Mosószappannal lehet mosógépben mosni? Ha igen, akkor hogyan? (tudásbázis)
mosas/folyekony-mososzer
Én használom mint alapanyag, a házi mosószerhez, amúgy nincs szükség sok mosószappanra, ha házilag csinálod hamulúgból vagy mosószódából (a hamulúg por alakú változata), szóval olcsóbban is jössz ki szerintem.
Ha van hamud, mert fával fűtesz akkor még olcsóbb. Ha nincs, akkor bolti mosószódát kell venni, ami nem egyenlő a szódabikarbónával.
MOSOSZER ELKESZITESE:
4 liter hamulug
10 liter viz
30 deka mososzappan lereszelve
Tetszes szerinti illoolaj (levendula, citrom, narancs, fahej?)
A víz egy részét elkezdem forralni és belekeverem a reszelt mosószappant, addig forralom, míg fel nem oldódik az egész, ezután hozzáadom a hamulúgot, a többi vizet és jól összerázom, mosószeres vödörbe, vagy szélesebb nyakú mosószeres tartóba teszem miután lehűlt. Ebből 150ml kell 3-4 kg ruhához egy mosáshoz, a ruhák közé.
Az oblitorekeszbe 1 evokanalnyi 5%os ecet
A hamulúg készítése: 1 rész hamut felöntesz 5 rész vízzel, én már csak úgy szemre csinálom, beleteszem egy nagy fazékba és annyi vizet öntök hozzá, hogy kb. tenyérnyivel a hamut ellepje. 2 óráig főzöm és utána hagyom lehűlni, másnap leszűröm, az "iszapot" is kinyomkodom gumikesztyűs kézzel (maró anyag), és megint hagyom 1 napot leülepedni, majd merőkanállal leszedem az összes folyadékot. Ezt helyettesítheted a bolti mosószódával de kevesebb kell bele mert az por.
A lukrécia kencéi linken találsz receptet erre is. Maga a mosószappan egyedül higítva, sztem nem ennyire hatékony, de jó a kényes cuccokhoz amik nem nagyon koszosak
Én lereszeltem, vízbe áztattam, amiből egy krémszerűség lett és így raktam a mosógépbe.
szépen mos.
További ajánlott fórumok:
- A mosógépben rejtélyes eset-minden kilyukad, mitől lehet?
- A tollból készült párnát lehet mosógépben mosni?
- Ki lehet mosni fehér adidas sportcipőt mosógépben?
- A bőrtáskát lehet mosógépben mosni?
- Felültöltős mosógépben lehet a mosogatószer és öblitő adagoló műanyag tartály nélkül is mosni?
- Szerintetek légtalpas cipőt lehet mosógépben mosni?