Magányban karácsonykor (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Magányban karácsonykor
A férjem azt szokta mondani,hogy neki a gyomrában Bermuda háromszög van,és eltűnik a kaja a hasában.
A gyerekek meg nálunk olyan,hogy ellentétesek nagyon!!!A nagyobbik tisztára az apja jó evő,a kicsi meg fényevő....
A szervezet termel egy leptin nevű hormont, ami a jóllakottság érzéséért felelős. Valószínűleg a férjednél ezen a területen van valami zavar. Ezt lehet kezelni, persze ha ő ezt érzi a normálisnak, akkor nehéz lesz orvoshoz vinni.
Ha esetleg a gyerekek is örökölték ezt, akkor sosem lesz elég pénzetek jó minőségű kajára, és hamarabb jelentkeznek egészségi problémák.
Nézd csak:
Ezt en se ertettem soha,miert olyan nagy szam,ha karacsonykor toltott kaposztat csinal az ember,szokas,hagyomany,stb?
Ev kozben neha fozok en is,de karacsonyra valami kulonlegesebbet amit szeretunk mindnyajan..
Annak a 15 tojásnak az árán már rendes ételt is ehet. Kevesebb zsírral legalább.
A tojásnak több mint a fele zsír, plusz még amit használsz hozzá a sütésekor. A 15 tojás összesen alsó hangon kb. 80 deka. Tehát csak maga ez a tojásadag 40 deka zsírt jelent. Leírni is sok!!!
Vancsa, úgy emlékszem, panaszkodtál régebben, hogy nem tudsz fogyni. Kezdem érteni, miért. Hálatok egy ebéd az én egy heti kalóriám szinte.
Evett már ennyit, vagy a szája jár? Én kipróbálnám.
1x csinálj neki azért is 15 tükörtojást!
Jajj :-))))))
Most nagyot nevettem ahogy olvastam a felsorolást,már ne haragudj!!
A férjem fel is fordulna ilyen kevés kajáktól!!Ahogy ő szokta mondani nekimenne a falnak éhségében..Meg azt szokta mondani,hogy ezek mind tömés a fogába.
2 tojás/fő????Épp pár órája mondta(mert rakott krumplit csinálok ma,és főztem a tojást hozzá),hogy tojásból így főzve minimum 10-et enne meg.A tükör tojásból meg kb 12-őt.De azt is csak azért annyit,mert kenyeret eszik hozzá.Ha nem enne kenyeret akkor kb.25-öt enne meg.
Pfúúú na nálunk ez fordítva van!!!
Mi imádjuk,pláne én!!!Én tuti az apai nagyapámra ütöttem,mert neki májustól-szeptemberig nagyanyám minden nap lecsót csinált.Vagy vacsorára,vagy ebédre!
Már most csorog a nyálam ha rágondolok!
Nekem kb 4,5 kiló paradicsomból kellene csinálni,hogy együnk is belőle normálisan,meg jusson is egyáltalán belőle!!
Én nagyon paradicsom mániás vagyok!!!Mindenem a paradicsom,meg az uborka is!
Nálunk is amikor otthon laktam a szüleimmel apukám pucolta a halat,és darabolta fel.
Most az idén nem kaptunk szeletelve halat,és így a férjem 2-őt vett egészben amit ő pucolt meg,és darabolt fel.
Értem.
Mi a káposzta részt szoktuk megenni,de azt se mindig.A töltött paprikánál meg a paprikát sose.
Jaaa.... na akkor ez lehet a megfejtés a kölcsönös csodálkozásokra. Én sosem eszem pukkadásig. Gyerekkoromban is mindig volt étel otthon.
Gondolom, aki sokat nélkülözött fiatal korában, az jobban hajlamos addig enni, míg van előtte étel.
Hálás vagyok, hogy én a nélkülözést csak felnőttebb korban értem meg. Ez sokkal nagyobb dolog, mint eddig gondoltam.
Én nem is láttam igazi sonkát régóta. Lehet, hogy a hentes rendelésre hoz a tehetősebb vevőknek.
A hűtő feltalálása előtt húsvétra ez volt, gondolom, a tartogatott maradék a téli vágásból. Ma már naponta is lehet sonkát enni. A csuda se hajkurássza pont húsvétkor.
válogatós fiam kedvéért karácsonykor chilis babot, ill. hamburgert csináltam, paradicsomszósszal.
Töltött paprikát halat kocsonyát nem. Már anyukám sem a hagyományos kajákat készitette, hanem amit szeret a család. U.igy vagyok a húsvéti sonkával, évek óta nem ettünk.
Mind jó étel, de a kettővel nem birkóztam volna meg egy étkezésre.
Maradt volna a másik vacsorára.
Szegényes? Olyan volt nálunk. Paprikás krumpli volt azt hiszem, füstölt szalonnabőrrel. Na azt én is szegényesnek mondom.
Egy másik valaki meg ezt írta, de ezek sem nagy mennyiségek:
"éttermi adagokat ne akarj otthon főzni, mert éhen halnátok:))
pl én 4 főre 25 deka rizst főzök. pörköltnek, 1,2 kiló húst veszek.
Nokedlit fél kiló lisztből készítek, rántotthúst, kb 12 szeletet. Egybesültet ritkán, de arra is kell 1,2 kiló, mert jócskán összesül."
- Látod, 4 főre írja!
Ezt meg én nem értem.
hatalmas mennyiségeket esztek!
Ezt a neten írta valaki:
Cs. nélküli hús: 10-15dkg/fő
Csontos hús: 15-20dkg/fő
Húsból gulyásnak, vagdaltnak 8-10dkg/fő
Hal 20-25dkg/fő
Csirke 25-30dkg/fő (egy nagyobb csirke 4 főnek elég)
Köret burgonya 20-25dkg/fő
Köret zöldség-főzelékféléből 15-20dkg/fő
Kört rízs 5dkg/fő
Tészta száraztésztából 12-14dkg/fő
Főzelék hüvelyesből 10-12dkg/fő
Főzelék zöldségekből 25dkg/fő
Leves betét rizs, tarhonya 1,5dkg/fő
Leves betét tojásos tésztából 1dkg/fő
Rántás személyenként 1dkg lisztből és 1dkg zsírból készítsünk, de több személy esetén ez a mennyiség csökken, pl :4 személy esetén 2,5dkg liszt és ue. zsír elég a rántáshoz.Becsináltakhoz, mártásos húsra 1kg húshoz 3dkg rántást számítunk.
Levesből személyenként kb. 2,5-3dl
Mártás személenként 1dl
Főzelék személyenként 2,5dl
Húsból 2 szelet/fő
Palacsinta 3db/fő
Rántotta 2tojás/fő
Ezek a mennyiségek csak tájékoztató jellegüek.A menyiségek változhatnak attól hogy kik ogyasztják az ételt, gyerek, felnőt, nő, férfi, nehéz fizikai munkát végzők stb.
Ezt egy régi szakácskönyvemből másoltam neked ki.De éttermekben is hasonlóan számolnak.
Rántott húsnak pl. ahol dolgoztam 10-12dkg-os nyers szeletet használtunk, pörkölt feleségekébe adagonként 8-10dkg húst számoltunk.
A bejglit azóta utálom, hogy egy karácsony alkalmával anyám kitalálta,hogy végigrángat a kevés rokonon meg a barátnői egynémelyikén.
Mindenütt bájjjjglival kínáltak, és nem lehetett megsérteni a háziasszonyt... Mit nem adtam volna egy kistányérnyi almás pitéért! Ha csak az egyik mert volna a hagyomány ellen menni! De neeeem, karácsonykor bájjjjjgli KELL!
Szerintem azért lett hagyományos karácsonyi étel, mert megfőzték, és a hidegben könnyen elállt. Ha vendég érkezett, csak melegíteni kellett belőle. Káposzta azért akadt mindenkinél a régi paraszti háztartásokban.
A háziasszony addig is ráért mondjuk sütni, míg a töltött káposzta főtt.
Sőt, ha esetleg volt disznó, és karácsonyra vágták le, a kimaradt húsokat aprították fel (később, amikor már kapható volt a húsdaráló, akkor ledarálták), és a töltött káposzta szinte adódott.
Olyan székelykáposzta-szerűséget régebben gyakrabban főztem, de nálunk a férjem volt a nagy káposzta-rajongó.
Nem értem, csak és kizárólag a hagyomány kedvéért miért muszáj feltétlenül azt az x valamit enni, még akkor is, ha nem annyira szeretjük.
Hitbeli hagyománya biztosan nincs.
További ajánlott fórumok:
- Ki tart velem szeptember 5-től, karácsonyig a diétámba? Együtt könnyebb!
- Új év előtti elhatározás avagy Karácsonyig -5kg!
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- 2010 karácsonyig - 15 kiló. Társakat keresek, együtt könnyebb:)
- NAGY FOGYÁS! 2011 karácsonyig lefogyunk!
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?