Miért illetlenség továbbadni egy haszontalan ajándékot? (beszélgetés)
Én is tovább szoktam adni, ha nincs szükségem rá, vagy ha "kellemetlen" emlék fűződik hozzá (céges ajándék, kollega, mert engem húzott, stb).
VAgy könyv, ami már megvan nekem, azt is tovább szoktam ajándékozni.
Arra szoktam vigyázni, hogy ne egy körben mozogjon az, akitől kaptam, és az, akinek továbbadom. Pl. céges ajándékomat anyunak adtam karácsonyra ajándékba (konyhai ketyere).
Hugomtól kapott kerámia aromalámpát pedig (mert már volt olyanom), egy igazán kedves kolleganőmnek ajándékoztam. Soha nem találkoznak így az adók, és a kapók.
Én leggyakrabban azért kozmetikumot, desszertet, és italt ajándékozok tovább. Az utóbbi kettővel nem élek, az elsővel meg (Avon) foglalkozom, így semmire nincs szükségem. Ha valami kell megveszem magamnak:)
Nem érzem ettől rosszul magam.
Egyébként annyi mindent "nem illik" mégis csináljuk, hogy ez csak egy csepp a tengerben:)
Elég sarkított megfogalmazás: attól, hogy én azt kaptam valakitől, de nekem nincs rá szükségem, de tudom, hogy X.Y. örülne neki, botorság lenne megvenni neki, ha nekem van épp egy olyanom, de nekem valami miatt nem kell...
Nem spórolási szempontok miatt ajándékozom tovább, hanem mert tényleg nincs rá szükségem:)
Szerintem érdemes kettéválasztani. Ha alkalomra adod, akkor nem túl jó érzés, ha az illető megtudná, hogy azt te is kaptad ajándékba. Akkor azt érzi hogy neki csak továbbítottál valamit és nem szívvel gondoltál rá, amikor választottál valamit és nem voltál hajlandó pénzt áldozni rá.
Ha szimplán odaajándékozod valakinek, mert neked nincs rá szükséged, az szerintem teljesen oké.
Ha egy szívemhez nagyon közel álló személytöl kapnék haszontalan ajándékot nem valószínü, hogy tovább ajándékoznám.
De szerintem jobb elajnándékozni, mint porfogónak tartani.
a kérdés az volt, hogy illik-e vagy sem. :-)
erre válaszoltam.
nem gondolom, hogy főben járó bűn lenne tovább adni, de tény, hogy nem illik.
én nem szoktam továbbadni az ajándékokat, de nekem nem szoktak számomra utálatos emberek ajándékot adni. :-)
van egy mondás, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát.
ha jó szívvel adják, akkor mindegy, hogy mi az és szükségem van-e rá.
Ezek szerint te még sosem kaptál olyan ajándékot, amire pl. nem volt szükséged?!
Azokkal mit csinálsz?
Én pl. utálom a porfogó haszontalan, giccses "műremekeket", aki engem ismer, tudja, az ilyenektől hányok...
nem illik. azért nem, mert ez a szokás alakult ki.
ugyanzért nem, mint amiért más illetlen dolgokat sem illik tenni. :-)
Eladás, az tényleg ciki, olyat mondjuk én sem tennék.
Inkább odaadom valakinek, tényleg, mert nekem borsózik tőle a hátam, más még szívesen fogadná.
Persze, a szűk családra ez nem vonatkozik:)
De ők nálunk is mindig eltalálják:)
További ajánlott fórumok:
- Tudsz venni ajándékot a gyermekeidnek Karácsonyra?
- Mit tennél, ha kapnál egy olyan ajándékot, amit nem neked szántak?
- Kaptatok idén ciki ajándékot? Ha igen, mit?
- Hasznos és haszontalan babadolgok, avagy mit érdemes és mit felesleges megvenni a babának?
- Hogyan lehetne az önhibájukon kívül szegénnyé váló embereknek ajándékot adni?
- Megtudtam, hogy a férjem ajándékot vett nekem karácsonyra....