Tart valaki kecskét? (beszélgetés)
Bocsánat, hogy nem reagáltam tegnap de ügyeleten voltunk a gyerekekkel.
Sok oldalt olvasgattam már, de sok az ellentmondás, ezért szeretem jobban a tapasztalatokat.
Hétvégén érkeznek a kecskék úgy, hogy még el se döntöttem tényleg belevágok 🤔🤦♀️
Férjem munkatársától kapom, aki kecskékkel fogalkozik, tanyán élnek, de most vettek házat ahova nem tud annyi kecskét vinni. Így kapom őket.
Télire kell széna is, abrak is.
Sok kecsketartásról szóló oldal van a neten.
Látom, körmölni is kell. Itt egy cikk a télre való felkészülésről.
Nem tudom mi az ami igazán visszatart tőle. Talán a polip szeme 🤣
Viccet félre téve kicsit aggódom az etetés miatt is. Mennyire sokat fogyaszt, mennyibe kerül ha nem tudom annyit legeltetni. Vannak nyúlaink, galambjaink, csirkéink,kacsáink. Nemsokára szeretnénk a csirkéket bőviteni, venni még egy bő 20 db.
Nagyon szívesen:)
Nem készítek sajtot, csak a pásztor és ahányszor szükséges, hozok belőle, nagyon finom:)
A bak gidákat le szoktuk vágni és jól megesszük:)
Nagyon szépen köszönöm a hasznos infót. Te készítessz is sajtot?
Fogyasztjátok is húsnak?
Nekem van 12 kecském. Abból 4 gida, ideiek.
Amit tudni kell, ezek télen itthon vannak, nyáron csordába adom, legelőre. Az igaz, hogy ha fát, bokrot, virágot találnak útjukban, lepusztítják.
Két kecske után eladni tejterméket, nem igazán éri meg, saját használatra ellenben nagyon.laktóz érzékenyek is fogyaszthatják a tejet, sajtot, ízületekre kiváló, azt is rebesgetik, hogy női hormonokat rendesen feltúrbózza:)
Szóval én csak ajánlani tudom, időben ellátni őket kb napi 2*10 perc, víz, széna és ennyi.takarítani őket annyiszor takarítod ahányszor akarod, én tavasszal szoktam egyszer, mikor elmennek a legelőre.
Igen épp ezért írtam a célzott legeltetést ( kikötve váltogatva a legelő helyét) hogy ne férjen hozzá a gyümölcsfákhoz bokrokhoz, vagy karámban tartva úgy etetve.
Hatalmas a telek, a kerítés igaz nme kecske biztos így ez miatt sem lenne szabadon, a hátsó telken úgy képzeljétek el, hogy az alsó szomszédnak nincs kapu ajtaja csak kerítés a mi telkünkre nézve. Bárki boldog boldogtalan bejöhet amikor csak akar ha ő pl beengedi. Szerencsére ilyen még nem fordult elő de kíváncsi leszek nyáron mikor érik a gyümölcs mi lesz.
A lakóhelyeden kellene valami felmérést végezni.
Akár a hirdetőtáblán, és a kecskesajt iránt érdeklődők számára nyitsz külön mail-fiókot. Oda írhat, aki szeretne.
Az élelmiszerhigiénés előírásokat is érdemes előre megtudakolni. Mennyi lenne a ráfordítás.
Terület adott, bár itt max célzott legeltetést lehetne csak mert sok a gyümölcsös.
A legnagyobb gondom vajon lenne e elég időm rá 2 gyerek és egyébb állatok mellett. Persze ezt senki nem tudja megválaszólni mert ezt nekem kell éreznem igazából mennyi kapacitásom van.
Szomszédnénim gyakorlott parasztasszony volt, de a kecskétől egy év után megvált.
Mindenre felugrott, az ól tetejére is, és mindent lelegelt volna. Az udvar kicsi volt neki.
Akinek nagy területe van hozzá, az meg szereti tartani, és előbb-utóbb tenyészti.
Sziasztok!
Jó ideje rá vagyok "kattanva" a kecske témára, ne kérdezzétek miért 🙈 magam sem tudom.
Lenne lehetőségem 2 anya és egy kiskecskére és még arra is akitől kapnám, hogy eljönne személyesen mindent elmond elmagyaráz, még a sajttal kapcsolatban is. De még is van valami ami visszatart. Félek belevágni.
Ismerőseim mind próbálnak lebeszélni róla mindenféle indokkal.
🤔
Szóval Ti mit gondoltok?
További ajánlott fórumok:
- Miért nem alszik meg a kecsketej?
- Tápszer helyett kecsketej?Vannak tapasztalataitok?
- Mire van szükségünk, ha kecskét szeretnénk tartani?
- Tudna nekem segíteni valaki hogyan kell kecsketejből szappant csinálni lépésről-lépésre?
- Allergiára próbálta már valaki a kecsketejet?
- Használt már valaki kecsketej szappant? Hol lehet kapni?