Diétás receptek! (beszélgetés)
PALEO!
Liszt és cukor nélküli sütik, nasik!
Kb. 2 hete eszem őket, ma tettem fel az egyikről képet is!
Öntött túrós lepény
hozzávalók 4 főre
50 dkg krémes vagy áttört túró
25 dkg natúr joghurt
1 egész tojás
5 dkg zabkorpa vagy gríz
2 dkg vaníliás pudingpor
1 kk citromhéj
citromaroma
mazsola
folyékony édesítő
elkészítés
Egy tálban az összes hozzávalót -a mazsolán kívül- kézi habverővel alaposan összekeverjük.
Legvégül tehetjük bele a mazsolát, már aki szereti.
Teflontepsiben, esetleg enyhén kivajazott zománcozott tepsiben elterítjük.
Előmelegített sütőben, magas hőfokon 35-40 percig egészen pirosra sütjük.
sütési hőfok: 210 °C alsó-felső sütéssel
Diétás kókuszgolyó
hozzávalók 6 főre
100 g kókuszreszelék
2 db alma
100 g zabpehely
őrölt fahéj
folyékony édesítőszer
2 kk natúr kakaópor
elkészítés
Hámozzuk meg és reszeljük le az almákat nagy lyukú reszelőn.
Egy nagy tálban gyúrjuk össze a zabpelyhet, kókuszreszelék 2/3 -ét, kakaóport, fahéjat, a porrá zúzott édesítőszert és az almát.
Fedjük le a tálat, rakjuk 1 éjszakára hűtőszekrénybe.
Nedves kézzel formáljunk dió nagyságú golyókat.
Hempergessük meg a megmaradt kókuszreszelékben.
ajánlat
Egy kiadósabb ételsor után tökéletes, mert könnyen emészthető magas rosttartalommal.
Tipp: A kakaóport érdemes csokis vagy csokis-kókuszos fehérjeporral helyettesíteni, és akkor kevesebb édesítő is elég hozzá
Diétás fügesüti
Hozzávalók:
70-80 dkg friss füge /ha több,az sem baj/
8 tojás
1 sütőpor
1 rumaroma
folyékony vagy por édesítő ízlés szerint
3 evőkanál kakaópor
12 evőkanál darált dió vagy zabkorpa
4 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
Elkészítés:
A tojásokat felütöm,külön a sárgáját és külön a fehérjét.
A tojások sárgáját az édesítővel kikeverem,beledarabolom a fügét,hozzáteszem a többi hozzávalót is,és főzőkanállal jól összekeverem.
A tojások fehérjét habbá verem,és hozzákeverem a fügés masszához.
Vajazott, lisztezett tepsibe öntöm,180 fokon előmelegített sütőben 45 percig sütöm.
Tanácsok: Mivel három fügefánk van,és sok fügénk terem,ma kitaláltam ezt a receptet a füge hasznosítására.
Természetesen meg is sütöttem a sütit,és mondhatom,nagyon-nagyon finom.
Gáztepsi méret ez a mennyiség.
Diétás habos almás torta
Hozzávalók:
Piskótalaphoz:
4 tojás
4,5 evőkanál zabkorpa vagy zabpehelyliszt
4,5 evőkanál por alakú édesítő /pl.fruktóz,szőlőcukor/
1 vagy 2 evőkanál víz /a tészta állagától függ/
Töltelékhez:
6-8 db nagyobb alma
4 dl növényi tejszín /vagy 2 cs. habporból vert hab/
1 csomag vanília ízű pudingpor
4 dl tej+ 0,5 dl tej a zselatinhoz
ízlés szerint édesítő
2 púpos evőkanál zselatinpor
őrölt fahéj ízlés szerint
5 dkg vaj vagy margarin
Elkészítés: Elkészítjük a piskótát:
A tojásokat különválasztjuk,a fehérjét kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a por alakú édesítővel habosra keverjük,hozzáadjuk a zabkorpát vagy a lisztet,jól összekeverjük,majd hozzákeverjük a vizet is. Lazán belekeverjük a tojáshabot.
Sütőpapírral bélelt tortaformában,180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Ha megsült,kivesszük a formából,lehúzzuk róla a papírt,és visszatesszük a piskótalapot a formába.
Félretesszük hűlni.
Töltelék elkészítése:
Az almákat megtisztítjuk,és uborkagyalun vékony szeletekre gyaluljuk.
A margarint egy edényben felolvasztjuk,rátesszük az almát,kevés vizet öntünk alá. Rátesszük az ízlés szerinti édesítőt és fahéjat is. Puhára pároljuk,kihűtjük.
A 4 dl tejből és a vanília ízű pudingporból a recept alapján pudingot főzünk,ízlés szerint édesítővel édesítjük,kevergetve kihűtjük.
A 4 dl növényi tejszínt habbá verjük,ha kell,édesítővel még édesítjük.
2 evőkanál zselatinport felfőzünk fél dl tejben,langyosra hűtjük,hozzákeverünk 2-3 evőkanál felvert tejszínhabot,és utána az egészet a többi tejszínhez keverjük.
/Tejszínhabpor alkalmazása esetén 3 dl tejjel többre van szükségünk. Ez esetben nincs szükség édesítésre/
Az elkészült tejszínhabot belekeverjük a vaníliakrémbe.
A tortalapra kenünk egy réteg krémet,arra ráterítjük a párolt alma felét,majd újra krém következik,végül az alma másik fele.
Az egészet bevonjuk a maradék krémmel.
2-3 órára hűtőbe tesszük,hogy a krém megdermedjen.
Tanácsok: Aki nem diétázik édesítőszer helyett cukorral is elkészítheti.
Nagyon finom és egyszerű torta.
Selyemkalács:
70dgk liszt
1 tojás
3 evőkanál cukor ( elhagyható )
fél kávéskanál só
0,5 l tej
3 dkg élesztő
2 cs. vaníliás cukor
1,5 dl étolaj
45 szem édesítőszer kevés vízben feloldva
Elkészítés:
Fenti alapanyagokból kelt tésztát készítünk, majd ketté vesszük, az egyik felébe belekeverünk 2 evőkanál kakaóport.
Megkelesztjük őket, mindegyiket két cipóba vesszük, egyet kinyújtunk a sárgából, egyet a barnából egymásra rakjuk őket, picit sodrunk rajta, majd feltekerjük, mint a kalácsot.
Ugyanezt eljátszuk a másik cipókkal is.
Tetejét felvert tojással megkenjük.
Légkeverésen sütöm előmelegített sütőben 35-40 percig.
További ajánlott fórumok:
- Diétás receptek fogyókúrázóknak/egészségesen táplálkozni vágyóknak 500 kcal/adag alatt :)
- Nagyon hatásos diétás recepteket tanácsokat szeretnék
- Gyűjtsünk együtt diétás recepteket!
- Kemping körülmények között előállítható diétás recepteket keresek
- Egészséges, diétás étel receptek!
- Süti üvegben karácsonyra - diétásan. Bevált recepteket írnátok?