Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Személyre szabott étrend készítéséhez milyen végzettség kell? fórum

Személyre szabott étrend készítéséhez milyen végzettség kell? (tudásbázis kérdés)


júl. 22. 20:26

Természetgyógyász, egészségfejlesztő. A személyi edzők nagyon profik, le a kalappal előttük, de nem tudnak mindent. ;-)

Miért van szükséged személyre szabott étrendre?

Ha elfogadod és nem valamilyen egészségügyi probléma miatt kell változtatnod, akkor adok pár működő ötletet.

Mindenek előtt legyen rendszer az életedben, az alvásodban és a táplálkozásodban! Ezt követően

1. Egy hétig figyeld meg, mennyit eszel ténylegesen! Az itt-ott kutyafuttában bekapott falatok is számítanak! Nagy segítség, ha le is írod a megfigyeléseidet. A kóstolgatás és minden kis falat számít, akár lassan, akár gyorsan fogyasztod. Ne csalj, mert Magadat csapod be!

Figyeld meg, milyen gondolataid vannak az evést megelőzően és ezeket is írd le! Például: ,,Nehogy már ennyi örömöm se legyen az életben - 2 karika felvágott" és így szépen jegyzetelj le minden falatot és gondolatot!

Írd le azt is, mit éreztél evés után! Elégedettség? Kellemes elpilledés? Bűntudat? Ez abban segít, hogy felismerd a kisebb lelki és mentális problémákat.

A hét végére látni fogod, hogy bizony észrevétlenül lecsusszant némi többlet és nem mindig volt az éhség az evés oka. Néha azért eszel, hogy feloldj valamilyen feszültséget, vagy azért, hogy kényeztesd Magad, vagy azért, mert unatkozol.


2. Felesleges kalóriák helyett értékes tápanyagok.

Minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, annál kevesebb értékes tápanyagot tartalmaz. Lehetőség szerint igyekezz ezeket száműzni! Szerencsére itt a nyár, könnyen jutsz friss zöldséghez és gyümölcshöz. Nálam a fasírtban például cukkini van kenyér helyett.


3. Ezért megköveznek, de az egészséges táplálkozás alapja a természetes állati zsír. Ezt dolgozza fel legkönnyebben a szervezeted, alig marad utána lerakódó salakanyag és lassítja a szénhidrátok felszívódását. Margarin helyett vaj. Olajban én nem sütök, rántott hústól fasírton át a fánkig mindenre jó az air fryer.


4. Gyors felszívódású szénhidrátok helyett lassú felszívódásúak, pékáruból purpur, vagy teljes kiőrlésű. Én magamnak sütöm a kenyér-kifli-zsemle ellátmányt, jönnek a lisztek. Kaphatók CH mínusz lisztek, ezeket keverem zab, tönköly, vagy rozsliszttel. A kvesebb és lassabban szívódó szénhidrát mellett több bennük rostanyag. Rántás, habarás ugyanezekkel, vagy tojás és tejszín, ha bírod.


5. Nem tudod elkerülni a kalóriaszámolást, de csak addig van rá szükség, míg megszokja a szervezeted a változást.

Erre jó a Yazio. Kapsz mellé recepteket, van FB csoportja, ott is sok jó ötletet találsz. Lényegében mindent ehetsz, csak másképp. Ne egyél étkezés után gyümölcsöt, a szacharidokba helyhiány miatt nem megyek bele. A vízivást tudod, óránként kortyolgatva egy pohár.

Lehetőség szerint mozogj minél többet tiszta, szabad levegőn! Nem feltétlenül edzésre gondolok, a kiadós séta is sokat segít. Ha ezek már megvannak, akkor lehet a napirendednek megfelelően személyre szabni az étkezések idejét és a zsír-szénhidrát- fehérje arányt. Ha szükséges, aprókat változtatni kell itt-ott a napirendeden és az életmódodon. Semmi sincs kőbe vésve, de én ezt a megközelítést tartom a leghumánusabbnak. Ja, egy dolog mégis kőbe vésett: ne akarj mindenen egyszerre változtatni! Itt a ,,mit és miért eszünk" rész következne, de ennyi fért ide. Ha úgy érzed, segíthetek, akkor vedd fel velem a kapcsolatot! Készülj fel egy kb. fél órás beszélgetésre, amit úgy kezdünk, hogy: Kérlek, meséld el, hogyan telik egy-egy napod! :-)

jún. 26. 21:09
Táplálkozás beállításra mentem.
3. 94a06e9696 (válaszként erre: 2. - 3198f17214)
jún. 26. 21:08
vagy személyi edző...
jún. 26. 18:34
Szerintem dietetikus.
jún. 26. 18:10
Hátha valaki képben van, mik ma a szabályok?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook