Mit csináljak a nyers császárszalonnával? (tudásbázis)
Találtam egy jó kis szalonna magyarázót ! Idelinkelném ha tudnám , de beírtam a keresőbe : bacon szalonna , utána abból amit kiadott beleolvastam a : mi az a bacon szalonna ? - gyakorikerdese..... Ebbe érdekes dolgokat olvastam . Régebben az egyik úgy magyarázta , h csak pácolt , de nem füstölt .... a másik + másképp , de ha szeretd a szalonnát , v csak egyszerűen szeretd az érdekeset , kukkants oda , nem sok , csak 1 oldal , de ezt a variációt még nem láttam sehol !! / h azért lett bacon a szalonnánk , mert a Bakonyból vitték az angolokhoz , és ők nehezen tudták kimondani ......... a Bakony szót ......./
Én meg szoktam sütni. Tepsibe kicsi zsiradék, a császárszalonnának a tetejét bevagdosom kicsit, az egészet besózom és megtűzdelem foghagymával. Alufólia vagy fedő alatt puhítom, a végén leveszem a tetejét és kicsit megpirítom. Nyamiii :)
Most találtam : sertéskaraj ananásszal , besamellel -Húsimádó , gyakorlatilag egy Dubarry szelet , csak karfiol helyett ananásszal készül . Csak rémlett valami , a nevelőotthonba nálunk többnyire így készült .
Egrest nem , azt nem szerettem sose , se nyersen se főzve , de pl meggyszószt a munkahelyemen ettem először + gyümilevest is , nálunk nem volt sose . Pedig volt gyümölcsünk rengeteg , de többnyire nyersen ettük , néha befőttet , de kompótot is ritkán főztünk .
Igen, annyiféle finom íz van, ami nem jut eszünkbe. vagy ha mégis, akkor kevésbé merészen. :D
Ha jól emlékszem, a gyümölcssavak jótékonyan emelik ki a húsol ízét. A régiek ezt jobban tudták, gyakoribb volt a gyümölcsös köret a húsokhoz.
Most ugrott be, Nagymama néha csinált egres-szószt a főtt marhahús vagy sült hús mellé! Te ettél olyat?
Akkor nem tudom mi volt a neve , én nem ettem ilyet soha ! Viszont 1x olyat sütöttek valami ünnepségre , a karajszeletbe sonka volt , kirántották és fél őszibarack volt mellette , nem köretnek , de fini volt együtt .
A Dubarry-ra karfiolt és krumplipürét sütnek, én úgy tudom.
Bátrabban kellene használni az ananászt, mert egyébként szeretem. :D
Az az igazság , h rengeteg finomság létezik a nagyvilágban , amit behoznak , v amiről éppen tudomást szerez az ember lánya , szeretem azokat az ételeket is , amik gyerekkoromban még nem léteztek , v nem volt róla tudomásunk , nem volt szokás nálunk is készíteni , sok van ilyen ! még ha egy másik tájnak a jellegzetes étele , akkor se mindig ismertük , v nem úgy ismertük , ahány ház , annyi töltött káposzta !!!! milyen jó , h van az internet ! nagyon szeretem !
A volt munkahelyemen volt ilyen kaja , 1 szelet kicsontozott karajon 1 karika ananász , rajta sajt ? v csak a szósz ? még a neve se akar most beugrani , de szerették . Ja Dubarry-szelet .
Azt nem ismerem , én még a szomszéd faluba se sűrűn jártam / :) / de császárszalonnát csak akkor veszek , ha nincsen benne , rajta , fél centinél vastagabb zsiradék , annyi viszont kell ! mikor kisütöm , akár a nyerset-füstöltet-főttet akkor egy kicsi zsírnak ki kell belőle sülni , nemá ! h még tegyek is alá zsiradékot / néha azért szoktam / most sütöttem a fiúknak egy " laza könnyű vacsit ?! " tojással-hagymával-paprikával-szafaládéval-szalonnával , mindenből csak 1 picivel .
Püff neki, nem sonka, hanem ha jól nézem, rövidkaraj...
Hogy lett annak sonka-íze?
Én inkább csak nézem, ha van a boltban... Én is szeretem, nagyon is.
Németországban ettem a Kasseler-nek nevezett sonkafélét, amit jó ujjnyi vastag szeletként tálaltak, rásütött ananászkarikával.
Meg mertem volna esküdni, hogy füstölt, csodálkoztam is, mert a németek nem füstölnek. Rákérdeztem, és azt mondták, sós pácban kezelik.
Jó lenne valahogy "utángyártani". Irrrrrtó finom, és zsír nyomokban sincs rajta.
Elolvastam amit belinkeltél , régebben olvastam azt , amit írtam , h csak pácolt a bacon és azért rövidebb a tárolási ideje , itt viszont nem ezt írja és mindenképpen füstölik . Viszont kihagytam a legfinomabbat a sültet , amin van egy kis bőr is , arra nem írja , h füstölve is van , de isteni fini , olyan , mint egy jó húsos pörc ! Nálunk a hentesnél van a tepertővel egy ládába ilyen is , hát ritkán megyek oda , mert nem lehet ellenállni az ilyen fííííínomságnak !
Nem tudom , mert éppenhogy az olvastam a baconról , h nem füstölt , csak pácolt , viszont a kérdező azt írta , h füstölt -főtt csak rágós a császárja . Biztosan nem úgy főzik , mint mi otthon , de én a főttet is szeretem átsütni , mert én se találom elég puhának . De azzal együtt is a kedvencem a császár : nyersen-füstölten-főzve , / lassan nem férek be a kapun ! /
Én nem vagyok hentes, de végül is ugyanaz a része a disznónak, azt írják.
Én meg nem tudom különböztetni a kolozsvári szalonnát a másik füstölt, húsostól...A császárnak van egy sajátságos íze valóban, de talán csak a főttnek. :D
De itt sem írnak más különbséget a bacon és a kolozsvári között:
[link]
A jellege mindenképp azonos, és hogy őszinte legyek, kár is békönözni, ha van rá jó magyar szó is.
Húsos füstölt szalonna...?
Még az is lehet, hogy a kérdező gyors pácolású császárt vett, az tényleg olyan, mint a nyers. Meg kell sütni. :D
Beszéljünk magyarul, kérem szépen! Béjkönt egyenek az idegenek.
Elvileg úgy árulják a boltban hogy füstölt főtt császárszalonna.
1 a lényeg mindegyik finom !!!
Guruljka ! a bacon szalonna úgy tudom , pácolt , de nyers szalonna / ezt olvastam róla , ha mégse így van akkor bocsi ! / viszont a császár az füstölt és v nyers v főtt , persze attól még lehet a disznónak ugyanazon része !
Én bármilyen császárhúst látok nagyon szép husosat , akkor veszek , nyers = sütnivaló , a füstölt , ha nincsen megfőzve tovább eláll , de főzve nem sokáig !
Itt egy szalonnahatározó:
[link]
Ebből egy mondatot emelek ki:
"Bacon
Melyik része a disznónak: teljesen ugyanaz, mint a kolozsvári vagy császárszalonna, csak bőr nélkül, általában vékonyra szeletelve árulják."
Szóval bacont vettél csak éppen magyar nevén mondva, a felhasználása ugyanaz, igen.
:D
Ha csinálsz egy villásreggelit belőle , hagymával tojással az is isteni . Szoktam szeleteltet is venni néha , mikor olyan gyönyörű húsos , de abból is v nem szabad sokat , v el kell pakolni a fagyosba , különben néhány nap alatt tönkremegy ! A szomszédom szokott hatalmas darabokat kidobni , a kutyáink még megeszik , de nekik már nincsen rá gusztusuk , mert túl sokáig nem használták fel .
Használom bacon helyett is , pl rakott bármi tetejére is , csak a bacon se áll el a sima hűtőbe sokáig .
Én átsütöm azt is , amire egyébként az van írva , h főtt , én is kicsit rágósnak tartom , de használom , pl lecsó , v pöri alá , v pl bablevesbe / a férjemnek a füstölt nyers nem tetszik , pedig az is fini ! / sülthús mellé is 1 szeletet , rengeteg kajához teszek belőle , ami elbír 1 kis füstöltet . Ha látok egy gyönyörű darabot , 1-1,5 - 2 kiló alatt , akkor egybe megveszem , csinálok belőle sok kis csomagot és lefagyasztom , mert a füstölt-főtt így már nem áll el csak a hűtőbe téve , azt jobb lefagyasztani !
Vettünk császárszalonnát, szép húsosnak néz ki, elvileg füstölt főtt. Gyakorlatilag a húsos része szerintem nyers, és megrághatatlan, olyan mint a gumi. Mit tudok belőle csinálni? Ugyanúgy felhasználható mint a bacon szalonna?
Mit csináljak a nyers császárszalonnával?
További ajánlott fórumok: