Ausztriában hány hónap munkaviszony után lehet elmenni szülni, hogy megkapjam a támogatásokat? Köszönöm. (tudásbázis kérdés)
Ugyanúgy, mint nálunk, csak közben elküldhetnek. Ott már rég működik az, amit nálunk nemrég vezettek be. A gyesről sem kell visszavegyenek. Azon túl, valószínüleg nem fognak örülni, hogy szülni akarsz. Azért nem vagy teljesen védtelen, az ellátást megkapod, mert amennyire tudom, nem a munkáltató fizeti, ill. nem mindig és mindent. A tényállástól függ.
Legtisztább dolog a közös bejelentés, amihez közös háztartás kell csak, házasság sem. Eddig biztos, ha utána találsz munkát, akkor csak jobb.
Köszönöm.
Párom is kint dolgozik, viszont én most keresek olyan helyet, ahonnan el tudok majd menni szülni. Viszont fontos lenne az is, hogy a terhesség alatt, ha nem tudok végig dolgozni, kapjak vmilyen ellátást. Nem tudom a táppénz pl hogy működik.
bármennyi, lehet az pár hónap is. Sőt, még kint sem kell dolgoznod, ha a párod kinn dolgozik és bejelent a saját biztosítására, akkor az osztrák fél kiegészíti a gyest, a magyarhoz annyit ad hozzá, amennyi kiteszi összesen a kintit. Ezt egy összegben szokták utalni, a folyó év után következő év elején, márc. körül. Mindennek vannak feltételei, az egy hosszab lélegzetvételű dolog.
Amit a Warnika mond, szerintem az egy év a végleges (határozatlan időre szóló) munkavállalási engedély kiadására vonatkozott május előtt. Most tehát azonos feltételekkel vállalhat mindenki munkát, a szaciális ellátást is beleértve.
További ajánlott fórumok:
- A rendszeres gyermekvédelmi támogatást nyáron mikor kapjuk? Hallott már valaki róla mikor hordja a postás?
- Nincs meg a 365 napos munkaviszonyom, ebben az esetben milyen támogatás jár, ha megszületik a baba?
- Aki munkaviszony nélkül szül gyereket (tehát a gyerek születése előtt nem volt semmilyen munkaviszonya) jogosult bármilyen támogatásra?
- Lehet támogatást kapni gyed alatt, vagy muszáj bejelentkezni 2 hónapra munkaviszonyba?
- Igényelhete-e valamilyen támogatást az, akinek január 1. -ével megszünt a munkaviszonya és utána derült ki hogy kismama?
- Mi számít bele a foglalkoztatást helyettesítő támogatáshoz szükséges 30 napos munkaviszonyba, hogyan igazolható?