A két éves fiam bárányhimlős, én pedig 9 hetes terhes leszek de viszont voltam már bárányhimlős. Lehet valami baja ettől a babának? (tudásbázis)
A bárányhimlővel kapcsolatban egy nagyon egyerű példa:
Vannak olyan gyerekek, akiket beoltanak bárányhimlő ellen, mégis bárányhimlős lesz (lehet rövidebb lefolyású és 180 "pötty" helyett "csak" 100 lesz).
Ez azért van, mert az oltás hatására nem alakult ki az immunrendszerében a védettség, amit a vakcinában tartalmazó legyengített bárnyhimlő vírusának kellett volna kiváltania.
Elviekben, ha jól működik az immunrendszer, és valaki gyerekként átesik a bárányhimlőn, az immunrendszer kialakítja utána erre a vírusra a védettséget, de ha nem, akkor egy következő alkalommal, ha érintkezik bárányhimlőssel, kialakulhat a Herpes zooster, ami a terhesség első 12 hetében, igenis gondot okoz, ill. a terhesség végén, amikor a magzat tüdeje kezd teljesen kifejlődni!
Ezért fontos, hogy ilyen helyzetben a kismama konzultáljon az orvosával és elmenjen egy vérvételre, amivel ellenőrzik, védett e.
A rózsahimlő és a bárányhimlő is veszélyes a magzatra, ha az anyuka ezeket elkapja.
Ha már volt bárányhimlős, akkor kevés az esélye, de fontos, hogy mekkora a védettsége.
Ha nem megfelelő, akkor kialakulhat övsömör (Herpes zooster).
Mindenképp érdemes konzultálni a kezelő orvossal, és megnézetni, hogy van a védettsége!
Én 7 hónapos terhesen estem át a bárányhimlőn!!!
Semmi baja nem lett a kisfiamnak, de védett sem lett.
További ajánlott fórumok:
- Teherbe estem, viszont nemrég kezdtem új munkahelyen. Rosszul viselem a terhességet, se táppénz se GYED?
- Tegnap seduxent kaptam mert görcsöl a hasam, 12 hetes terhes vagyok! Nem árt a babának?
- Ti festettétek a hajatokat terhesség alatt? Lehet, illetve nem árt a babának?
- Szerintetek mennyire árt/használ a terhesség első harmadában a véradás a babának?
- Meddig ill. mennyire veszélyes a bárányhimlő a terhesség alatt?
- A terhesség korai szakaszában a bárányhimlő, vagy a rózsahimlő jelent nagy veszélyt?