4. osztályos matematika - Tudja-e valaki, hogy igaz vagy nem az az állítás, hogy a vonalak pontokból állnak? (tudásbázis kérdés)
nem... ami a 2pontot összeköti, az a szakasz... ahogy írtad is. ami egy vonal. az egyenet 2 pont határozza meg, de nem azokáltalhatárolt.
korábban már kiveséztük, hogy itt viszont nemegyenesről van szó, hanem vonalról.
egyébiránt,nem is tudom, hogy a "vonal",mint olyan, matematikai fogalom-e egyáltralán.
:D
egyébként anno közgázból azt tanultuk, hogy mindegy mi a kérdés, a válasz mindenre:
profit :D
Én érzem, hogy a tudásod felszínre tör, az ilyen dolgok nem maradhatnak sokáig rejtve :-D
Azért nem bánom, hogy a melóban nem kell nap mint nap definíciókat felmondani. Pedig egyet bemagoltam 4 és fél éve, de ma már csak egy szóra emlékszem belőle: "vulkanizálással" (EPDM lemez)
viszont a görbének van meghatározása (és bizonyos szempontból az egyenes is görbe, csak nem görbül :))
A (görbe) vonalaknak, mint ponthalmazoknak az általános tulajdonságai:
a.- összefüggőek,
b.- korlátosak,
c.- zártak,
d.- egydimenziósak.
Általánosítva: Minden ilyen tulajdonságú síkbeli vagy térbeli ponthalmazt görbének (vonalnak) nevezünk
ez wikipédia. nem én vagyok ilyen okos :D
jah, tényleg. közben elkanyarodtam az egyenes felé az egyik hozzászólás alapján.
bocsi :)
írtam, hogy hogyan definiálnám. végtelen számú pontok halmaza (halmaz tuti van már 4.ben), melynek irányát 2 pont egyértelműen meghatározza.
de ha a tanár kérdezi és a gyerek azt mondja, hogy alapfogalom, így nincs meghatározása, el kell fogadni (a négyszög is 4 egyenes által határolt síkidom... se az egyenest, se a síkot nem kell magyarázni, hiszen AZZAL definiálok)
akartam éppen írni a dimenziót :) de nem hinném, hogy az 4.es matematika.
inkább azt mondanám, hogy irányát 2 pont egyértelműen meghatározza, és végtelen sok pontból áll.
de mint írtam, alapfogalmakat nem szoktunk definiálni... legalábbis így gondolom (hiszen a pontra meg nem mondhatom, hogy 0 dimenziós)
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Isten és a matematika
- 3. osztályos lett a gyerekem
- 6. osztályosok tanítási órán a Múmia c. filmet nézik a tanár beleegyezésével. Szerintetek ez normális?
- Hol találhatok Zrínyi matematikaverseny feladatokat?
- Harmadik osztályos matematikában tudna valaki segíteni?