Tudnátok segíteni önéletrajzzal kapcsolatban? (beszélgetés)
Szia, egy álláskeresési trénigen tanultunk erről.
A leendő munkáltató nem fog hosszú listákat átolvasni, esetleg majd az interjún belekérdez.
Írhatsz olyasmit, hogy pl. x-től y évig: kisebb beosztásban végzett munkák állami szektorban.
A rendszerváltás előtti cégek amúgy is kevésbé fontosak.
Sziasztok!
Szabadúszó vagyok 20 éve (könyvelő, adótanácsadó, igazságügyi adószalértő).
Elhelyezkednék, önéletrajz formai oldala még menne is.
A kérdésem az lenne, hogy most nekem vissza kell mennem az első munkahelyemig? Tehát 1986-ban huszadik adminisztrátor voltam egy állami nagyvállalat pènzügyi osztályán, ezt még bele kell venni?
Vagy van valami ésszerű időkorlát, hogy mondjuk ne Ádám-Éváig menjünk vissza?
Köszönöm, ha ír valaki.
Már miért kellene beírnod, hogy épp táppénzen vagy?
Nem ellenőrzik le, hogy éppen bent vagy-e a munkahelyeden.
Önéletrajzzal kapcsolatban adjatok már légyszíves ötletet, mert nem tudom, hogy írjam tovább.
Jelenleg táppénzen vagyok baleset miatt. Van munkám, azt mondják, visszavárnak, de ettől függetlenül mennék más helyre, már a baleset előtt is küldtem pár helyre. Hogy írjam az önéletrajzomba, hogy jelenleg táppénzen vagyok?
Eddig ez volt benne: jelenleg xy munkahelyen dolgozom, stb. stb. Eddig ezt írtam, amíg dolgoztam. De most, hogy táppénzen vagyok?
Jelenleg táppénzen vagyok aug. közepéig, de van munkám xy helyen. Ez olyan snassz...
Hát akkor sok sikert Neked is!
Nincsenek illúzióim egyébként, pontosan tudom, mire számíthatok, de ebben az is benne van, hogy leinformálnak és úgyis minden kiderül. Én vidéki vagyok, 2 megyeszékhely is bejárható innen, de akkora a migráció a nagyobb cégek között, hogy szinte mindenhol dolgozik 1-2 emberke, akivel valahol, valamikor már dolgoztam együtt, szóval könnyen le tudnak informálni. Még a legutolsó munkahelyemre mikor interjúztam, meg is lepődtem, miért nem tesznek fel szakmai kérdéseket, minden kérdésük csak arra irányult, hogy hol dolgoztam, milyen projecten, stb., később derült csak ki, hogy nem igazán az elméleti tudásomat akarták firtatni, hanem azt kideríteni, kikkel dolgozhattam együtt és kinél tudnak leinformálni. Amikor már ott dolgoztam és volt egy üresedés, pont hallottam a főnökeim beszélgetését a beérkezett pályázatok kapcsán: ezt nem vesszük fel, mert nem igazán idevágó a tapasztalata, ez fiatal házas nő, azért nem, erről meg a Jóska azt mondta, hogy béna, stb. Sajnos így megy ez, de muszáj belevágni, pénzből élünk, a GYES meg max fenéktörlésre elég, de lehet, hogy még ahhoz is ki kell egészíteni.
Szerintem meg jobban mutat az önéletrajzban, mint ha "csak" a tanulást írnád bele arra az időszakra. Végülis értelmezhetjük úgy is, hogy suli alatt olyan helyen dolgoztál, ahol nem volt akkora felelősség, hogy jobban tudj a tanulásra koncentrálni.
Az viszont szomorú, hogy manapság Magyarországon a gyerek miatt sok visszautasításra számíthatunk, míg végre sikerül vmi:( Pedig, mint nők arra is születtünk részben, hogy gyereket szüljünk, ugye.
Egyetértek: nyugodtan írd bele, hogy olyan tapasztalatod is van, max interjún azt emeld ki, hogy ha másra nem is volt jó (szakmailag), arra igen, hogy sokkal jobban kezeled a konfliktusokat és a hirtelen helyzeteket!:)
Hát, nem tudom, Ancsa, mi a végzettséged, szakmád, de sok sikert. Eleinte én is beleírtam, hogy házas vagyok, meg gyes, stb. Egy kivételével sehova nem hívtak be. Amint kivettem ezt a kis "apróságot", máris több helyre hívtak be, sőt fel is vettek (más kérdés, hogy egyéb okokból onnan eljöttem, úgyhogy most újra keresek egy 3,5 évessel az oldalamon).
Sajnos nekem nagyon kevés jó tapasztalatom van. Ha férfinak van gyereke, az pozitív. Ha nőnek, akkor az negatív - mert mindannak ellenére (hogy a gyerek érték, stb), a munkáltatók többsége csak a macerát, a betegszabit és kieső munkaórákat látja ilyen esetekben.
Nekem két nagymama is lenne, aki segít, plusz nagypapa, de ez sem feltétlenül hatja meg őket, mert a nyugdíjas kategória is általában a "beteges vénemberek" képzetét kelti sokakban, akire ugyanúgy nem lehet beteg gyereket bízni. Egyik barátnőm HR-es, sokat beszélgettem erről vele, nincsenek már illúzióim. Munakáltatói oldalról is vannak tapasztalataim: párom is középvezető, a kollégái általában elmondják, hogy fel nem vesznek kisgyerekes nőt, mert sok vele a macera. Gyerektelent meg azért nem, mert majd biztos épp most akar gyereket, és átugrik az előző kategóriába.
Kívánom Neked, hogy ne éld át ezeket a tapasztalatokat, és mindkettőnknek kívánom, hogy mielőbb találjunk családbarát munkahelyet!:)
Szerintem nem hülyeség, nyugodtan beleírhatod.
Sajnos nekünk még segítség sincs, mert anyuék meg anyósomék is távol laknak.150 km-re tőlünk.
Nem szégyellem én, hogy eladóként dolgoztam, csak lehet, hogy az önéletrajzban nem mutat túl jól, bár azt úgy is odaírom, hogy közben tanultam is.
Szerintem nem szégyellni való, hogy eladóként dolgoztál. Ha szóba hozzák interjún, egyszerűen csak elmondod, hogy akkor és ott szükséged volt munkára és pénzre, ez adódott és elfogadtad, míg keresni próbáltál végzettségednek megfelelőt. Nekem is van diplomám, mégis adatrögzítőként kezdtem alkalmi munkavállalói kiskönyvvel. Egyik interjúmon még szimpatikusnak is találták, hogy addig is kezdtem vmit magammal, míg nem találtam vmi komolyabbat.
Amúgy én is hasonló cipőben járok, decemberben lesz 2,5 éves a kislányom, januártól szeretnék munkát keresni. Én is azon dilemmázom, hogy tüntessem fel a cv-ben ezt a pár évet. Azt már elhatároztam, hogy benne lesz, nem árulok zsákbamacskát, hiszen kicsi a világ, úgyis leinformálnak, ha akarnak, ergo eltitkolni úgysem tudom. Azon gondolkodtam, talán odaírom, hogy "gyermek felügyelete betegség esetén is megoldott" és interjún kifejtem, hogy van egy nyugdíjas nagymama, akire rábízhatom. Vagy ez vajon hülyeség így???
Én ebben egyetértek Veled.
Csak tudod a fene nagy őszinteséggel az ember nem tud fizetni a postán vagy a boltban. Az Államokban azért nem csak ez más, ott pl. nincs 3 éve az anyukának otthon maradni - ott már fél év után irány vissza a melóba, így nem merül fel a "hova teszem a gyereket, ha beteg 3 évesen" kérdés, mert már fél évesen gondoskodni kell a felügyeletéről.
Kínomban már én is mondtam interjún, hogy most sincs itt, nyilván meg tudom oldani. Az se hat meg egy hr-est se, hogy az ovi első évében (szeptembertől júliusig) összesen 3 napot hiányzott a gyerek - mert NEM HISZIK EL.
Az őszinteség nem tudom, miben változtat azon a hozzáálláson, hogy ha meghallja, hogy igen, van gyerek, és mondjuk 10 év alatti, egyetlen mozdulattal húzza át az önéletrajz első oldalát. És még csak nem is foglalkozik azzal, hogy ezzel addig várjon, míg "végeztünk"...
Én nem szoktam beleírni, hogy gyerekem van.
Múltkor épp egyeztettem egy interjúról, amikor a gyerek "beleszólt", na rögtön megváltozott a hr-es hozzáállása.. Nem is lett belőle semmi...
Amőgy meg ha látják, h az utolós munkahelyed óta eltelt 1-2-3-sok év, úgyis rákérdeznek, mi a helyzet...
Nem értem a problémád. A formai követleményt érted, ok, hát nagyon egyszerű: leírod a cég nevét, a pozíciót, amit betöltöttél, meg a tól-ig dátumot.
Egy csomó mintaönéletrajzot találsz a neten!!
A lényeg: nem időrendben kell feltüntetni az életed, hanem "téma" szerint: azaz írd le a tapasztalataidat (munkahelyek), utána a tanulmányaidat, aztán jöhet az "egyéb"...
Arról van szó, hogy nem sokára lejár a Gyes, és munkát kell keresnem, és van néhány dolog, amit nem tudom, hogy kellene beleírni az önéletrajzomba.
Én tanár vagyok, de egyetem után sajnos csak 1 évig volt lehetőségem tanítani (Gyeden lévő tanárt helyettesítettem szerződéssel), utána Miskolcra költöztem a páromhoz, de ott nem találtam diplomás állást. Eladóként helyezkedtem el, és ez idő alatt szereztem levelezőn nyelvtanári diplomát. Ahogy lediplomáztam jött az első, majd a második gyerek.
Ezt az időszakot, nem is tudom, hogy tüntessem fel az önéletrajzomban. Sajnos tanárként nem sok tapasztalat van a hátam mögött, félek is az álláskereséstől. Sajnos Magyarországon nem nagyon kedveznek a munkát kereső kismamáknak. Ha gyereked az is hátrány, ha még előtte állsz az is.
Szóval ilyen félelmeim vannak. Jól esett kiírni magamból.
Ha valaki tud tanácsot adni, azt megköszönném.
További ajánlott fórumok:
- Tudnátok segíteni Gmail-lel kapcsolatos kérdésben?
- Taj kártyával kapcsolatban tudnátok segiteni?
- Tudnátok segíteni Gyes adóbevallásával kapcsolatban!?
- Lombikprogram miatt nyilatkozatot kell írni élettársi kapcsolatról. Tudnátok segíteni a megfogalmazásában?
- Hagyatéki végzéssel kapcsolatban tudnátok segíteni?
- Norcoluttal kapcsolatban lenne kérdésem, tudnátok segíteni?