Családjogi szakértő tanácsára van szükségem (beszélgetés)
Szerintem 12 éves gyerek ha nem akar menni az apjához akkor nem megy. Nem lehet erőszakkal ott tartani.
Az apuka viselkedjen úgy, hogy a gyereke akarjon menni hozzá és érezze ott és vele jól magát.
Férjemmel 4 évet együtt éltünk,majd 9 évet házasságban!Van egy 12 éves fiúnak!Jelenleg válásban vagyunk,közös megegyezéssel,mert a közös ház amiben laktunk az ő különvagyona,ezzel persze vissza is élt minden módon,azt mondta,ha én bármit mondok a bíróságon akkor semmit nem kapunk!Végül el kellett költözünk szüleimhez mert tarthatatlan volt a helyzet!Most közös megegyezéssel válunk,a gyermek felügyeleti joga az enyém,a láthatóságban is megegyeztünk,de a fiam a találkozásban benne van,de ott aludni nála nem akar,mert a férjem alkoholista,és a gyermek fél,hogyha az apja iszik akkor én nem leszek ott,és ő ott mit csináljon ebben a helyzetben!Most muszáj vagyok vele megegyezni,de később,ha a gyermek nem akarja,elviheti akkor is?Mit tehetek ebben a helyzetben?Mehetek a bíróságra később,hogy nem megfelelő a magatartása?Vagy mindenképp meg kell várjam azt,hogy fiamat veszélyeztesse a viselkedésével?És ha van bizonyítékok akkor menjek a bíróságra,vagy a gyámügyre?
Férjemmel jelenleg válunk. A válási keresetlevelet pár hete adtam be. 2 gyerekünk van. egy 7 éves és egy 5 hetes. Több mint 7 évig voltunk házasok. 7 évvel ezelőtt is már együtt voltam a férjemmel,de közben volt egy futó kalandom. Nem mondtam el a páromnak,mert nem szerettem volna ha elválnak útjaink. Pár hónapra rá terhes lettem. Mivel egy időben voltam együtt a párommal is és a futó kalanddal is,így 50-50% volt az esély,hogy ki az apa. Ezt a félelmemet nem osztottam meg a párommal.A férjem a 7 éves gyereket sajátjaként nevelte 7 éven keresztül.Közben a gyermek 5 éves korában apasági dns teszttel kiderült,hogy nem a férjem az apa. Ennek ellenére továbbra is házasokként éltünk,sajátjaként nevelte a gyereket továbbra is,és közben terveztük a második gyermeket,amyely idén májusban született meg. Sajnos a férjem megismerkedett egy nővel és márciusban elköltözött. A gyereket telefonon hívta,illetve látogatta amikor tudta. Pár napja hívott a férjem,hogy ő nem fog más gyerekére gyerektartást fizetni,és ehhez elég csak egy dns tesztet csináltatnia és leírnia,hogy mivel nem ő a gyerek apja nemis fog fizetni semit sem. A kérdésem az lenne,hogy ez így megy? Ilyen egyszerűen el lehet ezt intézni,hogy eddig az apja volt,meg kellett neki a gyerek,mostmár,hogy új kapcsolata van már nem kell neki,mert fizetnie kellene? Válaszát,segítségét előre is nagyon szépen köszönöm.
Ebben az esetben nem perelni kell, hanem fizetési meghagyást kibocsátani az elmaradt tartásdíj miatt, melyet bármelyik közjegyzőnél meg lehet indítani. Egy szépséghibája van, hogy a költségeket meg kell előlegezni, amit azt jelenti, hogy a kért összeg 3%-át, de minimum 5000.- Ft-ot be kell fizetni csekken, csak akkor indul meg az eljárás.
Tényleg van rá lehetőség, hogy az állam megelőlegezze a gyermektartásdíjat 6 hónapra visszamenőleg, de előtte bizonyítani kell, hogy mindent megtettetek annak érdekében, hogy a gyerektartás behajtásra kerüljön. Magyarán megindítottatok minden eljárást, ami azt szolgálja, hogy megkapjátok a pénzeteket. (fizetési meghagyás, utána végrehajtási eljárás) Amint a végrehajtó kiadja az igazolást, hogy az anyukának nincs vagyona és a jövedelméből sem tudják vonni a gyerekek után megítélt összeget, akkor lehet menni az államhoz segítségért, addig nem.
Belehet perelni.Fizetesenek a 33 %-at letiltjak.Addig koteles fizetni meg a gyermekek tanulnak.Fuggetlen attol,hogy nemsokara betoltik a 18 evuket.Munkanelkuli segelybol is letiltanak gyermektartasra.
Nagyon hasznos tanácsok és jó ,hogy harag nélkül is meg lehet oldani:)
Kösz, közben megnéztem én is a törvényt. Hát ezt a férjem elszúrta, mert már 6 éve készül beperelni, s csak húzta az időt, ráadásul lassan a kicsi is nagykorú
Maximum fél évre visszamenőleg tudod kérni a nem fizetett gyermektartást
Sziasztok. A következő esetre nézve kérdezném, hogy mi a teendő: a férjemnek előző házasságából van két lánya, akiket mi neveltünk 5 és 6 éves koruktól. Az anyjuk nem törődött velük, most 17 és 18 évesek, nagyon ritkán, 2-3 évente kereste őket, és soha nem fizette a bíróság által megszabott gyerektartást. A férjem egyre dühösebb emiatt, egyszer megkérdeztünk valakit, és azt mondta, be lehet perelni, valamennyi pénzt az állam kifizet helyette, s azt majd rajta leveri. Tud valaki valami biztosat erről, illetve érdemes-e beperelni?
További ajánlott fórumok: