Tyúk megeszi a tojást mit lehet elene tenni?, (tudásbázis)
Tyúkhúsleves, pörkölt.
Ha maradna tojás, akkor nokedli is.
Sziasztok!
Minden fórumozónak szép napot kívánok.
Kérdésem, szemes kukoricát hányhetes kortól lehet
adni a jércéknek. Már probáltam adni, de nem eszik
meg.
Nebula köszi a választ.
minden reggel fél liter kukorica dara ahhoz két evőkanál futor,2,5 dl szójadara és nevelőtáp.
ez a reggli menű, napközben csak tisztán dara.
Már arra is gondoltam, hogy azt az egy tojást véletlen törhették össze, mert a másik megvan.
Szerinted a kaja igy elegendő ebben az összállí-
tásban? Kiegészitésként főtkrumli és kukorica dara keveréke 2 naponként "uzsonnára"
A futorból eleget kanak?
Ha valamiből nagyon kevés van a szervezetben, akkor kell hozzá idő hogy elérje a megfelelő szintet.
Sziasztok!
Most először tartok jércéket. 10 hetes korukban vettem, most 16 hetesek. Minden nap kapnak kukoricadarát, futort, szójadarát,nevelőtápot.
Nagyon szépen fejlődnek. Az olba tettem 2 db tojoládát, had szokják és abba egy-egy bolti tojást.
Egy hét után ma reggelre az egyik tojás eltünk,
kicsi tojáshéj maradt. Kérdésem miért ették meg.
Naponta 2-3 alkalommal zöldet is kapnak.
Ha valaki tudja a választ köszönettel veszem.
Ez állatkínzás!
Az előző rossz tartási körülmények miatt van gond velük.
Állattenyésztés kérdés:
Tyúkjaim megeszik a tojásokat.
Mészport keverek, és még egy tálban is kapnak. Tojáshéjat nem adok nekik. A gyenge tél miatt még naponta kapnak zöldet. Különben búza-kukorica-árpa keveréket kapnak. Homokfürdőjük van, melybe murvát keverek. Havonta egyszer az itatóvízbe vitamint teszek. Már nem tudom mit csináljak, egész nap lesni kell amikor tojnak, hogy a tojást megmentsem.
Dr. Orosz Szilvia szakértő válasza (Állattenyésztés témakör):
• Elképzelhető, hogy nem ásványianyag-hiányuk van a tyúkoknak, hanem fehérje- vagy aminosavhiány jelentkezett az állományban. A fehérjeellátottságot szója-, repce- vagy napraforgódarával lehet általánosan javítani.
• Esetleg metionin és lizinkiegészítés is segíthet. Ezek az aminosavak nélkülözetlenek a tojótyúk szervezetének, szintetikus kiegészítés a megoldás általában (régebben biometin és biolizin készítményt alkalmaztunk). Pontos adagolás szükséges és kissé drága megoldás. Ha nem jár eredménnyel, akkor nem aminosavhiány volt a kiváltó ok.
• A havonta egyszeri vitaminkiegészítés kevés. Próbálja meg hetente adni a vitaminokat. Amennyiben két hét elteltével nincs változás, akkor más a kiváltó ok.
• A tyúkok vérmérsékletében is jelentős a különbség. A középnehéz testű, barnahéjú tojást tojó tyúkok és a húshibridek nyugodtabb vérmérsékletűek. A kistestű, leghorn-típusú hibridek rendkívül hisztérikusak és könnyebben kialakul náluk környezeti stresszhatásra ez a rossz szokás.
• A szakirodalom szerint sajnos a „tojásevés elleni védekezés leghatékonyabb módszere a tojások gyakori összeszedése”!
Az átálláshoz kell egy kis idő várj még velel add a tojás hélyát minden nap akár kétszer is.
hszt= hozzászólást jelent
Nem keltetem.Letolyt tyukok voltak most vettük egy hete őket.
Igy még szinte oda tojnak ahol rájuk jön.Ha ben tojnal a belső olban semmi baj nincs de ha kint akkor röktönk rájuk kapnak.
A tojás héját azt már én is probáltam.
de nem lehet hogy ezt miatt eszik meg??
3,hszt az mi csoda??
Probálok nekik minden jót oda adni zöldet kapnak.
Most még kapják a tojó tápot kukorica darával és búzát is esznek.
A mamának voltak tyúkjai és ő figyelte a tyúkokat, így kamar összeszedte, hogy ne egye meg.
Ha felhasznált egy tojást, akkor a hélyát az ételükbe keverve adta a tyúkoknak.
Szioasztok van egy pár tyukom letolytak most vettük.de néha van hogy megeszik a tojást mit lehetne tenni elene?,
van valakinek valami jo praktikája??
Várom köszi
További ajánlott fórumok:
- Mitől lehet egy tojásnak két sárgája? Ti megennétek ezt a tojást?
- Hatósági áras tojást hol lehet venni ?
- Lehet tojást festeni sima vízfestékkel?
- 3 éves kislányom nem akar enni alig eszik valamit teát viszont rengeteget levest néha megeszi .Mitől lehet étvágytalan, miért nem eszik?
- Van egy halom kivim. Milyen finomságot lehetne belőle csinálni, amit gyerek is szívesen megeszik?
- Fitösztrogének milyen hatással vannak a férfiakra? Tényleg nem javasolt számukra? Ha minden nap megeszik 1-2 evőkanál lenmagot az sok lehet?