Kiközösítés a bölcsiben (beszélgetés)
Tudom, hogy igazad van, csak az észérvek meg az érzések ugye, soha nem egy úton haladnak...:)
Nálatok történt változás? Gondolom, most már nincsenek ott az ovisok.
Nem biztos, hogy minden bölcsi egyforma, ne keseredj el!
Idővel megoldódik a probléma, aztán új konfliktusok alakulnak ki...de ez lesz az oviban, és az iskolában is.
Gondolokodtam rajta, hogy kiíratom egy időre a lányomat emiatt, de többen tanácsolták, hogy később még rosszabb lenne a helyzet, és erre más intézményekben úgysincs lehetőség, neki jobb, ha minél előbb megszokja.
Mi a jövő héten kezdjük a bölcsődei beszoktatást. Amúgy is elég nehéz ez az időszak, de most totál kiakadtam azon, amit itt olvastam.
Tényleg hihetetlen, hogy már a bölcsiben is ez megy.:(
Délután megbeszéltem a gondozónőkkel a kiközösítéses témát. Hát a végén arra jutottak, hogy a lányom nem keresi a többi gyerek társaságát. Nem vagyok elfogult, de tudom, hogy nem magának való gyerek, szívesen játszik, nem magányos farka típus...
Igaz, 2,5 hónapig itthon volt velem és a hugával, lehet, hogy időre van szüksége, amíg újra beszokik. Két hét múlva pedig a nagyok is visszamennek az oviba, hátha az is segít...
A lányomék bölcsijében csak 11 kisgyerkőc van, mégis előfordulnak negatív dolgok is.:(
Fél éve egy vadóc kislány került közéjük, aki harapott, rúgott, löksösődött, így vezette le az otthoni feszültséget. A szülei meg sem beszélték vele a dolgokat, meg sem hallgatták a gondozónőket. Két hétig a lányom is célpont volt (mindig másik gyerekre vadászott), nem tudtam, miért nem akar bölcsibe menni, és miért ordít, ha otthagyom. Sajnos csak két hét után jöttünk rá, hogy mi a gond, de azóta rágja a körmét, és mindenért stresszeli magát.:(
Akkor arra tanítottam a gyerekemet, ok nélkül ne bántson senkit, de ha őt bántják, rúgja, karmolja, lökje vissza. A harapást inkább tiltom neki, nagy a fertőzésveszélye.
Ilyet ne is hagyjál, mert szegényke ha bekerül újra egy olyan közegbe - mégha nem is most - nehogy ki legyen közösítve, de remélem azért nem ment el a kedve a bölcsitől.
Nekem is van szám, nagyon barátkozós, kedves, mosolygós vagyok,nem is hagyom magam, nem fényezek tovább, de mégis kiközösítettek egészen főiskolás koromig. Szörnyű volt átélni. :-(
Nem mondanám gyávának, sőt nagyon is határozott, könnyen beilleszkedik a társaságba, nyitott gyerekekkel és felnőttekel szemben is, kezdeményező a játékban. Szerintem nem tudott mit kezdeni a helyzettel...míg az ovisok nem voltak ott, ilyen nem fordult elő, (hiszen 2,5 éves gyerekekről van szó)annyira jól elvoltak.
Holnap rákérdezek a gondozónőknél.
Ha nem veszem észre, szerintem nem is mondták volna...én meg agyalhatok, miért nem szeret bölcsibe járni...
én se mindig viszem szívesen a játszótérrea másfél éves kisfiúnkat, mert volt már rá példa, hogy nála jóval nagyobbak, 3-4 évesek lökdösték. Volt olyan is, h a nagyobbik belehajolt a fiúnk arcéba, és üvöltözte neki, h : "mit bámulsz, mi?mi?mi?"mindezt nagyképű, hőzőngős dumával. Kis sz..rzsák, és már ekkora a szája, gyorsan le is állítottuk. A poén az benne, hogy a másfél éves fiúnk 9 cm-el magasabb az átlag msáfeleseknél, mondtuk is a nagyobbnak, h nagyon vegyen vissza, mert egy picit nő a fiúnk, és lenyomja mint süsü a cölöpöket.
Bölcsibe nemtudom mi a helyzet, de az tuti, h nem szabad megkülönböztetni a más gyerekét, ha oda jár. Nálunk még suliba anno nem taníthatta a tanár a saját gyerekét, nem kerülhetett egy osztályba vele. Tudtommal mindenki egyenlő. Ilyenek meg sajnos vannak. Sőt, már azt hallottam, h bölcsisek is kezdik, ovisok folytatják, h kin mi van, és lenézik azt ,aki eltér. Milyen dolog már:-( Kislányodon nekem is megszakadt volna a szívem, szerintem tanítsd meg neki, h ne hagyja magát, mert a mai világban nem jó dolog félős, megszeppentnek lenni, mert azok nehezen vagy egyáltalán nem fognak tudni érvényesülni:-(
Csak ideiglenes, hogy ott vannak a nagyobbak. Talán még egy hét.
Alapítványi a bölcsi, ezért lehetnek ott, mert gyermekfelügyeletet is vállalnak.
Holnap úgy gondoltam, rákérdezek, hogy kivel játszik, és milyen játékokat játszanak közösen...puhatolózok.:)
Köszi, nekem is ez jutott eszembe. Nem szeretném, ha elfajulnának a dolgok, a lányom nagyon érzékeny, nem szeretném, ha emiatt megutálná a bölcsit, mert egyébként nagyon szereti.
Ha a nagyok nincsennek ott, a kicsik egész jól eljátszanak, összeszoktak.
én még nem hallottam ilyenről.
Bár ebben a korban még nincs barátkozás.
Mi is veszekedtünk annakidején. volt egy kislány, aki harapott:S De szerintem ez nem tudatos dolog a kicsiknél, inkább ösztönösen védekezett.
De nem jó, hogy összerakták őket az ovisokkal:(
sajnos ilyenkor az ember hiába szól a gondozóknak, csak olaj a tűzre...
Előfordulhat, hogy a bölcsiben kiközösítenek a többiek egy kisgyereket?
A lányommal kapcsolatban tapasztaltam tegnap délután, hogy a többiek lökdösték, hogy menjen el tőlük, nem akarnak játszani vele. (Engem nem vettek észre.) Az előzményeket is láttam, vagyis nem volt mit látnom, mert a lányom semmit nem tett, csak állt mellettük. Szegénykémért majd megszakadt a szívem, annyira szomorú volt.
(A bölcsiben most 5-6 éves óvodásokra is vigyáznak, mert szünet van az oviban és az egyik ovis kislány a felbujtó. Ez a kislány az egyik gondozónő nagyobbik lánya.)
Mekkora a gondozónők felelőssége ilyen esetben? Közbe kellene lépniük?
További ajánlott fórumok:
- Ha nem vagyok megelégedve a bölcsiben a koszttal, hol tegyek panaszt?
- Minden gondozónő ilyen a bölcsiben?Ez a normális?
- Bölcsis beszoktatás végén derült ki, hogy nem kapom meg a megígért állást.Ilyenkor maradhat a fiam bölcsiben?
- Iskolai kiközösítés
- Mi volt a jeled bölcsiben/oviban?
- Az oviba se lehet vinni itthon készített sütiket? Ugyan az van, mint a bölcsiben?