Vitaminban dús, frissítő leves recept



A Vitaminban dús, frissítő leves hozzávalói:
1 fehér héjú főzőhagyma
1 nagyobb (vagy 2 kisebb) sárgarépa
1/2 közepes fej karfiol
1/2 citrom
2 kisebb jalapeno paprika
1-2 paradicsom
leveskockák ízlés szerint
cayenne-bors ízlés szerint
kapor, tárkony, egyéb zöldfűszerek ízlés szerint
kb. 2 l forralt víz
néhány kanál olaj

A Vitaminban dús, frissítő leves elkészítési módja:
Felszeleteljük a citromot. A hagymát, miközben felkockázzuk, folyamatosan spriccelgetjük citrommal, hogy markáns aromáját enyhítsük. A sárgarépát ízlés szerint felkarikázzuk, felkockázzuk, vagy forgatva, ferdén szeletelve kis "piramisokat" alkotunk belőle. Eközben a répát is citromozzuk, hogy ne sötétedjen meg. A jalapeno paprikákat kimagvaljuk, felaprítjuk. Mindezeket kevés étolajon elkezdjük megfuttatni egy nagy edényben. Amikor a hagyma már kezd összeesni, de sülni még nem sül, akkor zöldfűszerekkel ízesítjük, felöntjük forró vízzel, hozzátesszük az ízlésünk diktálta leveskockákat, cayenne-borsot, és főzzük, lefedve, hogy a vitaminok ne szökjenek el, és mi magunk se kezdjünk el illatozni. Megmossuk, felcikkezzük a paradicsomokat, és beleadjuk a készülő levesbe. Addig főzzük, amíg nagyjából szétfőnek. Ez alatt az idő alatt előkészítjük a karfiolt, megtisztítjuk és kis rózsákra szedjük. Beletesszük a kis rózsákat is a levesbe. Mire a karfiolrózsák is kellemesen félpuhák lesznek - de nem főttek kenőccsé! -, a levesnek még egy kóstolásra, ízlés szerinti utánfűszerezésre van szüksége, és tálalható.
Fehér héjú főzőhagyma helyett természetesen használható standard vöröshagyma, vagy póré is.
Egyébként sem érdemes szégyellősnek lenni, ebbe a levesbe belefér bármilyen zöldféle, amilyen épp akad otthon, de elfekvőben lévő két-három csiperkegomba is illik bele, felcikkezve.
Az utolsó fázisban pl. paszternák is adható bele, de ez nagyon gyorsan megpuhul, csak percek kellenek neki! Ugyanez érvényes a spárgára is.
A fűszerekkel is bátran lehet kísérletezni, szerintem ez az egyszerű, rusztikus karakter illik ehhez a leveshez nagyon jól! (Aki nem szeret sírni, annak elég lehet egy jalapeno és csak egy kis csipet cayenne-bors.)
Egy nehéz, barna rozskenyérrel tálalva második félét már nem is nagyon kívánunk utána.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: Angelique2, 2023. okt. 1. 00:21
A vitaminban dús, frissítő leves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.