Lakáskiadás esetén érdemes átíratni a közműveket az albérlő nevére? (tudásbázis)
Van epitoipari vallalkozo ismerosom. Ahol diakok laknak (legyen az lakas vagy kolesz), allando megrendelok. A szuleim is voltak olyan hulyek, hogy diakoknak adtak ki a regi lakasunkat. Eleg nagy hiba volt. Meg a szerelo srac a tulajomnal is X lakasban szerel. Hallottam mar onnan is eleget. Nalam tisztak a konyhaajtok, a fuga a csempek kozt, nincs zsir a falon, elszivon. Egy buli, "en is szarok ra" lakasban ilyen soha nem lesz.
De amugy meg, ha par honapig valaki felet fizet, a tobbi honap lesz magasabb. Akinek a szulei ezt megtehetik, ott hozni kell a szinvonalat. Vagyis tobb kiadas. Pl. takarito szemelyzet hetente.
Ez az igazság!
Ha kikapcsolják szolgáltatást, vagy vissza akarod íratni a nevedre az órát, addig szóba sem állnak veled, míg "valaki" nem rendezi a tartozást!
És ugye az fogja kifizetni, akinek ez az érdeke!
Szóvak Te!
Aztán ha van időd-kedved-erőd... lehet pereskedni a volt bérlővel, a pénzért, a bíróságon!
Persze , csak, ha megtalálod - és van pár éved rá!!!
Köszönöm a választ! 🙂 Ez így teljesen korrekt!
25 millióról 35 millióra az nálad 5 % növekedés?
Érdekes a matekod.
70 ezer forintért max. egy szobát tudsz bérelni.
Az vastag 5% mínusz adó, mínusz költségek.
Nem ez volt a kérdés.
A közművek át vagy nem íratására irányult.
Ezzel nem értek egyet. Egy éve egy panel lakás felénk 25 milla volt, most 35 millio. Ugyan ezt az ingatlan havi 150 e ft-t lehet kiadni.
Egyetértek, mi is inkább eladtuk, és befektettük 2 , valamint 4 éves állampapírba.
Jól elbeszélgetsz magaddal.
Annyit mondanék még, hogy az albérlők visszaadjàk a tiszteletet. Nàlam régóta így megy.
Ha van sajàt ingatlanod az jó. Egyébként most nem javasolnék màst venni.
Remélem. Jelen pillanatban 20-30-40 millió értékű ingatlanokat csak 70-130-190 ezerért lehet kiadni. Ez elég kevés megtérülés 190 esetén is, ha 40 millàtt tettél be, akkor is 6% alatt van nominàlisan a megtérülésed.
Tökéletesen összefoglaltad a lényeget, mindenben egyetértek veled! 🙂
7-8 millió elég most àllampapírba befektesd. Havonta 7 millió többet fizet mint bàrmilyen ingatlan ott.
27 millió utàn kaptok havi 80-90 ezret. Az ingatlan értéke nem növekszik. Neked jó ez?
Szerintem a bizalom nem attól keletkezik, ha a bérlőre bízza valaki a számlák befizetését, vagy jelszót ad neki. Bizalom már maga az, hogy beengeded a lakásodba és bízol abban, hogy rendeltetésszerűen fogja használni és nem úgy, hogy ha nem az övé, akkor nem számít, hogy mit csinál, és a számlát, bérleti díjat időre kifizeti. Az meg szerintem alap, hogy a bérlő nem bemondásra fizet, hanem az ember vagy kinyomtatja, lefénymásolja a számlát, vagy letölti és mailben elküldi.
Nos, vélemények? Bàr elég egyételmű az àllàsfoglalàsom.
Nyilvàn kockàzatod, költséged (elromlik valami), de bevételed is van. Jelenleg az ingatlan bérbeadàs minimàl hozamokat ad. Ezt szeretnéd csinàlni?
Mindemellett azt kifejezetten javaslom, hogy havi diktàlàs legyen. Bàrminemű a bizalom, azért jó ha tudjuk mi van.
Én azt javaslom, hogy adj teret és felelősséget az albérlőnek, és ott fog maradni.
Mindenhol papírmentesen jön a szàmla, ezért tudom ezt megcsinàlni. Az eredeti kérdésedre: nem jó ötlet àtiratni, de csak rossz alternatívàkat kaptál javaslatként (véleményem szerint).
Van olyan megoldàs, hogy mindketten làtjàtok, azzal a bérlő sincs megalàzva és te is làtsz mindent.
Nem értek egyet az előttem hozzàszólókkal. Nàluk ez úgy megy, hogy az albérlő tudja a jelszót az adott közműhöz, és rendezi. Én is tudom a jelszót, làtom mi megy. Nyilvàn tudna pl új vízóràt kérni a nevemben, de nem hiszem, hogy ezt tenné. Egy lakàskiadàsnàl kell a bizalom, és ha ezt megvonod a bérlőtől, akkor nem is fogja megadni.
Ez igaz! Köszönöm a jó tanácsokat! 🙂
Én nem szoktam. Havonta elkérem az óraállásokat a bérlőktől, és én magam diktálom be, és nekem jön a számla. Befizetem, és utána mutatom a bérlőnek, aki kifizeti nekem. Így tartozás sem tud keletkezni, mert ha esetleg nem fizeti ki, a kaucióból kifizetem helyette, és a kauciót fel kell töltenie, mert ha nem, az felmondási ok. Nekem még eddig ezzel a módszerrel nem volt problémám.
Diákok esetében nem biztos, hogy célszerű a határozatlan. Akkor ugyanis adódhat akár olyan lehetőség, hogy valahonnan elköltözik valaki és a bérlőd meg beköltözik ahhoz a társasághoz, mert jóban van velük, meg lehet, hogy kiderül, hogy olcsóbb lenne számára. Év közben meg azért nehezebb másik diákot találni.
Az eddigi hozzászólások alapján most már én sem! 🙂
További ajánlott fórumok: