A Malaga bor Spanyol eredetű? (tudásbázis)
Malaga bor. Andalúziában (Spanyolország) Malagától Antequeráig terjedő körzetben a Pedro Ximenes, Mantua, Rome szőlőfajtákból készül a Malaga bor. A mustot 1/3-ára besűrítik és friss must hozzáadásával eredeti térfogatára kiegészítik. Erjedés után 3-5 évig érlelik s közben alkoholtartalmát borpárlat hozzáadásával 20 %-ra emelik, cukortartalmát és színét Aropéval vagyDulce del colorral biztosítják.
Az édes Malaga bor-ban 14-18 súly % cukortartalom is van. A Malaga Moscatel készítéséhez csak Muskotály szőlőfajtát használnak. Az arany Malaga bor készítéséhez a túlérett fürtöket a tőkén hagyják, esetleg a napon fonnysztják. A legértékesebb Malaga bor a Vinos de Lacrimas. A Malaga bor készítésének központja Malaga városa ahonnan a neve is ered.
Malaga bor - Pallas lexikon
Malaga bor a Sherry-vel egyetemben világhirü bor. Legfőbb szőllőfajta a Pedro Jimenez, ebből készül a malagaaszu-szőllő is.
A Malaga borok különböző íze és zamatja onnan származik,hogy hozzá meghatározott menniyésgü Vino maestrót, vagy Vino tiernót tesznek.
Ezek aszu-szőllőből készülnek, melyet némi vizzel és 17% szesszel kevernek. A sötét szinü M.-hoz ezenkivül Aropét és Colort is tesznek. Ezek a malagá-mustnak nyilt tüzön 1/3-ra való befőzése által készülnek, az első keserü ízü, barna szinü és szörp sűrüségü. A Malaga bor új korában sötétsárga likőrszerü, később barnás szinü lesz, igen szeszes és zamatos. Palackban száz évig is eltartható.
Vörös bor Malagában nem terem, amit ezen a néven hoznak kereskedésbe, az többnyire Alicante-bor. A forgalomban kétféle Malaga bor-t különböztetnek meg: Malaga secco-t, mely nem édes és igen erős és a Dry-Maderiához hasonlít; továbbá a Malaga dulce, mely édes fehér bor s Malaga-sect névvel is illetik.
....google a barátod, neked is. :)
Málaga y Sierras Málaga D.O.:
Az országban az egyik legrégebbi eredetjelölés, hiszen már az 1200-as években híresek voltak a málagai borok, igaz, egyben a legkisebb is Andalúziában a maga alig több, mint kilencszáz hektárjával. Ezen a borvidéken kedvelt a Pedro Ximénez, Moscatel de Alejandría, Málaga és Morisco, valamint elismert a Lairen, Doradilla és Rome szőlőfajta. Ezek alapján megkülönböztetünk likőrborokat5, édes borokat6, természetes édes borokat7 és az óbort8. Érlelési idő szerint a legfiatalabbtól kezdve a következőképp jelölik a Malaga borokat: Joven9, Pálido10, Málaga11, Noble12, Añejo13 és legvégül az 5 évnél hosszabb ideig érlelt Trasañejo14. Mára már vörösborokkal is találkozunk, ezeket a nedűket a Sierra de Abdalaguís-tól északra termelik.