A fogamzásgátló tabletta veszélyei (beszélgetős fórum)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A fogamzásgátló tabletta veszélyei
A fogamzásgátló tablettákról és a szteroidokról
A fogamzásgátló tabletták két- vagy egykomponensű szintetikus szteroidok (szintetikus
ösztrogén és progeszteron vagy csak progeszteron tartalmúak). Arra hivatottak, hogy egy
genetikailag kódolt, természetes folyamatot állítsanak le a női szervezetben. Így általánosan
elmondható, hogy hatásuk káros a női egészségre.1
A fogamzásgátlók káros hatásai:
- a máj működését befolyásolják – az anabolikus és metabolikus anyagcsere folyamatok
megváltoznak1
- a cukorháztartás anyagcseréjét befolyásolják: inzulinrezisztens állapot létrehozásával –
a következményes hiperinzulinémia a szervezetben egyéb biokémiai folyamatokat
indít el – állandó gombásodás, valamint emésztési és étkezési zavarok stb. kialakulást
segíti1
- a tápanyagok felszívódását megváltoztatják: fehérjék, vitamin és ásványi anyagok
felszívódása nem kielégítő1
- korai életkorban előtérbe tolják a genetikai érzékenységeket: pl. endometriosis
kialakulásával, policisztás ovárium szindróma (PCOS) aktiválásával, metabolikus (X)-
szindróma elindításával, daganatos megbetegedések megalapozásával, a korai vagy
korábbi menopausa indukálásával, valamint autoimmun folyamatok beindításával stb.
maradandó károkat manifesztálnak a szervezetben1
Mivel a fogamzás gátlók szintetikus készítmények ezért sosem mosódnak ki a szervezetből,
nyomokban mindig megtalálhatók, mennyiségük a szervezetben történő állandó bekerüléssel,
az éveken keresztüli szedéssel összeadódik1
.
Elmondhatjuk, hogy a fogamzásgátlók a felsorolt hatásaiknál fogva egészségügyi (pl.:
cukorbetegséget, szív- és érrendszeri betegségeket, endometriosist, korai menopausát stb.) és
termékenységi problémákat okozhatnak és okoznak1
.
Több év fogamzásgátló szedés nagyban hozzájárul az endometriosis (vagy egyéb
nőgyógyászati betegségek és hormoneltérések) kialakulásához vagy visszatértéhez, mely
visszatérés már gyakran sokkal komolyabb és nagyobb tünetekben mutatkozik meg újból. Aki
szeretne megszabadulni pl. az endometriosistól és a betegség tüneteitől, annak érdemes
elhagynia ezeket a tablettákat, mert nemcsak az anyagcsere folyamatok útján, hanem a
méhnyálkahártya vérzékenységét kiváltva a havi ciklus alatt, állandó szedés mellett vagy a
folyamatos szedés alatt vérzés problémákat (áttöréses vérzést, pecsételést, szakaszosan ömlő
vérzés vagy folyamatos vérzést, vérzékenységet) okozhat. Ezek a vérzéses tünetek, mivel az
immunrendszert az állandó szteroid bevitel lenyomja, felrakódó endometriális cisztákban
nyilvánulhat meg a has vagy az alhas bármely területén (de akár a központi idegrendszerben
is tüneteket okozhat).
Kialakult endometriosisnál, az állandó és folyamatos fogamzásgátló szedés ingerli az amúgy
is igen agresszív betegséget, kórképet. A gyógyulás sokszor lehetetlenné válik, mert mindig
bekerül az a kemikália, amely miatt pl. kialakult valaha a betegség.
1
Mivel az endometriosis a leterhelt nők betegsége, így sokszor az a belső elhanyagoltság hozza
elő azokat a tüneteket, amellyel az endometriosis előtör. Nagy hiba rászedni ilyenkor a
kialakult kórképre kemikáliákat, pl. fogamzásgátlót, vagy akár egyéb (pl. humán vagy
növényi) szteroidokat, vagy GnRH analógokat, gyulladás és fájdalomcsökkentő tablettákat,
(Az étkezésből bevitt tápanyagok, egyéb hormonok és kemikáliák mennyisége is számíthat!),
mert a betegség sokkal erőteljesebben újulhat és újul ki, mivel az elhanyagolt és leterhelt női
immun- és hormonrendszer már nem tud megbirkózni egy-egy újabb terheléssel.1
A természetes – humán vagy növényi – szteroid szintén hatalmas megterhelés a szervezetre,
mert a plusz szteroid bevitelt a női test sem képes megtermelni egy havi ciklus folyamán. A
természetes szteroid bevitelnek ugyanolyan hatása van, mint a szintetikus társaiknak.
(A terhesség is hatalmas hormon stimulus, így humán szteroid többletet hoz magával, ahogy a
terhesség hétről hétre fejlődik – a női anyagcserét fokozottan igénybe is veszi: elhasználódik
az anyai szervezet.)1
Összegezve: a több évi fogamzásgátló szedés vagy egyéb szteroid használat hozzájárulhat és
hozzájárul a PCOS előtérbe kerüléséhez, az endometriosis kialakulásához és a metabolikus
(X)-szindróma és egyéb hormonproblémák, autoimmun betegségek, valamint a korai
menopausa stb. teljes manifesztálódásához is1
.
Ha valaki még nem szeretne gyermeket, mert még az élete nem került abba a szakaszba, hogy
ez lehetővé váljon, akkor is van rá lehetőség, hogy máshogy oldja, illetve oldják meg a
védekezést (természetesen ezt a partnerrel, házastárssal is meg kell megbeszélni).
1
: ©Németh Tünde, 2011.
én soha többet nem szeretnék foggátlót szedni. biztos nem olyan bikaerősek már, mint anno, de cserébe a levegő és az étel-ital meg sokkal mérgezőbb, károsabb, mint anno, ami sok betegség kifejlődésében "segít" - amire meg ráerősít a foggátló.
a pasiknak nyilván kényelmesebb, de ez van. a gumi nem mérgez, a hülye dumákra ("zokniban fürdés", "frusztrál", stb.) meg nem kell figyelni. aki igazán szeret és hosszú távra tervez veled, az nem akarja, h árts magadnak.
Sziasztok!
Én 1 éve szedek fogamzásgátlót.Nekem is találomra írta fel a nőgyógyász.Meg sem vizsgált előtte,mert még akkor nem voltam senkivel.Se vérvizsgálat semmi. Alapjába véve nagyon gyógyszer ellenes vagyok. Azért kezdtem el szedni,mert lett egy komoly kapcsolatom,akivel már 2 éve együtt vagyok,de gondolkodom,hogy leteszem,de félek.
Nálunk a családban a nőknek trombózisra való hajlama megvan.Anyának és a mamának is volt a gyógyszer szedése alatt(vízszeres a lábuk is nagyon,de ez a tabletta előtt is ilyen volt,de gondolom a trombózisban nagy oka volt a tablettának).Ismerősök meséltek még durva eseteket,amik megijesztenek.
Valamint gyanús..hogy az orvosok találomra felírják és semmibe veszik a többit.Múltkor benn voltam a háziorvosomnál alkalmassági vizsgálaton.Az első kérdése az volt,hogy gyógyszert is írjon fel nekem?(mármint újabb adag fogamzásgátlót).Gondolom ők ezek után kapnak pénzt is és azért figyel ennyire oda "rám".
A barátom inkább a gyógyszer mellett van..kényelmesebb ugye,de végső soron úgy is én döntök.Az én testemről van szó.Én nem várnám el azt a páromtól,hogy mérgezze magát. Nem tudom már,hogy kinek higgyek.Az orvosok szerint ezek a mai készítmények már nem olyanok,mint a régiek. Mit tudtok tanácsolni? Hülye vagyok,ha leteszem és annak hiszek,hogy nem jó ez a szervezetemnek hosszú távon vagy hihetek azoknak,akik szerint ezek már nem olyan veszélyesek?
SZia!
Nem olvastam végig itt az eszme futtatás,csak megragadott,hogy írtad hogy 15 kiló felcsúszott a fogamzásgátlótól!
Milyen gyügyszert szedtél és mennyivel utána jött fel a plussz?
Én is most pont ezzel küzdök....:S Szeptembertől tenném le a gyógyszert!
Várom válaszod!
Kinga
jobban nem is foghattál volna mellé :D csupán gondolkodok és tájékozódok, mielőtt cselekszem.
részemről befejeztem az (el sem kezdődött) vitát! :)
Szia!Azonnal menj orvoshoz ő fog tanácsot adni!!Ez nem normális dolog!!!!
Amúgy ajánlom neked a PreMens nevű tablettát!!Nekem bevált!
Amúgy a doki szerintem Norcolutot fog adni!
szerinted??
a nők jelentős hányada szenved attól, h foggátló abbahagyása után csak kínkeservesen, v sehogy nem rendeződik a ciklusa.
nem rád ijeszteni akarok...de még sosem hallottál ilyesmiről?!
Jéééézusom!!!!szörnyű történet!!! :-O
Remélem most már jol vagy!!!!!
én Jasminelle-t szedtem rengeteget híztam.egy hete hagytam abba.Már nagyon bánom h elkezdtem.
Félek a következményektől. :-(
Sziasztok!
Én 17 évesen kezdtem gyógyszert szedni (Tri Regolt), mert 15- 20 napos volt a mensim és annyira görcsöltem, h nem tudtam iskolába menni... Közben váltogattam a márkákat ( a Yasminelle-re emlékszem), és az elmúlt 2 évben Milligest-et szedtem.
9 év után most hagytam abba (1 hete), mert nem sokára babát szeretnénk a férjemmel. Én nem tartottam a 9 év alatt szünetet a nőgyógyászom tanácsára. Elismert, nagyon alapos doki, de azért én rákérdeztem az évek során, h biztosan nem kéne- e az a 2 hó szünet... Megnyugtatott, h ezeknek a mai gyógyszereknek már annyira kicsi a hormontartalmuk, h nem szükséges felfüggeszteni a szedését.
Kíváncsi leszek a mellékhatásokra: legfőképpen arra, h a menszeszem mennyire lesz szabályos, és ugyanúgy visszatérnek- e az elviselhetetlen görcsök( bár gyógyszer mellett is az első napon mindig nagyon görcsölök, úgy érzem, mintha le akarna szakadni az alhasam...)... Az arcom alapjába véve nem problémás, a gyógyszer mellett is voltak mitesszerek az orromon, meg néha egy kósza pattanás... remélem, ez nem fog változni...
Kíváncsi lennék azok tpasztalatára, akik abbahagyták a gyógyszert, meghíztak- e? Tudom, h nem ez az elsődleges szempont, de érdekelne :)
Köszönöm előre is a válaszokat, szép napotmidenkinek:)!
További ajánlott fórumok:
- Jangee fogamzásgátló tabletta
- Escapelle tablettával esemény utáni fogamzásgátlás után nem jön meg a vérzésem. Meddig várhatok, mi történhet?
- Vélemények a Mercilon fogamzásgátló tablettáról
- Qlaira fogamzásgátló tabletta
- Hatással van e a fogamzásgátló tabletta a nemi vágyra?
- Tudtok mondani olyan fogamzásgátló tablettát ami nem 8 ezer forintba kerül és nem hizok tőle?