Azt nem tudja valaki, hogy magán nyugdíjpénztári tagságot meg lehet e szüntetni, ha igen vissza adják e a pénzt? (tudásbázis)
Ez így van, és minden Önkéntesre ez érvényes.
Később 3 évenként veheted fel a hozamot újra.
Nem tanácsos megszüntetni.
Én azt tettem, hogy felfüggesztettem a tagdíj fizetést.
Csak a nyugdíjhatározattal a kezedben vedd fel a pénzt.
Most különösen nem tanácsos, mert iszonyú nagyot buktak a pénztárak, hozam a fasorban.
Az önkéntes pénztártagsági számlára befizetett pénz hozadéka 10 év után minden költség nélkül kivehető.
Engem is meg akart szivatni a Külker bank.Kértem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől egy irásos állásfoglalást. Természetesen csont nélkül megkaptam a pénzt!
Budapest Bank TÁJÉKOZTATÓ (Részlet)
Felhívjuk figyelmét, hogy
a hozam felvétele minden esetben adómentes
amennyiben a kifizetéssel kapcsolatban adófizetési kötelezettsége keletkezik, az adóelőleg levonását a Pénztár a kifizetéskor érvényesíti
a kifizetés által eredményezett EHO bevallási és befizetési kötelezettség az igénybevevő pénztártagot terheli az 1998. évi LXVI. EHO törvény 2.§ -a alapján
Budapest Bank TÁJÉKOZTATÓ (Részlet)
Egyösszegű kifizetés igénybevételével kapcsolatban
Ön az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény rendelkezései alapján nyugdíjkorhatár elérése előtt, minimum tíz év pénztártagsági jogviszonnyal rendelkezve kérhet egyéni számlája fedezete terhére egyösszegű kifizetést. A kifizetés igénylésekor nyilatkoznia kell arról is, hogy pénztártagságát a továbbiakban is fent kívánja tartani vagy megszünteti.
Felhívjuk figyelmét, hogy a kifizetéssel kapcsolatos adózási szabályokról a t. m. 1995. évi CXVII. szja. törvény 28. § (8) pontja az alábbiak szerint rendelkezik:
„Ha az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár tagja részére a nyugdíjpénztár a kötelező várakozási idő leteltét követően nyugdíjszolgáltatásnak (kiegészítő nyugdíjnak) nem minősülő kifizetést teljesít (vagyoni értéket juttat), az adóköteles jövedelmet a következők szerint kell megállapítani: a kötelező várakozási időszak letelte évében és az azt követő első évben kifizetett (juttatott) bevételt (kivéve a fedezeti alapból történő befektetések hozama vagy értékelési különbözet címén az egyéni számlán jóváírt összegből teljesített kifizetést, juttatást) teljes egészében, míg a kötelező várakozási időszak letelte évét követő
második évben kifizetett (juttatott) bevétel 90 százalékát
harmadik évben kifizetett (juttatott) bevétel 80 százalékát
negyedik évben kifizetett (juttatott) bevétel 70 százalékát
ötödik évben kifizetett (juttatott) bevétel 60 százalékát
hatodik évben kifizetett (juttatott) bevétel 50 százalékát
hetedik évben kifizetett (juttatott) bevétel 40 százalékát
nyolcadik évben kifizetett (juttatott) bevétel 30 százalékát
kilencedik évben kifizetett (juttatott) bevétel 20 százalékát
tizedik évben kifizetett (juttatott) bevétel 10 százalékát
kell jövedelemnek tekinteni. A kötelező várakozási időszak leteltét követő tizedik évet követően kifizetett (juttatott) bevételt a jövedelem megállapításánál nem kell figyelembe venni.
A nyugdíjpénztár tagja egyéni számláján a 2007. december 31-ét követően jóváírt tétel nyugdíjszolgáltatásnak (kiegészítő nyugdíjnak) nem minősülő kifizetése esetén
a) a bevétel teljes egészében egyéb jövedelem arra az összegre vonatkozóan, amelynél a jóváírás és a kifizetés (juttatás) időpontja között tíz év még nem telt el;
b) a jövedelem megállapításának e bekezdésben foglalt szabálya szempontjából a kötelező várakozási időszak letelte évének - a jóváírást követő évet első évnek tekintve - az adott összeg(ek) jóváírásának naptári évét követő tizedik évet kell tekinteni, azzal, hogy, elsőként a legrégebben jóváírt összegek kifizetését (juttatását) kell vélelmezni.”
Én 10 év után vettem ki a hozammal együtt,de nem szüntettem meg,mert ez is beleszámít majd a nyugdíjba.
Nagyon sokat levontak adóba a hozam részéből :(
Csak az Önkéntes Magánnyugdíjpéztárra igaz, hogy ki lehet venni korábban a pénzt. Az általam ismert városi legenda szerint 10 év után adómentesen felvehető. De hiszem is, meg nem is.
A magánnyugdíjrendszerből bizonyos feltérelek mellett tudtommal vissza lehet térni az államiba, de akkor a felhalmozott pénzt az állami nyugdíjalapba utalják, nem kapod meg.
Szia Dorci!
Én úgy tudom h a "rendes" magánnyugdíjat nem lehet megszüntetni. Ha teszel be plusz pénzt rá, azt lehet kivenni/felhasználni jó pár év múlva.
Bármikor megszüntetheted, de csak az Önkéntes magán nyugdíjpénztári tagságot, 10 év után. De, olyan jó 52%-ot levonnak az adóra és miegyébre:(
A sima magán nyugdíj pénztári tagságot nem lehet megszüntetni, ma már tagnak kell lenned valahol. És ez nem bank, hogy csak úgy kiveszed a pénzed, ez nem erről szól:(
További ajánlott fórumok:
- Önkéntes nyugdíjpénztár megszüntetése, a 10 éves várakozási idő után, de hogyan?
- Te mit teszel, amikor meg akarod szüntetni a csuklásodat?
- Minden volt OTP-s nyugdíjpénztári tag megkapta már a hozamot?
- Meg lehet szüntetni a munkaviszonyt visszamenőleg?
- T-perceknél /30-as/ ha már levette a kártyámról pénzt meg tudom szüntetni úgy, hogy a pénzt visszakapjam?
- 4 éve nyitott önkéntes nyugdíjpénztári számlát mikor lehet megszüntetni, hogy az adóvisszatérítést ne kelljen visszafizetni?