Mi jut eszetekbe a középkorról? (esetleg tárgyak, amiket el lehet készíteni) (beszélgetős fórum)
Ha én csinálhattam volna mindezt akkor éltem volna azt az időt nagyon. De ezek a legkevésbé kreatív formái a kínzásnak amit leírtál :-)
Mellesleg fürödtek a módosabbak, kád a hálószobában volt és vizet melegítettek. A szegények éltek koszban. A bordélyházakban pl kötelező volt a fürdés ha jól tudom.
Én tavaly voltam a Warwick Castle /kastélyban/, amit ott láttam pompát, talán eltengetném az életem benne.
Egyik korban sem mindegy melyik osztályhoz tartozunk. És volt már akkor is fürdőszoba, csak nem mindenki élhette meg azt a luxust.
A katedrálisba olvastam ilyenekről, gondolom van valami valóság alapja.
Ha jól emlékszem, akkor évente 2 fürdés volt valami természetes vízbe, az egyik ruhástól lehetett a nőknek, illetve az esküvő előtt lehetett még egyszer.
Nem bizony.
A híres Versailles-i kastélyban sem volt még fürdőszoba, pedig az már nem a legsötétebb középkor volt.
Ja, meg a nyitott szennycsatornák...
Egy fogfájás szövődményeibe már a fáraók is meg tudtak halni, de a középkor fura babonái és "tudománya" még rosszabbá tett mindent.
A szülő asszony szerencsétlen amúgy ruhástól volt, még a bába sem takarhatta ki.
A tüdőgyulladásos beteg pedig szigorúan csukott ajtó-ablak mellett szenvedett.
Ha meg szokatlan tüneted volt, akkor megint az ördöggel kezdtél ki biztosan.
Meg a rengeteg nem fertőző, de akkor nem gyógyítható betegség.
Gyermekhalandóság, élelmezési gondok...
Milyen lehetett akkor szülni?
Felnégyelés, kerékbetörés, boszorkány égetés, vallással irányítás, pestis, patkányok, fekete himlő, stb.
Nem éltem volna akkor...
De eszembe jut a neuschwansteini kastély is. Ahogy a siroki vár is, milyen szép lehetett!
Ezt ismeritek?
Egy irigy ember piszok gyorsan kitalált valamit a másikról, bizonyítania meg nem kellett.
Éppen a boszorkányságról beszélek! Akit elítéltek boszorkányság miatt, annak a háza és a vagyona a közösségé (város vagy falu) lett, vagy az első jelentkezőé. Bizony sok ilyen eset fordult elő.
Dehogynem.
Mondjuk nem egy kiskanál miatt.
De lehetett haragosod is.
További ajánlott fórumok:
- Írjátok le azt, ami először eszetekbe jut!
- Akik szeretnek sütiket készíteni, gyertek beszélgessünk!
- Azok a jó 90-es évek..., mi jut eszetekbe először?!
- Hogyan tudnék ujjbábot készíteni? Esetleg használtan venni? A lényeg az olcsó ár...
- Valaki tudja esetleg, hogyan lehet házilag joghurtot készíteni?
- Hogy kell csokimázt készíteni egy sütire? Kevés csokim van, esetleg valamivel higítani?