Ha nem akarok kombucha teát késziteni, hogyan tudom tartósitani a gombát? (tudásbázis)
A kombuchakészítés ideiglenes szüneteltetése
Egy gyakran feltett kérdés így hangzik: "Szabadságra utazom. Mit csináljak ez idõ alatt a kombucha gombámmal?" Kérdezzük meg ez ügyben Henneberg professzort (1926). Az Erjesztésbakteriológia kézikönyvének 379 oldalán ezt a javaslatot teszi: "Ha a teakvasz készítést egy idõre abbahagyjuk, akkor hagyjunk egy nagyobb maradékot a teakvasz edényben és ezt tegyük hûvös helyre. Így a gomba 3-4 hétig életképes marad. Az újrafelhasználás elõtt, a nagyon savanyú teakvasz maradékot ételecetként lehet hasznosítani. Ez arra az esetre is szól, ha a teakvasz véletlenül lett túl savanyú. "
Alapjában véve egyetértek Henneberg professzorral, akinek a könyveibõl sokat tanultam. Bár tapasztalataim szerint az õ általa megadott 3-4 hetes idõtartam túl rövid. Hûvösben, pl. egy 8-10° C-os pincehelyiségben a gomba hónapokig is életképes marad. Hallottam egyszer egy asszonyról, aki férje kívánsága ellnére már nem akart több kombuchakvaszt készíteni. Eltette a gombát a pincébe anélkül, hogy ránézett vona, abban a hiszemben, hogy majdcsak megromlik. De ezt a szívességet nem tette meg neki a gomba. Mivel a férje szomorú volt, hogy a feleség már nem erjeszt több kombuchát, az asszony újból felhozta néhány hónap múlva a gombát a lakásba, új erjesztést kezdett és ez sikerült neki.
Arra az esetre, ha a gombát hosszabb ideig egyedül kell hagynunk, az alábbi módszert ajánlom, melynél nem léphet fel károsodás: tegye be a gombát röviddel elutazása elõtt egy nyitott edénybe frissen cukrozott teával és a szokásos adag hozzáadott kész itallal. Tegye ezt az edényt gézzel letakarva egy aránylag hûvösebb helyre, pl. a pincében egy tiszta polcra. Az alacsonyabb hõmérséklet miatt jelentõsen lelassul a gomba aktívitása, de nem szünik meg. Így heteken keresztül magára hagyhatja. Önnel egyidejûleg a gomba is újra folytathatja majd a munkáját.
Idõnként azt a tanácsot is hallani, hogy tegyük a gombát egy csavaros üvegbe egy kis kész kvasszal együtt és az üveget tegyük a hûtõbe. Én feleslegesnek tartom a hûtõt hosszabb távollét alatt csak a kombucha gomba miatt mûködtetni, ha a tárolás a hûvös pincében éppen olyan jól beválik. Ezenkívül a gomba nehezebben fog beindulni a hûtõbeli tartózkodás után, mintha a pincében lett volna. A pincében a kevésbé alacsony hõmérsékleten az élettevékenysége nem csökken teljesen a nulla pontra. A hûtõben, ahol oxigén nélkül 4° C-on kell kibírnia, a mikroorganizmusok majdnem teljesen megszüntetik az élettevékenységüket és a feltételek megváltoztatása esetén többé-kevésbé hosszabb szakasz után, késlekedve kezdenek dolgozni.
Itt egy idézet egy oldalról : Mi van, ha elutazom, (a teagomba, v. bébi tárolása)
Ha a tea készítést egy időre abbahagyjuk, akkor hagyjunk egy nagyobb maradékot a teás edényben és ezt tegyük hűvös helyre. Így a gomba 3-4 hétig életképes marad. Légmentesen zárt üvegben indító, azaz kombucha teában hűtőbe téve a bébi gomba 2-3 hétre eltehető, ezzel lassítva fejlődését, érését. Ebben az esetben lassabban fog újraindulni a gomba. A kész teát ha légmentesen lezárod, az erjedési folyamat leáll, mert oxigén kell neki így akár hónapokig eltartható.
További ajánlott fórumok:
- Akik szeretnek sütiket készíteni, gyertek beszélgessünk!
- Csirkefarhátból ki mit szokott készíteni?
- Hogy lehet olyan jó állagú sültkrumplit készíteni, mint a McDonaldsban? (kívül ropogós, belül puha)
- Mi a jó TEÁOR szám, ha esküvői kiegészítőket akarok készíteni és adószámos magánszemélye akarok lenni?
- Nagyobb mennyiségű friss snidlinget hogyan tudok tartósítani, mit tudok belőle készíteni?
- Ha gobelint akarok készíteni eladásra, akkor hol tudom őket eladni?