert sokat árthatnak vele!
A tapszerek tobbsege is tehentej (vagy szoja) alapu, nem veletlen, hogy csecsemok szamara feljesztettek ki a tapanyagokkal hozzaadasaval...
Szerintem inkabb arrol gyozd meg oket, hogy ugy neveled/eteted a gyereked ahogyan neked tetszik, akkor talan kesobb nem szolnak bele mas dolgokba!:)
További ajánlott fórumok:
- Mit adhatok kislányomnak enni?
- A kislányom 2, 5 éves adhatok neki olyan ételeket, amiben nyers tojás van? Esetleg ehet lágy tojást már?
- Hasmenéskor és hányáskor milyen ételt adhatok a kislányomnak?
- 1éves kislányom nagyon nyugtalanul alszik, adhatok neki citromfű teát?
- Hányás után mikor adhatok enni valamit a kislányomnak?
- 6 hónapos kislányomnak milyen teát adhatok?