Fűtés technikák - Ki, mivel, hogy, mennyiért fűti a családi fészket? (tudásbázis kérdés)
Fát. :)
Központi fűtéses, vagy kályhás?
sziasztok!
a napokban veszünk egy régi téglaházat, ahol fával fűtöttek eddig. szeretnénk valami jobbat, de nem csillagászati áron!
szerintetek mit kéne választani?
fsz-en padlófűtés van, oda elég a 40 fokos víz is, a tetőtérben radiátorok vannak.
Kívűl hőszigetelt a ház, így jóval kevesebbe kerül a fűtés mint eddig.amúgy vegyestüzelésű kazánnal fűtünk.
padlófűtéssel sincs semmi gond, ha jól van letekerve a fűtéscső
A tisztán padlófűtéssel egy gond van: lassú
Legjobb (de legköltségesebb) megoldás a vegyes fűtés, kisebb méretű radiátorokkal, és gyenge padlótemperálással.
Túl saccoltam az 50°C... Csak 35 - ig szabad? Akkor miért ragaszkodnak a radiátorhoz?
Nem láttam hogy van műszakilag. De gondolom csőrendszer van homokkal, beton, és a metlaki. Mi van ha erre a csőre valamilyen hálót teszünk?? Az is továbbítaná a meleget... Mint a hungarocell szigetelésnél. Ott is valamilyen hálót ragasztanak.. Már amennyire én látom mikor épp egy szigetelés alatt lévő ház mellett megyek el. Pár házat csináltak környékünkön...
A 50°C-os víz padlófűtésnél sok. Ha túl meleg a padló, az kellemetlen, egészségtelen. A szabvány szerint a padlófelület hőmérséklete 8 °C-kal (fürdőben 9 °C-kal) lehet melegebb mint a belső hőmérséklet, tehát pl. 20 °C belső hőmérséklet esetén 28 °C.
Egy jó padlófűtési rendszer 35°C-os előremenő vízhőmérsékletre van méretezve (-15 °C külső hőmérséklethez). Ehhez azért az is kell hogy jó legyen az épület hőszigetelése.
Radiátoros, kb 40 éves épület.
Pár éve van csak redőny, az is sokat számít. Nyílászáró cserén nem gondolkodunk, szeretnénk kertesbe költözni. És inkább ott beruházni. Oda inkább a padlófűtés, gondolom 50 °C melegebb nem lehet a víz. Sok energiát lehet így spórolni, szerintem.
Radiátoros fűtésnél, ha a padlószinten 19 °C van az már jó. A legmelegebb a mennyezetnél mérhető.
Padlófűtésnél pont fordítva van.
Ha akarjátok minden zokszó nélkül leváltható. Magán lakás?? Akkor cserélsz rajta ablakot amikor akarsz.
Nálunk van az épületen hőérzékelő, és szabályozza.
Most fázik a lábom vastag zokni, harisnya... Letettem a hőmérőt a parkettára, 19°C van. A kezem éppen nem fázik..
Mindenképpen lépni kell!
A magasabb belső hőmérséklet 1°C-onként 5 %-kal több energia felhasználást jelent. Tehát ha mondjuk 20 °C helyett 22 °C van a lakásban, akkor 10 %-kal többet pörög a gázóra.
Egy gond van vele. Télen ritkán süt a nap.
Ennek ellenére használják fűtés rásegítésre. Létjogosultsága csak alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek esetén van (pl. padlófűtés), átmeneti időszakban, de úgy is költséges beruházás, és igen hosszú a megtérülési ideje.
22°C körül van napközben néha kevesebb 20 azért van. Földszint alattunk pince. Most is csak 20°C lehet kb. Néha zokniba alszok, vacogni a fűtés bekapcsolása előtt voltam így vele.
De az nem természetes amit írtál, nappal 30 fok...
2 emeleten középső lakás ott se volt annyi. 25-26 környékén volt.
Semmit se szereltek fel nálunk, pedig lejjebb írtam hogy lesz.
Nálunk: Kondenzációs gázkazán, kombinált padló és radiátorfűtés.
Tartalék: Nappaliban fatüzelésű acéllemez kandalló
Tartalék fűtésnek jó lehet még a hőszivattyús split-klíma is
Nekünk nincs, és le lett szavazva a lakógyűlésen. Én több rosszat hallottam róla. Alig kezdődött meg a fűtés, állitólag le volt zárva a radiátor. És mégis azt mutatta mintha fűtene. A konyhába ha főzünk meleg van és attól is párolog az ampullás, és a digitális és számokat mutatott. Ha te el is zárod de a szomszéd rátekeri mert fázik, akkor is mintha te is fűtenél. Szerintem a vékony falakon keresztül egymást fűtik a lakások.
Nálunk csak termosztátos csap lesz, állitani lehet a hőfokot..
További ajánlott fórumok:
- A takarítónőd (ha van) mennyiért vállal heti 1 alkalom takarítást?
- Akupunktúra - Hol? Milyen? Mennyiért?
- Ti havonta kb. mennyiért vállalnátok napi 4 órás munkát hétköznap?
- Mesterséges megtermékenyítés hol és mennyiért?
- Mik azok a bevált pózok, technikák ötletek, tippek amiket felhasználva ki lehet elégíteni egy nőt!(akár többszöris)
- Karácsonyfa - milyet veszel/vettél, mennyiért?