A tehéntejről (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A tehéntejről
Mi lesz a kis borjakkal? Az anyjuk mellett nem maradhatnak, hiszen a tejre az embereknek van szüksége! Hamar elválasztják őketegymástól, anyjuk pedig hetekig keservesen sír utánuk. A kisnőstényeket elkülönítik, hogy belőlük is tejet adó tehén legyen, míg a hímeket a vágóhídra küldik. Végig kegyetlenül bánnak szegény állatokkal, ahogy a videón is megtekinthető, ha sajátszemének jobban hinne: kalapáccsal ütik őket fejbe, rugdossák azállatokat.
A tej egészséges - hallhatjuk rengeteg helyről. Azonban a fent említett tényeket valamiért sosem említik, ahogy azt sem, hogy az állatok takarmányába kevert hormonok a tejjel az ember szervezetébe jutnak, ami megzavarja az egész hormonháztartást.
Szokás, tudatlanság - talán ezek miatt fogyasztjuk a tejet. Nem árt tudni, hogy az ember az egyetlen faj, amely felnőttkorban is tejet fogyaszt, és abban is egyedülálló, hogy más faj tejét fogyasztja! Ha azt mondjuk macska-, kutya vagy tevetejet ittunk, elborzadnának ismerőseink, de a tehéntejjel semmi gond nincs?
Mi a teendő, mit igyunk tej helyett, ha váltani szeretnénk? A válasz roppant egyszerű: rizs-, mandula-, kókusz-, zab-, szójatej! Ezek mind növényi tejek, az adott növényből készítik, a valódi tejhez csak színükben hasonlítanak. Érdemes kipróbálni őket és áttérni rájuk. A reggeli kávét is nagyon feldobhatja egy kis kókusz- vagy mandulaíz, és így az állatkínzó tevékenységet sem támogatjuk tovább. További információért érdemes elolvasni néhány felfedezést, rövid tanulmányt a témában.
Én másképp csinálom a sajtot, és nagyon szeretem. Persze van több sajtreceptem is.
Én 1 liter tejet felforralok, aki akar tehet bele sót, én nem szoktam. Amikor felforrt leveszem a tűzről és teszek fele fél liter kaukázusi kefirt. Jól elkeverem, és vissza a tűzre. Főzöm pár percig és amikor a leve kitisztul( állandóan kevergetem) leszűröm egy aprólyuku szűrőn át. Kanállal kevergetem, hogy kifollyon belőle a lé, és megnyomogatom a kanál hátuljával. Aztán egy gömbölyü alju műzlis tálba kanalazom, és belenyomogatom kicsit a kanállal. Pár percig áll, kiborítom egy kistányérra, aztán be a hűtőbe. Vágható, nagyon finom sajt lesz belőle. Előfordul, hogy van némi tejfölöm megmaradva, azt is beleteszem a kefirrel, de akár joghurt is mehet bele.Lényeg az, hogy a kissé savanyú tejből is lehet készíteni, ugyanolyan jó. Persze lehet lukacsos sajtot is csinálni, de annak más a receptje.
Ugyanis az utóbbiakban a pasztörizálás révén elpusztul szinte az összes hasznos anyag, tönkremennek az enzimek, denaturálódnak a fehérjék, hasznosíthatatlanná válnak a vitaminok.
Ugrás a teljes írásra: A tehéntejről