Meddig fogyasztható a főzött és hűtőben tárolt étel? (tudásbázis)
Én is hasonlóan csinálom, hogy ne ugyanaz legyen két egymást követő nap.
Kihűtés:levessel szoktam csinálni, hogy beállítom a fazekat egy adag vízbe a mosogatóban, hogy hamarabb kihűljön.Úgy tudom, melegen nem jó hűtőbe tenni az ételt, viszont pl. nyári melegben lehet megromlik a leves, ha túl lassan hűl ki.
Gombát, halat max. másnap megeszem, még a májat esetleg harmadnap is.
De minden más kaját, ha annyi a többlet, hogy ez idő alatt nem fogyna el, már eleve a főzés napján inkább a fagyóba rakom.
Hogy ne lehetne.
Tésztát még 4 nap után is megesszük, ha nem savanyú, vagy nyálkás.
Egyébként étel függő, hogy meddig tartható el.
Valami előbb megromlik, valami tovább bírja (pl káposzta).
Én kb 3-4 napot mondanák úgy átlagban.
De jó, köszi! Nem szeretek esténként főzni, csak muszáj a párom miatt. De most megmutatom neki a válaszod, hogy ne legyen ilyen nyafka.
Gyakorlati kérdés: hogy fér el minden a hűtőben nálatok? Vagy a köretet (rízs, tészta, kr püré) mindig frissen csinálod?
Jaj,nem 5-6 napig esszük ugyanazt:-)
Szombaton és vasárnap is főzök nagyobb adagot,és ezeket az ételeket “rotáljuk” hát közben,némi frissebben készült kiegészítéssel.
Ugyanazt,ugyanúgy sosem esszük két egymást követő napon,vagy a köret más,vagy a saláta helyett savanyúság van hozzá,vagy a főtt rizst megcsinálom rizssalátának…Próbálok variálni.
Úristen,elszégyellem magam mindjárt,mi még 5-6 napos ételt is megeszünk,és még élünk.
Nyilván nem mindegy,hogy mondjuk egy fasírtról beszélünk vagy halról:a halat nem tartogatnám még 3 napig sem.
Ami tejszínes,majonézes,azt sem,és gombás ételt is csak frissen ennék-ha nem lennék olyan allergiás a gombára,hogy frissen fogyasztva is masszív gyomorrontást kapnék,és nem utálnám még a szagát is.
Alap,hogy amit a hűtőből kiveszek,megnézem-szagolom,és csak akkor eszünk belőle,ha látványra és illatra is étvágygerjesztő.
En egyetemista koromtól nem itthon laktam,anyukám mindig felpakolt egy csomó étellel-talán innen jön,hogy nem 1-2 napig vagyok csak hajlandó megenni valamit.
A párom meg nagyon utálja az étel pazarlást.
Ketten vagyunk,és úgy szeretek főzni,hogy egy érelből kétszer tudjunk enni mindketten.
Megmondom őszintén,arra sem érzek indíttatást,hogy naponta munka előtt reggel öttől vagy munka után este hétkor álljak neki komplett menük főzésének.Hét közben leginkább csak köretet,salátát csinálok,ami gyorsan megvan.
Két nap még belefér, de a három napos ételt már nem tudnám nyugodt szívvel megenni, még akkor sem, ha jó az illata.
Egyébként az étel típusától is függ, illetve attól, hogy a főzés után mennyi idővel tetted be a hűtőbe. Ha például a tésztát belefőzöd a levesbe és félig-meddig melegen rakod el úgy, hogy még le is takarod fedővel, akkor másnapra garantáltan megsavanyodik. :)
Evés elott mindent
megnézni
megszagolni
megízlelni.
Szem.
Orr.
Száj.
El tudod képzelni, hogy tévedsz?
Nekem a 7fok soknak tűnik. 8fok fölött már szaporodni kezdenek a bacik.
A mi hutonkben 3-4fok van és 3 napig esszük az ott tárolt ételt. Max. 4nap. Persze vmikor jónak érződik az illata, de 4nap után én már inkább kidobom.
Pl. ha penészes, ha savanyú az íze, ezek kb. több nap után jelentkeznek.
Én nem szoktam a túróstésztát előre összekeverni. Szerintem így gyorsabban megromlik. Viszont másnap simán meg lehet enni. A káposztás ételek akár 3-4 nap után is ehetőek. Húsleves, tészta nélkül szintén 3 napig ehető.
Aha, értem.
És szerinted mikor romlik meg? Ha már a hűtőben kezd penészedni vagy melegítésnél van más szaga-állaga? Esetleg x nap eltelik a főzés óta?
Tésztát még másnap megeszem, de minden másból a 3 nap a maximum.
A családban én vagyok a finnyás, a férjem az egy hetes kaját is megeszi.
Ez nálunk örök kérdés, mert párom szerint a 2 napja főzött étel már megromolhat, hiába van hűtőben. Tegnap pl gyúrtam tésztát és bekevertem túrós csuszának. Ma mást is főztem, így az maradt a hűtőben, de szerinte holnap azt már nem lehet megenni, mert túrós is, meg tésztás is.
De ugyanez van akkor is ha húslevesről beszélünk (tészta nélkül) vagy rizses húsról.
Ha a hűtőben 7 fok van, meddig állnak el az ételek? Ti meddig eszitek meg azt?
További ajánlott fórumok:
- Van arra praktikád, hogy a hűtőben tárolt élelmiszerek lejáratát ne kelljen folyton figyelni?
- Meddig használható fel a hűtőben tárolt védőoltás?
- Meddig lehet fogyasztani a hűtőben tárolt chilis babot?
- Meddig ehető a hűtőben tárolt főzött krémes olajos piskótás süti, torta?
- Ha a fagyasztott készételt a hűtőben hagytam kiengedni, akkor az fogyasztható?
- Hány napig fogyasztható a tatárbifsztek ha hűtőben tárolom?