Milyen irányba változik a mai tanítás Ti nem érzitek mintha hanyatlana, a megszerzett tudás? (beszélgetés)
Egy jó példa a témához, ma történt: Az iskolába, ahol tanítok, bejött egy másodikos kislány anyukája, és a tanítónéninek megmagyarázta, hogy nem kellene erőltetni ezt a szorzótáblát, mert a gyerekeket nagyon nyomasztja, hogy tudni kell. Minek azt megtanulni...
Félelmetesnek érzem, hogy ide jutottunk, amikor már ezt is megkérdőjelezik egyesek. Ezek után próbálj tanítani valamit, amikor ilyen háttér támogatást kapsz. Elkeserítő!
szerintem minden a tanárokon és ilyen nagyszerű szülőkön múlik, mint Édesméz..
De a tanárokat Magyaro-on nem becsülik meg, sajnos, sem anyagiléag, sem a presztizs szinten... Amig ez nem áll helyre, nem szelektálják jopbban a tanárnak való férfiakat és nőket, azokat, akikre a gyermekeinket bízzuk, addig csak kis százalékukban, a lelkes kisebbségben lesz meg az az elhivatottság, tudás, és gyerekszeretet... ami KELL a TANÍTÁSHOZ...
szerintem..
és sajnos én is azt tapasztalta, mint meacska, hogy az én gimiben is ciki volt a tudni vágyás, a tudás.., engem HDT-nek hívtak, hűdetudunk..:-)))
de ez egy pesti gimi volt, vidéken isteni gimibe jártam, ahol a tanárok-diákok szerettek TUDNI...
nagy a különbség iskola és iskola közt, jól kell megválasztani, mert sok múlik az igazgatón, ő választja ki a tanári gárdát, az iskola elveit, stb...
Leányom.... nagy bosszúsan trappol haza az iskolából... 2 utolsó óra bratyis volt, tanár jópofizott, mindenki azt csinál amit akar... gyerekem: "ha ééééééééééén veszem a fáradtságot, és ott töltöm az időmet az iskolában, az óráján, akkor kutya kötelessége, hogy tanítson nekem valamit".
Máskor: "...belebetegszem, ha egy nap nem tanulhatok valami újat".
Egyszerűen lételeme a tanulás, a fejlődés... :o)
Egyébként azt érzem a kisgyerekeken... hogy szivacsok... tanulni-tanulni-tanulni.... és rajtunk, felnőtteken múlik, hogy mivel telítődik az a szivacs, mit teszünk eléjük... :o)
Sosem tudhatod, minek fogod hasznát venni...
Lehet, hogy te nem szereted a fizikát, de aki fizikus akar lenni, vagy (saját példa) informatikus, annak kell...
Egyébként 10 éves (3. osztály) húgom van és nem tanul. 4-ig napköziben van, de sokszor anyu még este 10-kor könyörög neki, hogy írja már meg a házit és feküdjön le aludni...
Lusta, nem akar tanulni semmit és nem lehet rá hatni... Van egy jó tanuló fiú az osztályukban, őt pedig csúfolják... Valami elromlott, ma már ciki okosnak és szorgalmasnak lenni....
.. ez így van. ... és akkor belenyugszunk! Kb. 5. osztályig bizonyos tantárgyakból mindig 1-2 anyaggal előrébb jártam mint a gyerek, hogy tudjam pótolni a hiányzó foltokat... hogy pl. mielőtt nekiállt az Egri Csillagoknak 4. osztály után nyáron, akkor el tudjam mondani, hogy mit is kerestek itt a törökök, honnan is jöttek... stb. és utána adtam a kezébe a könyvet... De visszamegyek alsóba... a természetismeret könyvben olyan kifejezések voltak, amikről fogalma nem volt, hogy micsoda.. megtanulta, aztán rákérdeztem, hogy mi is az, és nézett...nemtom... alsóban "lefordítottam" a tananyagot (igen, leírtam)... kisgyereknek valóra, rövid mondatokat, érthető szavakat... megmagyarázva, ami idegen. Az, hogy valami rossz és szidjuk, attól nem lessz jó és a gyerek se lesz okosabb. Már nincs gondom velük. Azt se látom mikor tanulnak, mert amire hazaérek, már minden kész...és egyik focizik... másik bármit csinál. :o) ... a nagyobbik előérettségire készül, az anyanyelvén kívül 2 nyelven remekül beszél, és a gimi mellett visz egy felsőfokú szintű vizsgákkal bíró képzést korkedvezménnyel... És nem azért mert szuperokosak voltak, hanem, mert megtanultak tanulni... és ez nagyon fontos. Nem kapkodni, nem görcsölni, nem idegeskedni... hanem nyugodtan, kiegyensúlyozottan tanulni, és úgy akár még élvezetes is lehet.
De sajna az iskola eleve odarakja a görcsöt...
Sziasztok!Én most járok suliba és tényleg az van amit leírtál!
néha annyira értelmetlen amit lead a tanár hogy kedvem sincs megtanulni!
ja és pl.a fizikát annyira gyűlölöm mert olyanokat kell tanulni aminek semmi hasznát nem vesszük az életben!
Első körben meg kell őket tanítani tanulni. Suli sajnabajna nem teszi meg. Tehát következetesen odaülni, segíteni... kérdezve, továbbsegítve... segédkönyvek használatát megtanítani, lexikonok, internet... mi mire való... stb.
Nem a leterheltséggel és az anyag mennyiséggel van a gond, hanem hogy nem tudnak tanulni a gyerekek. Normális iskolában összefüggnek a tantárgyak egymással, tehát még segítik is a megtanulást, ha figyelünk rá. :o) (hja, 8. és 11. osztályos gyerekeim vannak)
hát kicsit hibásan tettem fel a kérdést mert nekem már csak közép és felsőoktatásnál járnak a gyerekeim és nem igazán érzem hogy ülnének a könyvnél....
talán első másodikban még ez másképpen van na de mit tud ma egy átlagos gimis matekből vagy fizikából..
Osztom a véleményt. Az én lányom most elsős,iskolaotthonosba jár, 3-ig van tanítás. De sokszor még este 7-8-kor leckézünk, mert nem volt ideje bent megcsinálni, vagy csak szorgalmi van vagy akármi. Sajnos nagyon sokat követelnek és nagyon gyorsan, így sok gyerek szerintem csak kapkodja a fejét.
Szeptemberben a tanítónéni közölte hogy karácsonyra olvasni(!!) fognak a gyerekek. És láss csodát, olvasott a gyerekem. Szépen, szabályosan, szótagolva. De hogy mit, arról fogalma nem volt. Mostanában jutottunk el oda, hogy meg is érti amit olvas, nem csak fújja a szótagokat egymás után.
ÁÁ tudnék még erről regélni :(((
Nem tudom nem iskolás még a kislányom,de én például nem régen jártam iskolába,és a szüleim teljesen ki voltak borulva hogy nem jutott soha időm semmire amit az ő korukban csináltak(sport,szórakozás) mert tanultam!És nem voltam ám kitűnő tanuló!És a kereszttesóm 9 éves szóval még általános iskolás,és amikor délben hazaér a suliból ő is estig a leckét írja!:( szerintem sokkal jobban le vannak inkább terhelve a mai diákok!
Én legalábbis ezt veszem észre.
További ajánlott fórumok:
- Mit vennél a gyermekednek diplomája megszerzésekor ajándékba?
- Ti éreztétek-e már hátránynak egy állás megszerzésénél, hogy nők vagytok?
- Mennyibe kerül ma egy jogosítvány megszerzése?Mindennel együtt orvosi és stb.?
- Terhesség alatt jogsi megszerzése...
- Jogosítvány megszerzésével kapcsolatos kérdések
- Van jelentősége, ha a férfi ilyen irányba változik?