Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Szeretnék diófát, és szelídgesztenyét űltetni, de nem tudom hogyan!Aki tudja segítsen! fórum

Szeretnék diófát, és szelídgesztenyét űltetni, de nem tudom hogyan!Aki tudja segítsen! (tudásbázis)

15. bali74
2011. szept. 24. 17:02
sziasztok szelídgesztenyét szeretnék ültetni de az udvaron a felső réteg meszes de már kb 60cm-re nem nagyon a kertben és a körülöttem lévő földek pedig semennyire tehetek az udvarba. atti hol lehet venni és menyiért köszi
14. _atti
2011. ápr. 27. 10:14

Szelídgesztenye oltványt például nálam lehet venni.

:)

13. _atti
2011. jan. 19. 12:48

Semmiképpen nem ajánlom a magról való ültetést.

Nem tudni mekkorára nő, nem tudni milyet terem, és nem tudni mikor terem (12-20év).

Oltványt kell venni mindkettőből. 2-3 év múlva terem, tudod, hogy mekkorára nő, tudod milyet terem.

12. naftalin358 (válaszként erre: 1. - Náíma)
2010. aug. 2. 01:00

Nagyon számít az, hogy ahová ültetni akarod, hogy "tudja eltartani" az adott fát. Szerintem a legjobb, ha ottani csemete értékesítéssel foglalkozót megkeresel, érdeklődsz nála. Még ez nem kötelező vásárlás. Érdemes csemetét venni, mert hamarabb termőre fordul. Diónál lehet ültetni diószemet, nevelgetni, dédelgetni, majd kiültetni a cserépből. Így egy szép nagy termést is hozó fa 10 év alatt alakul ki, kezdetben évente augusztus hónapban kell alakítgatni metszéssel, levágni a nem kell gallyakat. Máskor nem szabad, mert "elvérzik" a fa. Viszont figyelni kell arra, hogy egy jó 5-10 méteres helyet (kör átmérő) igényel, s magasságot is, nehogy betakarjon például műholdvevő antenna jel-utat. Bizony megemeli a járdát a gyökere. Nekem van egy 16 éves, cserépben hozott diófám, aki emelgeti a járdát (sajnos). A törzs átmérője 20-25 cm. Magassága pedig, olyan 8-10 méter. A műholdvevő épp ellát mellette még. Alatta fű se nagyon nő, néhány krókuszt tettem és györgyikét, liliomot, a törzse körül, azok megmaradtak. Viszont árnyéka az remek, a törzsét megölelni is jó érzés.

A másik diófámat cserépben dédelgette egy barátom, vagy két évig, majd kiültettem, most 5 éves és olyan "egy szál-bélű", de 3 méter magas

Még megjegyzés: ha cserepes módszerrel kezd az ember, akkor legalább 5 cserépbe kell 1-1 diót tenni, 1-2 talán ki is hajt.

Gesztenyével kapcsolatban nincs tapasztalatom. Egy baráti család udvarán van, azt tudom, hogy rengeteget morognak, mert sokat "szemetel" a fa, virágzás után, lombhulláskor, termés érésekor. Arra következtettem ebből, hogy nagyon meg kell gondolni, hogy egyáltalán kezdje-e az ember a gesztenye ültetését is. Sokkal több törődést is igényel, mint a diófa.

2010. ápr. 26. 18:37
Épp tegnap olvastam,,hogy a szelídgesztenyét úgy szokták oltani.Ez azt jelenti,hogy egy vadcsemetét bevágnak és a bevágásba teszik a szelídgesztenye ágat(ez az oltás).Innentől már oltott szelídgesztenyefa fog belőle cseperedni.
2010. jan. 13. 20:46
mindenképp csemetét ültess mert a dió 3-4 "évesen" lesz termő.Nagyon savas a levele és ezért nem marad meg alatta semmi.Ja és nem igazán lenne jó ha pl:járda mellé ültetnéd mert a gyökere fel nyomhatja a betont.
2010. jan. 13. 19:29

Én úgy tudom, kell neki a hegyvidék.

Nem tudom, Tripolinak milyen az éghajlata, de szerintem meleg. És a fa is lombhullató...

De csak tipp, aztán lehet, hogy tévedek :)

2010. jan. 13. 19:25

A diófának és szelíd gesztenyének is megvan a megfelelő tájegység igénye.

(PL.: szelídgesztenye már Győr környékén sem marad meg kiültetve, még ha csira állapotban is hozzák Sopronból.)

7. cirmesitompika (válaszként erre: 4. - Náíma)
2010. jan. 13. 17:59
Én egyszer próbáltam ősszel szelídgesztenyét kis gödörbe szórni, de azóta se bújt ki egy szem se (volt vagy 20 db.) Ennek vagy 4 éve. De lehet, csak én bénáztam.
6. Náíma (válaszként erre: 5. - Panzerkampfwagen)
2010. jan. 13. 15:16
Hát én Tripoliban élek,és itt se gesztenye,se dió fát nem lehet kapni,csak magát a diót ,és a gesztenyét.Ezért gondoltam,hogy tudnák-e magamnak ültetni ?De szerintem nem is bírná a meleget,de azért megpróbálom,talán sikerül
5. Panzerkampfwagen (válaszként erre: 4. - Náíma)
2010. jan. 13. 15:04

Semmi baj, és sem voltam mindig városlakó :-)

Lehet a diót úgy is, de nem biztos hogy megéri. Na meg lassú is.

Ha magról akarod, akkor inkább cserépben lakásban ültesd el, majd ott kinő, és akkor mehet a kertbe.

A gesztenye meg a fene tudja. Szerintem megy úgy is, de annál is jobb szerintem a facsemete.

Ez a diónál 1000 körül van a gesztenyéé szerintem olyan 4-5 e huf.

4. Náíma (válaszként erre: 3. - Panzerkampfwagen)
2010. jan. 13. 14:54
Köszi!A kertészettel sajnos hadilábon állok,de nagyon!!De olvastam egy topikban,hogy a vadgesztenyét csak a földbe kell dugni,és kinől magától,ezért lennék kíváncsi,hogy vajon a szelídgesztenyét is ugyan úgy kell ültetni?És a diót nem lehet dióból ültetni?Kérlek ne nevess rajtam,de tényleg nem értek hozzá!szia
2010. jan. 13. 14:42

NA félre a viccet!

diófával akpcsolatban tudok nyilatkozni.

Az tuti, hogy olyan helyre ültesd, ahová később sem menne semmi, mert ha kivágod, utána sem tű meg a helyén semmit.

Termőre olyan 10-15 év után fog fordulni.

A levele, és a porzója elég nagy kellemetlenségeket tud okozni.

Szerintem csemetét vegyél, jól beöntözve napfényes helyre ültesd.

Nincs ebben semmi trükk :-)

2010. jan. 13. 14:40

Szia,

Ásol egy jó nagy gödröt, és beleteszed a fát :-)

Esetleg kisebb gödör, ha magról ülteted.

:-D

2010. jan. 13. 14:34
Szeretnék diófát, és szelídgesztenyét űltetni, de nem tudom hogyan!Aki tudja segítsen!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook