A gombát hogy kell megtisztítani? (tudásbázis)
Azt sem tudtam eddig, hogy a spóralemezkéit is ki kell szedni.
Nem hiszem, hogy ki fogom szedegetni.
ha így tisztítanánk a gombát ,akkor nem maradna semmi sem belőle... )))
nehézfémet minden zöldségben találni....sokkal nagyobb mértékben...
Ezt a ciket találtam:
Mérgező anyagok nem mérges gombában? - A helyes konyhai előkészítés
A gomba igen magas víztartalmú, törékeny szövetű élőlény, ezért könnyen romlik, aromája pedig megváltozik, elvész. Tárolni csak rövid ideig, szellős helyen, lazán egymásra téve, lefedetlen edényben szabad. A legjobb, ha gyűjtés vagy vásárlás után, 24 órán belül elkészítjük, de legalábbis megtisztítjuk:
Az esetleges szennyeződést száraz ecsettel vagy papírtörölközővel távolítjuk el, áztatás helyett gyorsan, folyóvízben öblítjük, így jobban megőrződik aromája. Tisztításkor a friss gomba legkülső részét általában nem kell leszedni, de ha megbarnult, vékony rétegben lehúzható. A zamatos kalapos erdei gombáknak azonban célszerű leszedni a bőrét, tönkjét meghámozni és spóralemezeit eltávolítani, mert nehézfémeket - kadmiumot, ólmot, higanyt -, radioaktív anyagokat tartalmazhatnak. A nehézfémek koncentrációja ötszöröse is lehet az erdő talajáénak. Általában a WHO által megadott határérték - maximálisan fogyasztható mennyiség: 0,5 mg kadmium és 0,3 mg higany/hét - alatt marad, de néha nem árt az elővigyázatosság, s így megszabadulhatunk a felszínre tapadt veszélyes parazitapetéktől is.
Ha romlott részeket találunk benne, bőséges ráhagyással kanyarítsuk ki. A gomba tönkjét is nyugodtan fel lehet használni, ha nem száraz és fás, földes végét vékonyan le kell vágni.
Egészségére!
Sajnos nem most van a szezonja...
1. Mert hülyék a németek.
2. Vagy annyira spórolósak vagy környezetbarátok, hogy nem akarnak friss vizet használni. Jó az a korábban másra használt is. A gombamosás után nyugodtan lehet még lábat, popsit, sőt bugyit, gatyát és zoknit is mosni (persze szigorúan mosó-, mosdó- és mosogatószerek nélkül). A környezetre vigyázni kell! Ezt követően: ha más mosnivaló már nem akad, a megmaradt csekély mennyiségű folyadék felhasználható a cserepes virágok öntözésre.
Attól függ, hogy milyen gombáról van szó.
Egy nagyon lényeges dolog:
NE FORRÁZZÁTOK LE A GOMBÁT!
Csökken az élvezeti értéke.
A sütés-főzés, hőkezelés során úgyis csökken az íz intenzitása.
Gondolom termesztett csiperkéről írsz.
A kalapról távolítsdd el a bőrt és hideg vízben mosd meg. Csak akkor mosd alaposan ha humuszos, földes.
A sampion gombát NEM kell forrázni,és a kalapjáról sem kell lehúzni a bőrét.
Egyszerűen levágod a szár végét,és jó erősen folyóvíz alatt megmosod.
Rántani is teljesen nyersen lehet,nem kell előfőzni.
Késsel lehúzom, a szárát levágom, többnyire.
Utána megmosom a fejeket.
Szerintem a forrázás nem elég, bár még nem próbáltam.
Erre én is kíváncsi vagyok.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell a házat megtisztítani?
- Meggymagot hogy lehet jól megtisztítani, hogy ne maradjon rajta a húsából?
- Megtakarított pénzemet szeretném megtisztíttatni, illetve hallottam, hogy vannak, akik le tudják a rontást róla venni. Ismer valaki ilyent?
- Kaptam kombucha gombát, de csak a felső átlátszó réteget! Mit kell vele csinálni, hogy a sárga rész is kialakuljon, hogyan kell használni?
- Kefírgombát pontosan hogyan kell lefagyasztani, ha tárolni szeretném?
- Tud valaki abban segíteni, hogyan kell a lakást és magadat megtisztítani, gondolok itt pl. gyertya égetésre..?