Szeretnék diófát, és szelídgesztenyét űltetni, de nem tudom hogyan!Aki tudja segítsen! (tudásbázis kérdés)
Szelídgesztenye oltványt például nálam lehet venni.
:)
Semmiképpen nem ajánlom a magról való ültetést.
Nem tudni mekkorára nő, nem tudni milyet terem, és nem tudni mikor terem (12-20év).
Oltványt kell venni mindkettőből. 2-3 év múlva terem, tudod, hogy mekkorára nő, tudod milyet terem.
Nagyon számít az, hogy ahová ültetni akarod, hogy "tudja eltartani" az adott fát. Szerintem a legjobb, ha ottani csemete értékesítéssel foglalkozót megkeresel, érdeklődsz nála. Még ez nem kötelező vásárlás. Érdemes csemetét venni, mert hamarabb termőre fordul. Diónál lehet ültetni diószemet, nevelgetni, dédelgetni, majd kiültetni a cserépből. Így egy szép nagy termést is hozó fa 10 év alatt alakul ki, kezdetben évente augusztus hónapban kell alakítgatni metszéssel, levágni a nem kell gallyakat. Máskor nem szabad, mert "elvérzik" a fa. Viszont figyelni kell arra, hogy egy jó 5-10 méteres helyet (kör átmérő) igényel, s magasságot is, nehogy betakarjon például műholdvevő antenna jel-utat. Bizony megemeli a járdát a gyökere. Nekem van egy 16 éves, cserépben hozott diófám, aki emelgeti a járdát (sajnos). A törzs átmérője 20-25 cm. Magassága pedig, olyan 8-10 méter. A műholdvevő épp ellát mellette még. Alatta fű se nagyon nő, néhány krókuszt tettem és györgyikét, liliomot, a törzse körül, azok megmaradtak. Viszont árnyéka az remek, a törzsét megölelni is jó érzés.
A másik diófámat cserépben dédelgette egy barátom, vagy két évig, majd kiültettem, most 5 éves és olyan "egy szál-bélű", de 3 méter magas
Még megjegyzés: ha cserepes módszerrel kezd az ember, akkor legalább 5 cserépbe kell 1-1 diót tenni, 1-2 talán ki is hajt.
Gesztenyével kapcsolatban nincs tapasztalatom. Egy baráti család udvarán van, azt tudom, hogy rengeteget morognak, mert sokat "szemetel" a fa, virágzás után, lombhulláskor, termés érésekor. Arra következtettem ebből, hogy nagyon meg kell gondolni, hogy egyáltalán kezdje-e az ember a gesztenye ültetését is. Sokkal több törődést is igényel, mint a diófa.
Én úgy tudom, kell neki a hegyvidék.
Nem tudom, Tripolinak milyen az éghajlata, de szerintem meleg. És a fa is lombhullató...
De csak tipp, aztán lehet, hogy tévedek :)
A diófának és szelíd gesztenyének is megvan a megfelelő tájegység igénye.
(PL.: szelídgesztenye már Győr környékén sem marad meg kiültetve, még ha csira állapotban is hozzák Sopronból.)
Semmi baj, és sem voltam mindig városlakó :-)
Lehet a diót úgy is, de nem biztos hogy megéri. Na meg lassú is.
Ha magról akarod, akkor inkább cserépben lakásban ültesd el, majd ott kinő, és akkor mehet a kertbe.
A gesztenye meg a fene tudja. Szerintem megy úgy is, de annál is jobb szerintem a facsemete.
Ez a diónál 1000 körül van a gesztenyéé szerintem olyan 4-5 e huf.
NA félre a viccet!
diófával akpcsolatban tudok nyilatkozni.
Az tuti, hogy olyan helyre ültesd, ahová később sem menne semmi, mert ha kivágod, utána sem tű meg a helyén semmit.
Termőre olyan 10-15 év után fog fordulni.
A levele, és a porzója elég nagy kellemetlenségeket tud okozni.
Szerintem csemetét vegyél, jól beöntözve napfényes helyre ültesd.
Nincs ebben semmi trükk :-)
Szia,
Ásol egy jó nagy gödröt, és beleteszed a fát :-)
Esetleg kisebb gödör, ha magról ülteted.
:-D
További ajánlott fórumok:
- Diófát lehet nyáron ültetni? Megmarad?
- Hol lehet szelídgesztenyét szedni?
- Tudja valaki, hogy hol lehet szelídgesztenyét szedni?
- Van valakinek eladó szelídgesztenyéje?
- Hol lehet pontosan Nagymaros környékén szelídgesztenyét szedni? Illetve ott nem magántulajdonúak a gesztenyefák?
- Lehet már szelídgesztenyét kapni? Ha igen, akkor hol és mennyiért?