Valaki nem tudna segíteni a matekban? Sin, cos, tg, ctg a téma.. és nem értem pl hogy mikor kell "2k*pí-t" írni, hol pozitív vagy negatív. (tudásbázis)
Az origó középpontú, egységsugarú kör egy adott P pontját képzeld el (rajzold le). Nos, az a vektor, amelyik az origóból ebbe a pontba mutat, valamilyen szöget zár be az x tengellyel. Ennek a szögnek a koszinusza éppen a P pont első koordinátája, tehát értelemszerűen az 1 és a 4. síknegyedbe eső pontok esetén lesz pozitív. A szög szinusza pedig a P pont második koordinátája, tehát az 1. és a 2. síknegyedbe eső pontok esetén lesz pozitív.
Mivel a tg x = sin x/cos x, ezért +/+ ill. -/- esetén kapunk pozitívat (1. és 3. negyed).
Ha körbeértünk a körön, az 360°, (=2pí), vagyis ha hozzáadsz egy szöghöz 2pí-t, vagy akárhányszor 2pí-t (k*2pí-t), akkor ugyanezeket az értékeket fogod kapni sin-ra és cos-ra. (Meg persze tg-re is, de az ráadásul pí-nként ismétlődik).
További ajánlott fórumok:
- Gyógytornász vagyok, ha van kérdés és tudok segíteni, akkor írj!
- Beteg a cicám, sokat hány, tud valaki segíteni, mi baja lehet? Aggódom!
- Hétvégére keresek egy jó sütit, amibe sok krém van, de kevés tészta. Tudtok segíteni?
- 2012. évi közigazgatási alapvizsga tesztkérdéseket vadászom, ki tud segíteni egy bukott nagyinak?
- Matekban tud valaki segíteni?
- Tudna nekem valaki matekban segíteni?