Miből merítenek erőt az öregek, mi az erőforrásuk? (beszélgetés)
Szia
Először is hagy köszönjem meg,hogy nyitottad ezt a fórumot.
Csupaszív ember lehetsz.
Mi tudunk dolgozni és egészségesek vagyunk mert vigyázunk egymásra.
Egyszer nagymamám mesélte, hogy mindig volt valami célja, hogy mit szeretne megérni. Hogy a gyerekei érettségizzenek, párt találjanak, szülessenek meg az unokák, azok is nőjenek fel, és így tovább. Örülök, hogy még láthatta az első dédunokáját, még ha nem is az én fiam volt az.
A másik nagymamámnak én adtam meg ugyanezt, és talán nekik az jelentette a legnagyobb örömet, hogy mentünk, szerettük őket, törődtünk velük. Mindkét nagymamám több mint egy évig feküdt magatehetetlenül, és soha nem hagyták magukra a gyerekeik, többször mi, unokák is besegítettünk. Szerintem ez jó érzés lehetett nekik, bár nem tudták elmondani.
a pszichológiai fejlődéslélektan szerint az időkor feladata a megbékélés, a megváltoztathatatlan elfogadása, a halálra való felkészülés, mely csak akkor megy tökéletesen, ha az idős ember úgy tud visszatekinteni az életére, hogy nem hiábavaló volt, hogy élt, ha büszke az életére: család, munka, erkölcsiség.
Ez így is van, a nagymamámnál is ezt látom, hogy megannyi nehézség, megpróbáltatás mellett is most is pozitív, kisebb tervei vannak, örül minden apróságnak, mert tudja, hogy becsülettel dolgozott egész életében - gyerekeit felnevelte, akik szintén - őt követve - becsülettel dolgozva, unokákat neveltek fel... ez a megnyugvás, ami szerintem erőt ad az idős embereknek, és nyugodt szívvel tudnak a belső, elmagányosodó gondolataikra koncentrálni - mert ez az életszakasz velejárója, ami bennük végbemegy, mi fiatalon azt nem érthetjük meg, nekünk más az életfeladatunk, azzal tudjuk segíteni őket, hogy erőt adunk a saját életünkkel-cselekedeteinkkel, hogy büszkék lehessenek ránk.
Persze most nem beszélek arról, hogy fizikálisan is segítenünk kell őket, ha betegek, vagy ellátásra szorulnak, de ez egy mellékes dolog, a lelki dolgok sokkal fontosabbak.
Tetszik a fórum!
Szerintem erőt ad, hogy érezzék, szükség van rájuk!
Hogy mi az erőforrásuk. Sok ok lehet.
Van aki rendezett életet élt, nem ivott, rendesen időben lefeküdt. Függ a rendezett háttértől is. Vigyázott az egészségére.
Annyira összetett és annyira egyszerű egyben a kérdésed.
Minden olyannak aminek bármelyik ember, a napsütésnek a párjától kapott ölelésnek. A gyermekeinek, unokáinak.
Aztán apró öröm lehet hogy, normális a széklete. :)
További ajánlott fórumok:
- Hogyan jutok el a Nyugati pályaudvarról az Emberi Erőforrások Minisztériumához, az Akadémia u. 3. szám elé?
- Valóban rossz iskola a Kodolányi Főiskola? Emberi erőforrás szakra jelentkeznék a közelsége miatt választanám. De a vélemények elriasztanak.
- Pannon Egyetem emberi erőforrások szak?
- Humán erőforrás vagy szállodai recepciós állást, hogy tudok találni?
- Az Emberi erőforrások szakhoz milyen szakmai nyelvvizsgát fogadnak el?
- Emberi erőforrás szak ( Hr )