Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » A szocializmusban meg régebben hogy végezték a művi abortuszokat érzéstelenítés nélkül? fórum

A szocializmusban meg régebben hogy végezték a művi abortuszokat érzéstelenítés nélkül? (tudásbázis)

tegnapelőtt 13:48
A mult elmult. Legiagosan elkotottek.
26. Channa* (válaszként erre: 23. - Sz123)
tegnapelőtt 10:12

Igen!? Simán lehet. Ezt egy orvos mesélte. Nekem is hihetetlen volt, mert a nénikémet a 80-as években műtötték altatással, stb.

Lehet, hogy én írtam rosszul, mert nekem is már 16 éve volt a műtétem. Gondolom ez még a háború előtti időben lehetett.

25. Channa* (válaszként erre: 17. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 10:10

Ekkora baromságot! Hol láttál ilyet? Mutatnál nekem is?

Ez tuti, hogy nem Mo-n volt.

24. Channa* (válaszként erre: 9. - Eunuch)
tegnapelőtt 10:08

Ne írj hülyeséget!!!!

Anyámnak szív műtétje, a két testvéremnek vakbél műtétje, apámnak ujj amputációja volt a szocializmusba, ha már ennyire ragaszkodunk így behatárolni valamit;)

A bátyámnak 77-ben vették ki a vakbelét, a húgomnak 80-ban, anyukámnak 83-ban volt a szívműtétje, apám pedig 85. környékén gyalulta le az ujját. Apámnak helyi érzéstelenítéssel végezték el a műtétet, anyukámnak és a tesóimnak altatásba.

És, eszembe jutott, hogy anyukámnak volt eü kaparása, ami bódításban volt. Ez olyan 75-80 között volt.

Ne terjessz hülyeséget!!!!

23. Sz123 (válaszként erre: 3. - Channa*)
jan. 1. 21:52
1920-ban született a nagymamám, akinek valamikor az '50-es években kivették a pajzsmirigyét. Műtötték, altatták, PM hormont is szednie kellett. Szóval ez így azért eléggé csúsztatás.
22. Regin_a (válaszként erre: 9. - Eunuch)
jan. 1. 21:48

Hülyeséget irkálsz! A fertőtlenitést már Semmelweis a XIX.században megfigyelte/feltalálta/alkalmazta a ferőtlenitést. Életem nagy részét abban a rendszerben éltem és párszor kórházban is voltam műtétre

Olvasgass kórháztörténeti cikkeket folyóiratokat, mikor milyen kórház épült a XIX_-XX.században Magyarországon 1945 elött

"Weiss Manfréd gyáriparos 1916-ban határozta el, hogy kórházat alapít. Létrehozott egy ideiglenes gyógyintézetet, ahol már fekvőbetegeket is fogadtak, de az épület az első világháború végére készült el."

21. Enissa (válaszként erre: 17. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 1. 21:10
Hol láttál ilyet?
20. fincsi5 (válaszként erre: 9. - Eunuch)
jan. 1. 20:49
Ne hülyéskedj már! 😄
19. Myra
jan. 1. 19:41
A szocializmusban volt érzéstelenítés. Talán amíg nem tudták hogyan addig csinálták másképp.
18. funnygirl (válaszként erre: 17. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 1. 19:29
Hol láttad ezeket? Teljesen öntudatlan nyilván nem... tehát éreznie kellett a fajdalmat...ez olyan mint régen a foghuzasnal az érzéstelenítés... hiába adták mégis csillagokat láttunk....most meg már olyan jó minőségű és tiszta anyagot használnak hogy szinte tényleg azt lehet mondani nem érzel semmit
17. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 14. - Funnygirl)
jan. 1. 19:04
Igen, de még is csomó helyen láttam hogy többen lefogták a nőt az abortuszhoz. Akkor nem volt teljesen öntudatlan
16. globus (válaszként erre: 13. - Enissa)
jan. 1. 18:13
Én is úgy emlékszem, mintha sógornőm hasonlót mondott volna. Hetvenes évek végén vetélése volt, és befejezték altatás nélkül. Nem akartam elhinni.
15. funnygirl (válaszként erre: 14. - Funnygirl)
Alannyal*
Már az ókorban is használtak erzestelenitest, boditast..lehet hogy nem volt olyan hatásos mint most, de akkor is volt és ismerték. Ha mással nem bódító gyógynövény fozetet adtak a betegnek, vagy különböző koktélokat kevertek ami során gázok keletkeztek és azokat lelegeztettek be az lánnyal így az öntudatlan volt.
13. Enissa (válaszként erre: 10. - Tumbo2)
jan. 1. 18:05

Ezt olyan nehéz elképzelni.

Biztos érzéstelenítőt használtak,csak úgy is fájt.

12. levarosbukta (válaszként erre: 9. - Eunuch)
jan. 1. 17:46
Ugye ez csak irónia?
11. tumbo2 (válaszként erre: 10. - Tumbo2)
jan. 1. 16:33
később már altatásban csinálták.
10. tumbo2 (válaszként erre: 9. - Eunuch)
jan. 1. 16:32
igen,a munkatársnőmnek volt,mondta,mintha a beleit tépték volna ki.az orvos meg röhögött,ha akkor élvezte,élvezze most is.
jan. 1. 15:57
Szocializmusban érzéstelenítő nélkül, fertőtlenítés nélkül műtöttek. Műtők sem voltak. Nekem is akkor vették ki a vakbelem. Nem értem, hogyan élehettem túl!!!
8. globus (válaszként erre: 5. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 1. 15:22
Persze. Nem biztos, hogy minden abortusz sikeres volt olyan értelemben, hogy elvetélt a nő, majd ment tovább az élet. Sok esetben fertőzéseket kapott, vérzett, akár meg is halt.
7. funnygirl (válaszként erre: 5. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 1. 15:18
Megittak ők mindent és kibirtak számtalan féle beavatkozást csak segítsenek rajtuk. Mikor a szovjet katonák annó megannyi nőt megeroszakoltak és terhesség lett a vége a nők ezt szegyelltek, orvoshoz nem mentek úgyhogy fű alatt csináltak rengeteg abortuszt.
6. Enissa (válaszként erre: 5. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 1. 15:10
Parancsolj, itt a kezdetektől olvashatsz a témáról. [link]
jan. 1. 15:00
És a főzetet itatták anővel?
4. globus (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 1. 14:59

Ha bajba került a nő, és hát gyakran előfordult védekezési lehetőségek híján, bármit elviselt, csak segítsenek rajta.

Vajákos asszonyok kötőtűt dugtak fel, ugrálni kellett, hideg-forróvíz, növényi főzetek.

Láttam dokumentumfilmet, amiben egy lány járja a világot előadással: ő az, aki túlélte az abortuszt. Magzatként.

3. Channa* (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 1. 13:42

Talán úgy kellett volna írnod, hogy régen, úgy 40-50 évvel ezelőtt.

Ez nem a szocializmus hozománya volt, hanem az orvosi tudomány fejletlensége.

Ugyan ebben az időben, azt gondolták, hogy a pajzsmirigy megnagyobbodás, csak esztétikai probléma. Ambuláns kivették, hazaküldték a a páciens, akinek jöttek a pm hiánya miatti problémák, majd meghalt.

És ugye azt se felejtsük, hogy Semmelweis előtt a sok nő belehalt a szülésbe, és ez sem az akkori államforma miatt volt...

jan. 1. 13:38
Úgy ahogy a többi műtétet és beavatkozást. Kínok között. Régen is volt érzéstelenítés illetve narkózisba tartották a pácienst hogy ne legyen teljesen tudatánál.
jan. 1. 13:32
Hogy bírta ki az anya az ilyen terhességmegszakítást

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook